Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Παραιτήθηκε ο αμφιλεγόμενος Eκλεκτός της Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μάρκους Πίπερ


 Αντιμέτωπη με πονοκεφάλους φαίνεται πως είναι η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει των ευρωεκλογών 2024. 

Ο αμφιλεγόμενος εκλεκτός της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια προσοδοφόρα θέση παραιτήθηκε, λίγες ώρες πριν από την πρώτη του μέρα ως εκπρόσωπος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το το Politico, ο διορισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρκους Πίπερ, στο ρόλο αυτό προκάλεσε καταγγελίες για ευνοιοκρατία από Επιτρόπους και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μάρκους Πίπερ, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο γερμανικό πολιτικό κόμμα με τη φον ντερ Λάιεν, επρόκειτο να αναλάβει τη θέση του σήμερα Τρίτη (16.04.2024).

«Η πρόεδρος σέβεται και λυπάται για την απόφαση του Markus Pieper να μην αναλάβει τη θέση του ως εκπρόσωπος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις 16 Απριλίου, όπως είχε προγραμματιστεί»ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ, αφού η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt μετέδωσε πρώτη την είδηση.

Η διαμάχη γύρω από την επιλογή του προσώπου ως εκπροσώπου προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο πιθανών μπελάδων για τη φον ντερ Λάιεν, καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι «πονοκέφαλοι» της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Η φον ντερ Λάιεν έχει έρθει αντιμέτωπη με μια σειρά από τρικλοποδιές τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει των ευρωεκλογών στις 6-9 Ιουνίου 2024 και της έναρξης της προεκλογικής της εκστρατείας:

  • Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη χρήση γραπτών μηνυμάτων για τη διαπραγμάτευση μεγάλων συμβάσεων αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
  • Επίσης, αντιμετώπισε επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό του ταξιδιού της στο Ισραήλ λίγο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
  • Και πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απόφαση να αποδεσμεύσει κονδύλια δισεκατομμυρίων για την Ουγγαρία στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Περισσότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ μιας τροπολογίας την περασμένη εβδομάδα, η οποία έλεγε στη φον ντερ Λάιεν να επαναλάβει τη διαδικασία διορισμού.

Ο Πίπερ υπέγραψε τη σύμβαση στις 31 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι δύο άλλοι υποψήφιοι που είχαν προκριθεί για τη θέση, γυναίκες και οι δύο, φέρονται να είχαν λάβει υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ και οι Επίτροποι Νικολά Σμιτ, Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν, επέκριναν τον διορισμό του Πίπερ, σε ένδειξη ότι η ενότητα της Επιτροπής φθίνει καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές.

Πληροφορίες από Politico

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις