Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

H BOMBA EΣΚΑΣΕ... Η Astrazeneca αποσύρει παγκοσμίως το εμβόλιο για τον COVID - Τι μεταδίδει η βρετανική «Telegraph» - Προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα


 Το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca Covid αποσύρεται παγκοσμίως, μήνες αφότου ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχτηκε για πρώτη φορά στα δικαστικά έγγραφα ότι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια και επικίνδυνη παρενέργεια.

Το εμβόλιο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού η εταιρεία ανακάλεσε οικειοθελώς την «άδεια κυκλοφορίας» της. Η αίτηση για απόσυρση του εμβολίου έγινε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Παρόμοιες αιτήσεις θα γίνουν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

Η AstraZeneca είπε ότι το εμβόλιο απομακρύνεται από τις αγορές για εμπορικούς λόγους. Είπε ότι το εμβόλιο δεν κατασκευάζεται πλέον ούτε παρέχεται, αφού αντικαταστάθηκε από ενημερωμένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές.

Το Vaxzevria έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες για μια πολύ σπάνια παρενέργεια, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Η AstraZeneca παραδέχτηκε στα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».

Η AstraZeneca επέμεινε ότι η απόφαση για απόσυρση του εμβολίου δεν συνδέεται με δικστικές υποθέσεις θυμάτων ή την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει TTS. Είπε ότι ο χρόνος ήταν καθαρά σύμπτωση

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε: «Είμαστε απίστευτα περήφανοι για τον ρόλο που έπαιξε η Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως.

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο συστατικό για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας.

«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων. Αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν κατασκευάζεται ή δεν παρέχεται πλέον. Ως εκ τούτου, η AstraZeneca έλαβε την απόφαση να ξεκινήσει την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας για το Vaxzevria εντός της Ευρώπης.

«Θα εργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και να συνεισφέρουμε σημαντικά στην πανδημία του Covid-19».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις