Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Έφαγαν πρόστιμο 1,5 εκατομμύριο ευρώ: Αυτές είναι οι μεγάλες πολυεθνικές που αισχροκερδούσαν στα σούπερ μάρκετ – Το Lidl έφαγε πρόστιμο...


 Το Lidl έφαγε πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ, μετά από ελέγχους του Υπουργείου Ανάπτυξης, για παραβάσεις των διατάξεων περί αθέμιτης κερδοφορίας, δηλαδή για αποκόμιση μικτού κέρδους υψηλότερου από το αντίστοιχο μικτό κέρδος του 2021, σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Ειδικότερα, μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του εν λόγω Υπουργείου, διαπιστώθηκαν παραβάσεις των διατάξεων περί αθέμιτης κερδοφορίας, δηλαδή για αποκόμιση μικτού κέρδους υψηλότερου από το αντίστοιχο μικτό κέρδος του 2021 σε συγκεκριμένα προϊόντα, από 13 διαφορετικές επιχειρήσεις.

Επίσης, εκτός από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl, πρόστιμο επιβλήθηκε και στην εταιρεία κρεάτων Β. Δεναξάς & ΣΙΑ, ύψους 62.000 ευρώ.

Τσουχτερό πρόστιμο επιβλήθηκε στο Lidl

Όπως αναφέρουν οι διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 5045/2023, περί ανακοίνωσης των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους μεγαλύτερο από 50.000 ευρώ, επιβλήθηκαν τα ακόλουθα πρόστιμα ως ακολούθως:

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας «η μάχη της κυβέρνησής μας και του Υπουργείου Ανάπτυξης για την έμπρακτη καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού της απληστίας είναι διαρκής.

Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή, συνεχίζουμε και εντείνουμε, με αυστηρούς ελέγχους, την τιμωρία της αισχροκέρδειας σε όλη την αγορά. Όλοι όσοι δεν τηρούν το νόμο, εντοπίζονται και πληρώνουν ακριβά κάθε παράβαση.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των νέων μέτρων είναι ήδη ορατά με αποκλιμάκωση των τιμών σε χιλιάδες βασικά προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν εφησυχάζουμε, ενδυναμώνουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και προωθούμε αποφασιστικά το έργο τους μέχρι να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις στον χώρο του εμπορίου και να επικρατήσει η νομιμότητα και ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά, προς όφελος όλων των καταναλωτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι καταναλωτές καλούνται, όταν εντοπίζουν φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από επιχειρήσεις, να υποβάλουν καταγγελία στην ψηφιακή πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης (https://kataggelies.mindev.gov.gr/).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις