Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Οι άνθρωποι που χάνουν την επαφή με τους φίλους καθώς μεγαλώνουν, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές (χωρίς να το καταλάβουν)


 Με το πέρασμα του χρόνου, οι φιλίες μας  μπορεί να λιγοστεύουν. Η αιτία: Η ίδια μας η συμπεριφορά, καθώς, ασυνείδητα, υιοθετούμε στάσεις και κάνουμε πράγματα που απωθούν τους φίλους μας.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι, αν συνειδητοποιήσουμε τις συμπεριφορές αυτές, μπορούμε έγκαιρα να ενδυναμώσουμε τις φιλικές σχέσεις μας, αντί να τις αφήσουμε να μαραζώσουν.

Οι 9 συχνές συμπεριφορές που, μεγαλώνοντας, μας στερούν τους φίλους μας

  • Απουσία επικοινωνίας
  • Αδιαφορία
  • Παραμέληση της διά ζώσης επικοινωνίας
  • Η φιλία γίνεται μονόπλευρη
  • Παραμέληση των αλλαγών της ζωής
  • Υποβάθμιση της δύναμης της συμπόνοιας
  • Δεν είμαστε ευάλωτοι
  • Αφήνουμε άλυτα ζητήματα
  • Παραμέληση της προσωπικής ανάπτυξης

Απουσία επικοινωνίας

Μια βασική αιτία για την απομάκρυνση των φίλων, είναι η ελάττωση της επικοινωνίας. Είναι άλλωστε, εύκολο να πέσεις στην παγίδα της καθημερινότητας, ξεχνώντας να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου.

Αν και όλοι σκεφτόμαστε «μάλλον και αυτοί θα είναι απασχολημένοι», ή λέμε «θα τον πάρω αύριο», και το αύριο γίνεται η επόμενη εβδομάδα, και η επόμενη εβδομάδα γίνεται ο επόμενος μήνας και, πριν καλά-καλά το καταλάβουμε, έχει περάσει ένας χρόνος.

Ασφαλώς, αυτό δεν γίνεται σκόπιμα. Η ζωή είναι απαιτητική και οι άνθρωποι είναι πολυάσχολοι, ενώ ο χρόνος τρέχει. Η επίδραση όμως που έχει αυτό στις φιλίες, είναι ουσιαστική.

Τα ευχάριστα νέα είναι πως, ποτέ δεν είναι αργά να επιδιώξεις ξανά επαφή. Ένα απλό τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα, αρκεί για ν’ ανανεώσεις μια φιλία που είναι στο «περίμενε». Το σημαντικό είναι να γίνει αυτό το πρώτο, μικρό βήμα.

Αν έχετε καιρό να επικοινωνήσετε με τους φίλους σας, μην χάνετε άλλο χρόνο. Η διατήρηση της φιλίας εξαρτάται από τα πιο απλά πράγματα, όπως ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα.

Αδιαφορία

Μπορεί ν’ αρχίσετε να χάνετε φίλους μόνο και μόνο επειδή δεν αποκρίνεστε στις προσπάθειές τους. Σας στέλνουν ένα μήνυμα και σκέφτεστε «θ’ απαντήσω αργότερα», και το ξεχνάτε τελείως.

Το ίδιο γίνεται και με τα emails, τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα βλέπετε, λέτε ότι θ’ απαντήσετε και μετά ξεχνιέστε. Αυτό που όμως δεν συνειδητοποιείτε, είναι ότι οι καθυστερημένες απαντήσεις (ή η απουσία απαντήσεων) επηρεάζει τις φιλίες.

Οι φίλοι αρχίζουν να προσπαθούν ολοένα και λιγότερο, τα μηνύματα αραιώνουν και, τελικά η επικοινωνία σταματάει εντελώς.  Η καθυστέρηση ή η απάθεια έχει επιπτώσεις στη φιλία.

Δεν χρειάζεται ν’ απαντάτε ακριβώς τη στιγμή που θα σας έρθει η ειδοποίηση, αλλά χρειάζεται να μπαίνετε στον κόπο ν’ απαντάτε εγκαίρως στους φίλους σας. Είναι μια μικρή αλλαγή που θα ευνοήσει ουσιαστικά τις φιλίες σας με το πέρασμα του χρόνου.

Παραμέληση της διά ζώσης επικοινωνίας

Στην ψηφιακή εποχή του σήμερα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρήσουμε ότι η online επικοινωνία μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης. Πιστεύουμε ότι ένα γρήγορο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή ένα σχόλιο σε μια ανάρτηση είναι αλληλεπίδραση. Ωστόσο, οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις δεν έχουν το βάθος ούτε την ένταση της επαφής που προσφέρει η δια ζώσης επικοινωνία.

Έρευνες καταδεικνύουν ότι η τακτική, δια ζώσης επικοινωνία, είναι αναγκαία για τη διατήρηση μιας φιλίας. Μόνο μέσα από αυτή επικοινωνούμε ολοκληρωτικά, μοιραζόμαστε εμπειρίες και δημιουργούμε αναμνήσεις – αναγκαία στοιχεία για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ασφαλώς, η δια ζώσης επαφή δεν είναι πάντα εφικτή.

Αξίζει όμως, να κάνουμε μια προσπάθεια, όποτε υπάρχει η δυνατότητα, είτε για έναν καφέ, είτε μέσω βιντεοκλήσης, καθώς έτσι μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη φιλία και να εξασφαλίσουμε τη μακροζωία της.

Η φιλία γίνεται μονόπλευρη

Όπως όλες οι σχέσεις, οι φιλίες είναι αμοιβαία υπόθεση. Είναι αδύνατον ν’ αντέξουν στον χρόνο αν προσπαθεί μόνο ο ένας. Αν διαρκώς το ένα μέλος παίρνει πρωτοβουλία να επικοινωνήσει ή κανονίζει εξόδους, κάποια στιγμή οι φίλοι εξαντλούνται και χάνονται.

Αν είστε στην πλευρά που δέχεται την προσπάθεια να θυμάστε ότι το άλλο μέλος νιώθει ότι απομακρύνεστε και πως δεν το εκτιμάτε. Η εξισορρόπηση στην προσπάθεια είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της μακροζωίας μιας φιλίας. Κάντε μια προσπάθεια να βρεθείτε με τους φίλους σας και θα δείτε ότι θα τους έχετε στο πλάι σας για πολλά χρόνια.

Παραμέληση των αλλαγών της ζωής

Η αλλαγές είναι αναπόφευκτες στη ζωή. Με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να αλλάζουμε πόλεις ή χώρες, δουλειές, ή  ν’ αποκτούμε διαφορετικά ενδιαφέροντα. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν ένα κόστος για τις φιλίες.

Το ζήτημα είναι ότι, δε γίνεται, εν μέσω τόσων αλλαγών να περιμένουμε οι φιλίες να παραμένουν στάσιμες.

Ασυναίσθητα, μπορεί να παραμελούμε και τις αντίστοιχες αλλαγές στις ζωές των φίλων μας ή να υποβαθμίζουμε τις προτεραιότητες τους, οι οποίες αλλάζουν. Η αναγνώριση και ο σεβασμός των αλλαγών στις ζωές των φίλων, μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε, ν’  αναπροσδιορίζουμε τις προσδοκίες μας, να γινόμαστε πιο ευέλικτοι, ν’ αναζητούμε νέο κοινό πλαίσιο επαφής.

Υποβάθμιση της δύναμης της συμπόνοιας

Η ζωή επιφυλάσσει σε όλους τις ανατροπές της. Η πλαισίωσή μας από φίλους κάνει την αντιμετώπιση των προκλήσεων πιο εύκολη. Ωστόσο, καμιά φορά, παραβλέπουμε αυτή την τόσο σημαντική πλευρά της φιλίας επειδή είμαστε τόσο απορροφημένοι στην καθημερινότητά μας, που ξεχνάμε ότι και οι φίλοι μας περνούν  πάνω – κάτω, τα ίδια μ’ εμάς.

Μπορεί κάποιος φίλος σας να περνά μια δύσκολη περίοδο και εσείς να μην το έχετε καταλάβει.

Ή μπορεί και να σας το έχει πει, αλλά να μην δώσατε σημασία. Οι φιλίες μπορούν σταδιακά να μαραζώσουν μέσα από αυτές τις μικρές αλλά συχνές αμέλειες.

Μην ξεχνάτε να στέκεστε στο πλευρό των φίλων σας, να τους στηρίζετε στα δύσκολα, καθώς έτσι διατηρούνται οι δεσμοί. Ας μην ξεχνάμε τη δύναμη της συμπόνοιας, παρά το πέρασμα των χρόνων και παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην καθημερινή ζωή.

Δεν είμαστε ευάλωτοι

Η φίλοι δεν είναι μόνο για τα εύκολα. Οι αληθινοί φίλοι είναι δίπλα σου τόσο στις επιτυχίες, τις χαρούμενες και σημαντικές στιγμές, όσο και στους φόβους και στις δυσκολίες.

Πολλοί άνθρωποι, απομακρύνονται ασυνείδητα από τους φίλους όταν περνούν μια δυσκολία, ορθώνοντας εμπόδια στις σχέσεις τους. Η έλλειψη ευαλωτότητας όμως, δυσχεραίνει σημαντικά τον βαθύ συναισθηματικό δεσμό που εγγυάται την μακροβιότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

Όσο εκφράζετε τους φόβους, τις δυσκολίες, τις ανασφάλειές σας σε φίλους, τους ανοίγεστε και τους προσκαλείτε να κάνουν το ίδιο. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση, συσφίγγει και ενδυναμώνει τις φιλίες.

Μην φοβάστε να δείξετε την ευάλωτη πλευρά σας στους φίλους σας. Η ευαλωτότητα είναι ένα κλειδί για τη διατήρηση μακροχρόνιων φιλικών σχέσεων.

Αφήνουμε άλυτα ζητήματα

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις, είναι αναπόσπαστο μέρος των ανθρώπινων σχέσεων, συνεπώς και των φιλικών. Όσο αφήνετε τις μικρές διαφωνίες άλυτες, αυτές θα συσσωρεύονται παίρνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τα άλυτα ζητήματα ανάμεσα στους φίλους μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα θυμού, πικρίας, σε απομάκρυνση και τελικά στη διάλυση ενός φιλικού δεσμού. Είναι εύκολο να παραβλέψεις μια μικρή διαφωνία τη στιγμή που προκύπτει, όμως μακροπρόθεσμα, μπορεί να έχει κόστος στη σχέση.

Για τον λόγο αυτό, είναι ωφέλιμο τα ζητήματα να επιλύονται εν τη γενέσει τους, ώστε να μην μετατρέπονται σε μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα ζητήματα. Η διατήρηση της ανοιχτής επικοινωνίας και της διαχείρισης των προβλημάτων εξασφαλίζει στις φιλίες μας την μακροβιότητά τους.

Παραμέληση της προσωπικής ανάπτυξης

Η προσωπική ανάπτυξη πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η παραμέληση της προσωπικής εξέλιξης μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς και τις φιλίες μας αφού, αν σταματήσουμε να μαθαίνουμε, αν μείνουμε στάσιμοι και αμετάπειστοι στις αντιλήψεις και τα ενδιαφέροντά μας, θα είναι δύσκολο να προσαρμοστούν με τις μεταβαλλόμενες αντιλήψεις των φίλων μας. Έτσι, θα είναι δύσκολο να κρατήσουμε σε ισορροπία τις δυναμικές των φιλικών μας σχέσεων.

Η επένδυση στην προσωπική ανάπτυξη, δεν ευνοεί μόνο εμάς, αλλά εμπλουτίζει και τις φιλίες μας. Μας δίνει νέες προοπτικές, ανοίγει τους ορίζοντές μας, διατηρεί το ενδιαφέρον και τη ζωντάνια στις φιλικές μας σχέσεις.

Tip: Καλλιεργήστε τις φιλίες σας

Με το πέρασμα του χρόνου και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής, μπορεί να μην συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πάψει να δίνουμε στις φιλίες μας τη φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Οι φιλίες, μοιάζουν με κήπο που, αν δεν τον καλλιεργήσεις, θα μαραζώσει. Οι συμπεριφορές που αναλύθηκαν, είναι τα «ζιζάνια» της φιλίας, που εισέρχονται αθόρυβα, μέχρι που μια μέρα αναρωτιόμαστε έκπληκτοι τι απέγιναν τα πανέμορφα λουλούδια μας. Οι φιλίες για ν’ αντέξουν στον χρόνο, χρειάζονται φροντίδα και ανανέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις