Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Γερμανική πρόκληση στην Λιθουανία: Δεν θα φύγουμε από Eδώ


 Πώς αντιδρά η Μόσχα

Ακόμη και μετά το τέλος της μεγάλης άσκησης Quadriga 24, στρατιώτες από την Bundeswehr (Γερμανικός Στρατός) θα παραμείνουν σταθμευμένοι στην Λιθουανία.

Το σχέδιο είναι να χτιστεί μια γερμανική στρατιωτική βάση. Η Γερμανία παραβιάζει έτσι τον Ιδρυτικό Νόμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Γράφει το γερμανόφωνο Russia Today:

Η αρχιτεκτονική ασφάλειας για την Ευρώπη, που προέκυψε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεν υπάρχει πλέον. Παραβιάζοντας πολυάριθμες διεθνείς συνθήκες, η Γερμανία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταστροφή της. Μία από τις συνθήκες είναι η ιδρυτική πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται η μόνιμη εγκατάσταση επιπλέον μάχιμων στρατευμάτων στη Βαλτική. Ωστόσο, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης κλίμακας άσκησης Quadriga 24, η οποία έχει πλέον φτάσει στο τέλος της, η Bundeswehr παραμένει παρούσα στην Λιθουανία. Προβλέπεται μόνιμη τοποθέτηση 4.800 στρατιωτών. Η «Ταξιαρχία της Λιθουανίας» θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το 2027. 

Ακόμα κι αν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η «Λιθουανική Ταξιαρχία» δεν θα αποσυρθεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD).

«Θα είμαστε ουσιαστικά οι αντίστοιχοι Αμερικανοί στην Λιθουανία», αναφέρει ο Πιστόριους στο ιστολόγιο εξωτερικής πολιτικής German-Foreign-Policy . Ο υπουργός υπαινίσσεται την μόνιμη παρουσία του νατοϊκού στρατού στο έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι η Γερμανία είναι αναξιόπιστη ως συμβατικός εταίρος δεν αμφισβητείται πλέον στην Ρωσία. Το μόνο που συζητείται είναι πώς θα αντιμετωπιστούν οι γερμανικές παραβιάσεις των συμφωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις