Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Σάλος στην Ιταλία με νέο περιστατικό βανδαλισμού: Τουρίστας από την Ολλανδία έγραψε με μαρκαδόρο σε αρχαία ρωμαϊκή κατοικία


 Ένας άνδρας από την Ολλανδία δέχθηκε επίπληξη από την ιταλική αστυνομία αφού φέρεται να βανδάλισε έναν ιστορικό ρωμαϊκό τοίχο ενώ βρισκόταν σε διακοπές.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Herculaneum (Αρχαίο Ερκολάνο ή Ερκουλάνεουμ), μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη που – όπως και η Πομπηία – καλύφθηκε από ηφαιστειακή τέφρα από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Σε ένα δελτίο Tύπου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, οι Carabinieri, εξήγησαν ότι ο τουρίστας «υπέγραψε» τους τοίχους στην πόλη το βράδυ της Κυριακής. Το domus ήταν μια κατοικία που έμοιαζε με αρχοντικό για οικογένειες στην αρχαιότητα

Ο 27χρονος βρισκόταν σε διακοπές στη νότια Ιταλία.

«Ένας 27χρονος Ολλανδός, για διακοπές στην Καμπανία, αποφάσισε να αφήσει ένα σημάδι από το πέρασμά του, γράφοντας με μαρκαδόρο στους αρχαίους τοίχους ενός σπιτιού που επιβίωσε από τις στάχτες του Βεζούβιου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας. «Μια υπογραφή, με μαύρο μαρκαδόρο, και ήταν ανεξίτηλη».

«Ο άνδρας αναγνωρίστηκε αμέσως και αναφέρθηκε για φθορές και κηλίδες καλλιτεχνικών έργων». Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο είπε στο Facebook ότι ο ύποπτος τιμωρήθηκε για «καταστροφή και την οξείδωση του έργου τέχνης».


«Οποιαδήποτε ζημιά βλάπτει την κληρονομιά, την ομορφιά και την ταυτότητά μας και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθεί με τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα», δήλωσε ο Σαντζουλιάνο σε δήλωση που έλαβε το Reuters.

Αυτό το περιστατικό δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τουρίστας στην Ιταλία μπήκε στον πειρασμό να αφήσει το στίγμα του. Το περασμένο καλοκαίρι, ένας Βρετανός τουρίστας ζήτησε συγγνώμη για την καταστροφή του Κολοσσαίου στη Ρώμη.

Ο Ιβάν Νταναϊλόφ Ντιμιτρόφ, ο οποίος ήταν τότε 31 ετών, χάραξε έναν τοίχο με το όνομά του και το όνομα της αρραβωνιαστικιάς του, γράφοντας: «Ivan+Haley 23».«Παραδέχομαι με βαθύτατη αμηχανία ότι μόνο μετά από αυτό που δυστυχώς συνέβη έμαθα την αρχαιότητα του μνημείου», ανέφερε μια επιστολή που έγραψε. «Ζητώ συγγνώμη από τους Ιταλούς και ολόκληρο τον κόσμο για τη ζημιά που προκλήθηκε σε ένα μνημείο, το οποίο είναι, στην πραγματικότητα, κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις