Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Αποτυχημένο πραξικόπημα στη Bολιβία - Συνελήφθη ο επικεφαλής του στρατού


 Αποτυχημένο πραξικόπημα εκδηλώθηκε την Τετάρτη (26/6) στη Βολιβία με την αστυνομία να προχωρά στη σύλληψη του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Χουάν Χοσέ Σούνιγα.

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό Σούνιγα, ο οποίος κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος», να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε έσπευσε να διορίσει νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα υποστήριξε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μια πραγματική δημοκρατία… Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν η στρατιωτική εξέγερση του στρατηγού Σουνίγα ήταν απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό ή θα υπάρχει νέο κύμα αμφισβήτησης κατά του προέδρου Άρτσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις