Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

KATAPPEEI... Η εσωστρέφεια πιέζει το Χ.Α - Νέα υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη στις 1.383,69 μονάδες


 Σε ανάκαμψη οι ξένες αγορές σε Αμερική και Ευρώπη

Σε κλοιό έντονης εσωστρέφειας και διόρθωσης βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο εν αντιθέσει με τις ξένες αγορές οι οποίες διορθώνουν συγκυριακά και επιστρέφουν σε ανοδική κίνηση.

Ίσως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την δυναμική της και ότι το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί (λόγω ευρωεκλογών) το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται διορθωτικά.

Ξενες αγορές : Επιστρέφουν οι αγοραστές

Συγκυριακές ήταν οι διορθωτικές κινήσεις σε Αμερική και Ευρώπη καθώς φαίνεται από την σημερινή ημέρα. 

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν με οριακές μεταβολές. Στις 17.00 ώρα Ελλάδος ο Dow Jones κινούνταν σταθεροποιητικά, ο  S&P 500 κατέγραφε μικρή άνοδο και ο Nasdaq οριακή υποχώρηση.  Οι ευρωπαικές αγορές κινούνταν την ίδια ώρα ξεκάθαρα ανοδικά.

Ο DAX είχε άνοδο 0,34%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,28%, ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 0,24% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,25%.

Ελληνικό χρηματιστήριο : Δοκιμάστηκαν οι στηρίξεις των 1.380 μονάδων

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Στον αντίποδα της ανάκαμψης των ξένων αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε με εσωστρέφεια και διορθωτικές κινήσεις.

Η έλλειψη ουσιαστικών καταλυτών να δώσουν δυναμική και η εμφάνιση της πολιτικής ανασφάλειας στο προσκήνιο (για το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές τουλάχιστον) αποτελεί τροφή για πωλήσεις μετοχών που είχαν δώσει υπεραξίες το προηγούμενο διάστημα.

Για μία ακόμη συνεδρίαση, στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και η πτώση τους επηρέασε και τους υπόλοιπους κλάδους. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά, έκανε ένα μικρό ξεπέταγμα πάνω από τις 1.400 μονάδες για να επιστρέψει σε πτώση φτάνοντας στις στηρίξεις των 1.380 μονάδων κατά τις 15.00 ώρα Ελλάδος. Εκεί βγήκαν αγοραστές με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ο Γ.Δ  σε υψηλότερα επίπεδα.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1383,69 μονάδες με υποχώρηση (-0,73%). Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 126 εκατ. Ευρώ.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 35 έκλεισαν ανοδικά και οι 80 πτωτικά.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά  (-0,74%)  και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-1,06%).

Aπό τους επιμέρους κλαδικούς κλαδικούς δείκτες, υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των τραπεζών (-0,54%) που έδωσαν και τον πτωτικό τόνο στην αγορά, οι πετρελαικές (-1,10%) τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (-1,1%), οι βιομηχανικές (-0,75%) και οι τηλεπικοινωνίες (-0,62%). Οριακή άνοδο είχε ο κλάδος των Πρώτων Υλών.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τράπεζα Πειραιώς, ΕΤΕ, Μυτιληναίος, Eurobank, Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις