Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

X.A: Στις 1.422,35 μονάδες (άνοδος 0,34%) ο Γενικός Δείκτης - Πιέσεις στα Tραπεζικά chips


 Η τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου συνοδεύτηκε με την είδηση του Bloomberg ότι επετράπηκε από τον SSM στις ελληνικές τράπεζες η διανομή μερίσματος.

Ητελευταία συνεδρίαση του μήνα (αύριο έχουν αργίες σε Αμερική και Ευρώπη λόγω Μεγ. Εβδομάδας καθολικών) και η θετική αναθεώρηση της ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά 3,4% το δ' τρίμηνο συντηρούν ήπιες ανοδικές κινήσεις στα χρηματιστήρια. 

Στις ΗΠΑ, η έναρξη των συνεδριάσεων δείχνει οριακή υποχώρηση (-0,05%) του Dow Jones και άνοδο λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων σε S&P 500 (0,06%) και Nasdaq (0,02%). Την ίδια ώρα μικρές ανοδικές κινήσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μαζί τους και στο ελληνικό.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ο γερμανικός DAX , λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, αυξάνονταν κατά 0,13%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,12%, ο Eurostoxx 50 αυξάνονταν 0,11% και ο ιταλικός MIB κατά 0,06%.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος στον Γενικό Δείκτη από μη τραπεζικά blue chips

Το τέλος του μήνα έφερε αποκλιμάκωση της πίεσης στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η συσσώρευση μεταξύ των 1.400-1.430 μονάδων δείχνει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί με το τέλος του α' τριμήνου και ενδεχομένως από τον Απρίλιο να έχουμε κάποια αντίδραση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Η τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου συνοδεύτηκε με την είδηση του Bloomberg ότι επετράπηκε από τον SSM στις ελληνικές τράπεζες η διανομή μερίσματος.

Ωστόσο, η είδηση αυτή θεωρήθηκε από τους επενδυτές ως αναμενόμενη με αποτέλεσμα να μην υπάρξει  ανοδική αντίδραση πλην στην μετοχή της Optima Bank. 

Ταυτόχρονα συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις σε μη χρηματοοικονομικά blue chips όπως στον ΟΠΑΠ, την ΔΕΗ, την Jumbo, την Tέρνα Ενεργειακή, τον ΟΤΕ, την Motor Oil, την Ιντραλοτ, την Cenergy που διατήρησαν το θετικό πρόσημο στη μεταβολή του Γενικού Δείκτη.

Η τελευταία συνεδρίαση του τριμήνου είχε και πάλι πιέσεις στις τράπεζες

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ  διαμορφώθηκε στις 1.422,35 μονάδες με άνοδο 0,34%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 114 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,4%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,26%. 

Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (1,89%), των Διυλιστηρίων (0,5%), των Τροφίμων-Ποτών (0,49%) και των Τηλεπικοινωνιών (0,4%) και πτωτικά οι κλάδοι των Τραπεζών (-0,41%), Πρώτων Υλών (-0,8%). 

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα ήταν σε Τράπεζα Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις