Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Στη Βουλή σήμερα ο πρωθυπουργός για το νέο δικαστικό Xάρτη


 Μπαράζ περιοδειών σε όλη τη χώρα μετά το Πάσχα

Την προσήλωσή του στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης επιχείρησε να δείξει χθες ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν το Πάσχα με εμβληματικά νομοσχέδια που

περιλαμβάνουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ενώ και σήμερα με την παρουσία του στη Βουλή θα υποστηρίξει το νέο δικαστικό χάρτη.

Παράλληλα και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει σήμερα την τελευταία ομάδα βουλευτών της ΝΔ, αυτή τη φορά από την Αττική.

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο έστειλε επίσης σήμα προς όλα α γαλάζια στελέχη σε όποια θέση και αν βρίσκονται λέγοντας: «Μένουμε, με κάθε τρόπο δίπλα στον πολίτη, αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και ότι, ναι, μπορεί να μην έχουμε φτάσει εκεί ακόμα που θέλουμε, στην υγεία, στην παιδεία ή στο κράτος, αλλά πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται παντού: από την άμυνα, το μεταναστευτικό, τα μέτρα κατά της βίας, τις σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι την οικονομία, τα μεγάλα έργα, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου».

Ο νέος δικαστικός χάρτης

Έναν αιώνα μετά η κυβέρνηση της ΝΔ αλλάζει τον δικαστικό χάρτη της χώρας με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος της απονομής δικαιοσύνης έως και 30% μέχρι το 2027. Σήμερα στη βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο ίδιος στους υπουργούς του το νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας, «εκεί που η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων έχει και άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων, στην προσέλκυση επενδύσεων, προϋποθέσεις απαραίτητες για να μείνει η οικονομία σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης, αλλά και να θωρακιστεί το κράτος δικαίου. Το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει και συγκεκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές, ώστε να διευκολύνεται η ευθύνη, ο έλεγχος και η λογοδοσία».

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων επιχειρείται οι υποθέσεις να φθάνουν σύντομα στο ακροατήριο, προκειμένου να εκδίδεται απόφαση το συντομότερο.

Επίσης, προβλέπεται η μεταφορά κατηγοριών διαφορών, ως ακυρωτικών διαφορών ή διαφορών ουσίας, από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αρμοδιότητα των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, με σκοπό την ορθολογικότερη κατανομή της δικαστηριακής ύλης εντός της διοικητικής δικαιοσύνης και συνακόλουθα την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται, ότι οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν ήδη συζητηθεί και υιοθετηθεί και από τη Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά το Πάσχα και την μικρή ανάπαυλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει μπαράζ περιοδειών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας αλλά και σε γειτονιές της Αττικής προκειμένου να αναδείξει το κυβερνητικό έργο.

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την Ακολουθία των Παθών στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Η παρουσία του δεν θα έχει μόνο θρησκευτικό αλλά και πολιτικό – συμβολικό χαρακτήρα καθώς θα είναι η δεύτερη κοινή εμφάνιση του πρωθυπουργού με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις