Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

3 τρόποι που το στομάχι “προειδοποιεί” για πρόβλημα στην καρδιά


 Δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, πόνος στο χέρι ή στον ώμο… Είναι σημάδια που όλοι μας ξέρουμε να προσέχουμε, διότι είναι καμπανάκι για καρδιακή προσβολή.

Αλλά κάποια άλλα σημάδια προβλημάτων στην καρδιά μπορεί να εκδηλωθούν με απρόσμενους τρόπους και ιδιαίτερα με την μορφή στομαχικών προβλημάτων.

Το έντερο σχετίζεται με πολλές πτυχές της υγείας του ατόμου. Είναι λογικό να συνδέεται και με την καρδιά. “Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μικροβιώματα στο σώμα”, εξηγεί ο δρ. Mahmud Kara, δημιουργός του KaraMD.com και ειδικός εσωτερικής ιατρικής. “Περιέχει εκατομμύρια νευρώνες που αλληλεπιδρούν με άλλα μέρη του σώματος πέρα ​​από το πεπτικό σύστημα”, προσθέτει και συνεχίζει:

«Μέσα στην μήτρα, τα πάντα συνδέονται με έναν μακρύ σωλήνα. Καθώς αναπτυσσόμαστε αυτός ο σωλήνας εξελίσσεται σε ένα πιο περίπλοκο σύστημα, αλλά η υποκείμενη σύνδεση εξακολουθεί να παραμένει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται συχνά με διάφορους τομείς υγείας, όπως το ανοσοποιητικό, η γνωστική υγεία, η υγεία της καρδιάς, η εμφάνιση του δέρματος, η πέψη, η ενέργεια και άλλα

Η καούρα μπορεί να είναι σημάδια προβλήματος στην καρδιά

Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με το αίσθημα της καούρας: ένα αίσθημα καύσου στο στήθος, ή στο στομάχι που μερικές φορές συνοδεύεται από παλινδρόμηση οξέος. Πολλά μπορεί να προκαλέσουν καούρα, όπως η κατανάλωση λιπαρών, ή πικάντικων φαγητών, ο ύπνος σε ορισμένες στάσεις και το φαγητό αργά το βράδυ. Τότε είναι που το πεπτικό οξύ μπορεί να ανεβαίνει προς τον οισοφάγο. Αλλά ένα παρόμοιο συναίσθημα μπορεί να συμβεί και όταν υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά.

Η ανεπαρκής ροή αίματος στην καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, που μοιάζει με την ενόχληση της καούρας/δυσπεψίας. Μάλιστα η σοβαρή καούρα ευθύνεται για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις στις οποίες αποκλείονται πραγματικά καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ καούρας και καρδιακών προβλημάτων; Ο πόνος στο στήθος από καρδιακή προσβολή διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή “υποχωρεί και επανέρχεται”. Επιπλέον, μπορεί να τον αισθάνεστε σαν πίεση, πληρότητα και πόνο. Ο δρ. Kara συμβουλεύει να αναζητάτε πάντα ιατρική βοήθεια εάν έχετε ανησυχητικά συμπτώματα.

Το πρήξιμο στην κοιλιά μπορεί να σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς

Το πρήξιμο του στομάχου είναι πιο σύνηθες να συμβεί μετά από υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού. Αλλά μπορεί να είναι και σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας. Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αίματος στο στήθος, το οποίο στη συνέχεια υποχωρεί προς το στομάχι. Το αποτέλεσμα αυτής της συλλογής υγρών μπορεί να είναι μια πρησμένη κοιλιά.

Όταν εμφανίζεται οίδημα στομάχου μαζί με άλλα συμπτώματα (συριγμός, δύσπνοια, πρήξιμο στα πόδια, ακανόνιστος καρδιακός παλμός), μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας. Θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από γιατρό εάν το πρήξιμο εμφανίζεται μαζί κάποια άλλα προειδοποιητικά σημάδια και επιδεινώνεται προοδευτικά. Η ευαισθησία στην αφή/πίεση στο στομάχι, ο πυρετός, οι ασυνήθιστες κινήσεις του εντέρου, ή η αδυναμία να πιείτε ή να φάτε είναι δείκτες ότι μπορεί να χρειάζεστε βοήθεια γιατρού.

Μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οιδήματος στο στομάχι, που προκαλείται τόσο από πεπτικά προβλήματα όσο και από προβλήματα στην καρδιά. “Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά σας με διάφορους τρόπους”, λέει ο δρ. Kara, που επίσης συνιστά να παραμένετε πάντα καλά ενυδατωμένοι. «Πίνετε άφθονο νερό. Η διατήρηση της πρόσληψης νερού σε υψηλά επίπεδα είναι μέρος του πρωτοκόλλου για υγιή καρδιά».

Είναι έμφραγμα, ή απλά ένα πρόβλημα στο στομάχι;

Είναι καρδιακό πρόβλημα, τροφική δηλητηρίαση, ή άλλο στομαχικό θέμα; Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται δυσδιάκριτα. Ναυτία και έμετος μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής τόσο λόγω της μείωσης της καρδιακής λειτουργίας όσο και της απελευθέρωσης μεταβολιτών λόγω ανεπαρκούς παροχής αίματος. «Τα συμπτώματα ενός πιθανού καρδιακού προβλήματος μπορεί να περιλαμβάνουν -αλλά δεν περιορίζονται σε- δυσφορία στο στήθος, ναυτία, καούρα/δυσπεψία, πόνο στο στομάχι και ζάλη«, εξηγεί ο δρ. Kara. “Από την άλλη πλευρά, τα συμπτώματα ενός γαστρεντερικού προβλήματος, όπως η γαστρίτιδα, ή τροφικές ασθένειες όπως η τροφική δηλητηρίαση, μπορεί να είναι παρόμοια, καθώς αυτά τα ζητήματα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ναυτία, έμετο, διάρροια και καούρα.

Ορισμένα συμπτώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τη διαφορά:

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, σε αντίθεση με τα συμπτώματα ενός στομαχικού προβλήματος ή τροφιμογενούς ασθένειας μπορεί να περιλαμβάνουν και μούδιασμα ή πόνο στο στήθος ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τα πόδια ή την περιοχή του λαιμού/σαγονιού”, λέει ο δρ. Kara.

 

Iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις