Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Harry Dent: «Ίσως έχουμε Oικονομική κατάρρευση ακόμα και μέσα στις επόμενες… εβδομάδες»! «Το κρίσιμο ζήτημα εν προκειμένω είναι όχι αν θα έχουμε ύφεση αλλά αν θα έχουμε χρηματοπιστωτική κατάθλιψη»


 Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι αναλύσεις που προβλέπουν ένα πολύ άσχημο οικονομικό γεγονός την χρονιά που διανύουμε με αποκορύφωμα την πρόβλεψη του γνωστού οικονομολόγου Harry Dent, o οποίος είπε ότι ίσως υπάρξει οικονομική κατάρρευση ακόμα και μέσα σε λίγες εβδομάδες!

Χαρακτήρισε μάλιστα ως μήνα κλειδί τον Μάιο!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Harry Dent, μάλλον έχουμε δει τα υψηλά της αγοράς που πρόκειται για την πιο μεγάλη χρονικά και πλέον διογκωμένη «φούσκα» στην ιστορία των χρηματιστηρίων.

«Αυτό το bull run, το οποίο ξεκίνησε από το 2009 και με ορισμένες διακοπές συνεχίστηκε ως τον Απρίλιο του 2024, θα γραφτεί σε βιβλία οικονομικής ιστορίας» επισημαίνει ο οικονομολόγος, προσθέτοντας πως η εποχή σε όλα θυμίζει την οικονομική περίοδο του 1970:

Από τα assets μέχρι το real estate.

Το κρίσιμο ζήτημα εν προκειμένω είναι όχι αν θα έχουμε ύφεση, αλλά αν θα έχουμε χρηματοπιστωτική κατάθλιψη, γεγονός που θα επηρεάσει δυσμενώς ειδικά τη γενιά των millennials.

«Η αλήθεια είναι» λέει ο Harry Dent πως «η κυβέρνηση έχει θέσει την οικονομία εκτός τροχιάς και θα το πληρώσουμε ακριβά, με χαμηλή ανάπτυξη και παραγωγικότητα στα πατώματα».

Μια κατάρρευση είναι πολύ πιθανή λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της υπογεννητικότητας, του τεχνολογικού κύκλου, του γεωπολιτικού κύκλου και, γενικά, του κύκλου της οικονομίας, που αρχίζει να παίρνει καθοδική πορεία, όπως συνέβη στο τέλος του 1982 ή στο τέλος του 2008.

Όπως αναφέρει ο Dent, «αν σας χτυπήσει αυτή η πτώση, με τα επιτόκια να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στο ύψος του 5,25% – 5,5%, θα υποφέρετε.

Ένας δείκτης είναι το Bitcoin, που υποχωρεί πάνω από το 20% από τα ιστορικά υψηλά του και μπορεί να φτάσει τις 10.000 δολ. Θα ακολουθήσει ο δείκτης κλειδί Nasdaq, ως η μεγαλύτερη φούσκα, και μετά οι υπόλοιποι δείκτες.

Και παρότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί, το σίγουρο είναι πως η νομισματική σύσφιξη θα επηρεάσει δυσμενώς την αγορά και το 2025.

Για αυτό είναι καλύτερο να βρίσκεστε εκτός».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Harry Dent είναι ζοφερός σε ό,τι αφορά το μέλλον των αγορών.

«Από το 2009 και εξής βιώνουμε μια 100% τεχνητή πραγματικότητα, λόγω της άνευ προηγουμένου ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Federal Reserve αλλά και της ιδιαίτερα σπάταλης δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, που έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των ελλειμμάτων:

27 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 15 χρόνια, για την ακρίβεια» είχε πει ο οικονομολόγος Harry Dent στο Fox Business πριν από κάποιες εβδομάδες.

«Πιστεύω ότι το 2024 θα είναι η χρονιά της μεγάλης σύγκρουσης, η μεγαλύτερη που θα δούμε στη ζωή μας. Πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στις κεντρικές τράπεζες» είπε ο Dent, συμπληρώνοντας:

«Θα πάρουμε ένα πρωτοφανές μάθημα. Τα πράγματα δεν πρόκειται να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα σε λίγα χρόνια.

Και αυτό το κραχ που έρχεται δεν πρόκειται να είναι απλώς μια διόρθωση.

Θα είναι στα επίπεδα του ’29 ή του ’32» είπε ο κ. Dent, σε μια αναφορά στο κραχ του χρηματιστηρίου το 1929, που προκάλεσε τη Μεγάλη Ύφεση καθ’ όλη τη δεκαετία του 1930, προσθέτοντας:

«Αν έχω δίκιο, θα ζήσουμε το μεγαλύτερο δυστύχημα της ζωής μας και σε γενικές γραμμές τα γεγονότα τα οποία περιγράφω θα συμβούν το 2024. Θα το δείτε, σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν, με μήνα κλειδί τον Μάιο…».

«Λοιπόν, αν περάσουν έξι έως 12 μήνες και τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή θα συνεχίζουμε να βλέπουμε τη μεγαλύτερη φούσκα του αιώνα, ίσως χάσετε λίγα περισσότερα κέρδη.

Εάν όμως αποδειχθεί πως έχω δίκιο, θα αποφύγετε τεράστιες απώλειες και θα μπορέσετε να επανεπενδύσετε τα χρήματά σας σε ενάμιση χρόνο από τώρα σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Έτσι, θα μεγεθύνετε τα κέρδη σας πέρα από κάθε σύγκριση».

Η πρόβλεψη του οικονομολόγου έρχεται να προστεθεί σε αυτές των Gold Switzerland («Το δολάριο θα “λιώσει” σαν “παγάκι”, καημένες ΗΠΑ») και Universa Investments  («Έρχεται επικό κραχ! Θα είναι το χειρότερο από το 1929»).

Όλες στηρίζονται σε δύο απλές παραδοχές:

Το χρέος των ΗΠΑ είναι «γαλαξιακών» διαστάσεων και το συνεχές τύπωμα δολαρίων από το πουθενά απειλεί τον πλανήτη με χρηματοπιστωτική κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις