Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Αρκτική και Eρυθρά Θάλασσα: Πώς οι Ρώσοι Bγαίνουν και πάλι κερδισμένοι; - Νέα δεδομένα...

 


«Ο αποκλεισμός ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα κάνει τη Βόρεια Θάλασσα της Ρωσίας ελκυστική για την απελπισμένη Δύση», είναι ο τίτλος που κυκλοφορεί σε ρωσικά ΜΜΕ.

Με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να μην μπορούν (ή κυρίως να ΜΗ ΘΕΛΟΥΝ) να περιορίσουν τους αντάρτες από την Υεμένη από το να επιτεθούν σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, εμπορικοί φορτωτές βλέπουν όλο και περισσότερο τη Βόρεια Θάλασσα της Ρωσίας ως μια ελκυστική πιθανή εναλλακτική λύση, ανέφερε ένα κορυφαίο ειδησεογραφικό περιοδικό των ΗΠΑ.

«Το αυξανόμενο κόστος και ο φόβος να χτυπηθούν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλους των Χούθι οδήγησαν ορισμένους ναυλωτές να εξετάσουν την Αρκτική ως εναλλακτική λύση, βλέποντας νέες δυνατότητες στη λεγόμενη οδό της Βόρειας Θάλασσας», έγραψε το Foreign Policy.

Το άρθρο σημειώνει ότι η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας μήκους 5.600 χιλιομέτρων είναι η συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και μπορεί να μειώσει την απόσταση κατά 40%-60% εν καιρώ σε σύγκριση με τις παραδοσιακές διαδρομές Ευρώπης-Ασίας μέσω των επί του παρόντος ταραγμένων υδάτων στη Μέση Ανατολή.


«Η δυνατότητα να μειώσεις περίπου 5.000 μίλια από το ταξίδι ενός πλοίου θα σήμαινε πολύ ταχύτερους χρόνους ταξιδιού – ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον σημερινό κόσμο του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου και της ταχείας παράδοσης».


Δυστυχώς όμως για τη Δύση το 70% Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν ολόκληρου του μήκους του αρκτικού τμήματος της διαδρομής, διέρχεται από τα ρωσικά ύδατα.

«Τα πλοία που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή πρέπει να εξασφαλίσουν την άδεια των Ρώσων και να τους πληρώσουν τέλη διέλευσης. Δεδομένων των σημερινών σχέσεων μεταξύ πολλών δυτικών χωρών και της Ρωσίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αυτό αποτελεί μια προφανή πρόκληση», σχολιάζει το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις