Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Πόσο ανίκητα νομίζετε πως είναι τα drones; - Η αλήθεια είναι ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα Αζέρικα (made in Turkey) drones, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου


 Η αλήθεια είναι ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα Αζέρικα (made in Turkey) drones, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου. Πλην όμως οι Αρμένιοι δεν είχαν τότε εκσυγχρονισμένη αεράμυνα και αντιβαλλιστικούς ή anti-drones πυραύλους.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας τόσο τα ουκρανικά drones που εκτοξεύονται κατά των Ρώσων, όσο και τα ρωσικά που εκτοξεύονται κατά ουκρανικών στόχων τα περισσότερα αναχαιτίζονταν προτού καν πλησιάσουν τον στόχο τους. Ναι, μπορεί ένα μικρής αξίας οπλικό σύστημα, όπως είναι ένα ένοπλο drone να προκαλέσει ζημιά σε οπλικά συστήματα ή σε εγκαταστάσεις εκατομμυρίων, αλλά τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας θεωρούνται ως αποτελεσματικοί οι βαλλιστικοί πύραυλοι μακρού βεληνεκούς, όπως οι Taurus και τώρα τελευταίως οι αμερικάνικοι ATACMS (τους οποίους διαθέτουμε και εμείς), που είναι μεν πανάκριβοι αλλά έχουν εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, καθώς και οι ρωσικοί πύραυλοι Cruise. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως όταν αναχαιτιστεί ένα drone δεν ελέγχεται πού θα πέσουν τα θραύσματά του και μπορεί να προκαλέσει απώλειες.

Στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σχεδόν το σύνολο των εκατοντάδων drones Shahed και Mohajer, εξουδετερώθηκαν από τα προηγμένα συστήματα αεραμύνης του Ισραήλ (ένα παρόμοιο σύστημα θα αποκτήσουμε σύντομα και εμείς) και από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε την επιτυχία της χώρας μας στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ελληνική φρεγάτα Ύδρα έβαλε εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων στον Κόλπο του Αντεν, κατέρριψε, ως γνωστόν το ένα και ανάγκασε το άλλο να αλλάξει κατεύθυνση. Το Πολεμικό Ναυτικό, με την «στενή επαφή τρίτου τύπου», που είχε με εχθρικά drones αντλεί διδάγματα που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις