Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Γιατί δεν πρέπει να Bάζετε ξύλινα σκεύη και σανίδες κοπής στο πλυντήριο πιάτων

 


Μόλις κλείσετε την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων, γνωρίζετε τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό της συσκευής; Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να βάζετε μέσα τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας.

Ανεξάρτητα από το σημείο που τα τοποθετείτε, το πλύσιμο των ξύλινων σκευών στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να τα καταστρέψει. Ο κύκλος του πλυντηρίου μπορεί να φτάσει τους 68°C και το κλειστό περιβάλλον δημιουργεί πολύ ατμό στο εσωτερικό. Αυτές οι συνθήκες αποτελούν εχθρό για τα ξύλινα σκεύη και τις σανίδες κοπής. Έτσι καταλήγετε με σπασμένα ή παραμορφωμένα σκεύη κουζίνας, τα οποία πρέπει να πετάξετε το συντομότερο δυνατό.

Μόλις τα σκεύη μαγειρικής σας υποκύψουν στις επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας, ίσως δεν είναι πλέον ασφαλή για χρήση. Τα βακτήρια μπορεί να εισχωρήσουν στις ρωγμές και να μεταφερθούν στα σκεύη ή τις μαγειρικές σανίδες κατά την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού. Για να αποφύγετε σπασμένα μαγειρικά σκεύη και διασταυρούμενη μόλυνση, μην τοποθετείτε τα ξύλινα αντικείμενά σας στο πλυντήριο πιάτων. Χρειάζονται ειδική φροντίδα, από το πλύσιμο στο χέρι έως τον βαθύ καθαρισμό.

Πώς να καθαρίσετε τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας

Το πλύσιμο των ξύλινων σκευών στο χέρι με σαπούνι, νερό και ένα μαλακό σφουγγάρι αρκεί για να απομακρυνθούν υπολείμματα τροφίμων και λίπη μετά την καθημερινή χρήση. Μόλις καθαριστούν τα σκεύη, καλό είναι να τα σκουπίσετε με ένα πανί πριν τα αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα.

Εάν οι λεκέδες ή οι οσμές ταλαιπωρούν τα σκεύη σας, τότε ήρθε η ώρα για έναν βαθύ καθαρισμό. Όπως ισχύει και για τα δάπεδα από σκληρό ξύλο, έτσι δεν θέλετε να μουλιάσετε τα ξύλινα σκεύη κουζίνας σας σε πολύ νερό. Το νερό μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στις ίνες του ξύλου και να προκαλέσει σήψη. Τα μεταλλικά σφουγγάρια δεν είναι επίσης η λύση, καθώς μπορούν να γρατσουνίσουν την επιφάνεια του ξύλου και να δημιουργήσουν εστία για βακτήρια.

Για να απολυμάνετε σωστά τα ξύλινα σκεύη κουζίνας σας, χρειάζεστε μόνο 2 υλικά:

  • αλάτι και
  • λεμόνι

Το αλάτι λειτουργεί ως ήπιο απορρυπαντικό που απομακρύνει τη βρωμιά, ενώ ο χυμός λεμονιού έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Απλά πασπαλίστε χοντρό αλάτι στα ξύλινα σκεύη σας και χρησιμοποιήστε μισό λεμόνι σαν σφουγγάρι.
  2. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σκουπίστε.

Το λάδωμα των ξύλινων σκευών και της σανίδας κοπής είναι ένας άλλος τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των μαγειρικών σας σκευών. Αυτή η επικάλυψη δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας από γρατσουνιές και προστατεύει το ξύλο από το στέγνωμα, το οποίο οδηγεί σε ρωγμές. Βρέξτε ένα χαρτί κουζίνας με ορυκτέλαιο ή κερί μέλισσας για τρόφιμα και εφαρμόστε το στο ξύλο με κυκλικές κινήσεις. Τα μαγειρικά έλαια δεν είναι κατάλληλα υποκατάστατα, οπότε αφήστε τα στο ντουλάπι. Με τη σωστή συντήρηση, τα ξύλινα μαγειρικά σας σκεύη θα πρέπει να διαρκέσουν για χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις