Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Live: Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα – Στις 37.124 οι νεκροί, 40 θύματα σε 24 ώρες


 Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για «σύνθετο έγκλημα πολέμου» μετά την πολύνεκρη επίθεση του περασμένου Σαββάτου στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους, με την παλαιστινιακή οργάνωση να υποστηρίζει ότι σκότωσε άλλους τρεις, καθώς και τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιους, ενώ άφησε πίσω του 698 τραυματίες.

Ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ παραιτήθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, κατηγορώντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για αποτυχία στον πόλεμο στη Γάζα και ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

13:25 Χανίγια: Το Ισραήλ προσπαθεί να μπλοκάρει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μίλησε στο Al Jazeera Arabic για την προτεινόμενη από τις ΗΠΑ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τις προοπτικές τερματισμού του πολέμου.

Ο ηγέτης της Χαμάς είπε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και απελευθέρωσε τέσσερις Ισραηλινούς αιχμαλώτους, ενώ σκότωσε τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιους για να εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα τερμάτιζε τον πόλεμο.

Ο Χανίγια κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι συμμετείχαν στην επίθεση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «όχι λιγότερο εγκληματική» από την ηγεσία του Ισραήλ.

Ο Ισμαήλ Χανίγια.

13:18 Ο Μπλίνκεν έφτασε στο Κάιρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Κάιρο για το πρώτο σκέλος της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο την εξασφάλιση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Αφού είχε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί αργότερα σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

13:13 Ο Σμότριχ επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, επέμεινε ότι δεν θα υποστηρίξει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, επειδή δεν εγγυάται την καταστροφή της Χαμάς.

«Η ευθύνη μας ως ηγεσία είναι να σκεφτόμαστε πράγματα που δεν είναι μόνο εδώ και τώρα, αλλά και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες κάθε απόφασης που παίρνουμε για την ασφάλεια του λαού του Ισραήλ, με το μέλλον του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Σμότριχ σε συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο 0404.

«Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα προκειμένου να φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες, αλλά δεν θα αυτοκτονήσουμε συλλογικά», υποστήριξε.

13:03 Στις 37.124 οι νεκροί στη Γάζα – 40 θύματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, υποστήριξε ότι την τελευταία ημέρα 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 218 τραυματίστηκαν σε όλη τη Λωρίδα.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι 37.124 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 84.712 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

12:54 Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε 30 συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε 30 συλλήψεις στη Δυτική Όχθη.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην επαρχία της Βηθλεέμ, ενώ ορισμένες έγιναν στις επαρχίες της Καλκίλια, της Τζενίν, της Ναμπλούς, της Ραμάλας, της Χεβρώνας, της Σαλφίτ, της Ιερουσαλήμ και της Τούμπας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν μια γυναίκα και αρκετοί ανήλικοι που είχαν φυλακιστεί στο παρελθόν.

Συνολικά, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προβεί σε 9.155 συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

12:44 Αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το βόρειο Ισραήλ

Τουλάχιστον έξι αντιαρματικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο έπληξαν οικισμούς στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν αρκετές πυρκαγιές και προκάλεσαν ζημιές σε ένα σπίτι στο κιμπούτς Μενάρα στα βορειοανατολικά, αλλά δεν προκάλεσαν θύματα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός και η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά, διασυνοριακά πυρά, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και στις δύο πλευρές των συνόρων να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

12:35 Χαρεντί βουλευτής προς μητέρα ομήρου: «Θέλετε να το πολιτικοποιήσετε, θέλετε να διώξετε τον Μπίμπι»

Ο βουλευτής του κόμματος United Torah Judaism στο Ισραήλ, Γιτζάκ Πιντρούς κατηγορεί μητέρα ομήρου που κρατείται στη Γάζα ότι προσπαθεί να πολιτικοποιήσει την κατάσταση για να εκδιωχθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Υπάρχουν οικογένειες που θρηνούν εδώ. Θέλετε να το κάνετε πολιτικό, θέλετε να διώξετε τον Μπίμπι και να τον στείλετε όπου θέλετε», είπε ο Πιντρούς σε συνεδρίαση της Κνεσέτ, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Χαρεντί (σ.σ. υπερορθόδοξος Εβραίος) βουλευτής έκανε το σχόλιο αυτό καθώς προσπαθούσε να μιλήσει η Έσθερ Μπούχσταβ, της οποίας ο γιος Γιαγκέβ Μπούχσταβ πιάστηκε όμηρος από το κιμπούτς Νιρίμ στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, η Μπούχσταβ ζήτησε από τον βουλευτή να ζητήσει συγγνώμη για το σχόλιό του.

«Δεν ήρθα να μιλήσω για πολιτική, ήρθα εδώ ως μητέρα του Γιαγκέβ Μπούχσταβ που είναι όμηρος στη Γάζα», σημείωσε.

«Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες όσων δολοφονήθηκαν. Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω εναντίον τους», πρόσθεσε.

12:25 Νέα επίθεση του Ισραήλ – Νεκροί και τραυματίες στη Ράφα

Πέντε Παλαιστίνιοι βρέθηκαν νεκροί και τριάντα τραυματίστηκαν στη Ράφα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic και τους ανταποκριτές του που επικαλούνται τοπικές ιατρικές πηγές.

Τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Νάσερ, αλλά η διακοπή της ηλεκτροδότησης εκεί μπορεί να δυσχεράνει την περίθαλψη των τραυματιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αραβικού μέσου.

12:12 Φωτογραφίες από την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Τούμπας

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη. Δείτε φωτογραφίες από την Τούμπας:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Raneen Sawafta

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Raneen Sawafta

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Raneen Sawafta

12:03 Είναι ο Μπένι Γκαντζ ένας «κεντρώος» που αμφισβητεί τον Νετανιάχου για την εξουσία στο Ισραήλ;

Ο Τζάστιν Σαλάνι γράφει στο Al Jazeera για την περίπτωση του Μπένι Γκαντζ στην ισραηλινή πολιτική σκηνή.

Στην προεκλογική του εκστρατεία για το ισραηλινό κοινοβούλιο το 2019, ο Μπένι Γκαντζ – ο άνθρωπος που πολλοί θεωρούν ως πιθανό διάδοχο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου – δημοσίευσε ένα βίντεο για να δείξει στους Ισραηλινούς πού στέκεται σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής.

Οι ασπρόμαυρες εικόνες καταστροφής στη Γάζα από μια εκστρατεία που επέβλεψε όταν ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού έπαιζαν μαζί με τους ισχυρισμούς ότι θα στείλει τον παλαιστινιακό θύλακα «πίσω στη λίθινη εποχή».

«Αυτή ήταν η είσοδός του στην ισραηλινή πολιτική», δήλωσε στο Al Jazeera ο Εγιάλ Λούρι-Παρέδες, μη μόνιμος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

«Αυτό μόνο για να σας δώσει μια ιδέα για το πώς σκέφτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους Παλαιστίνιους», τόνισε.

11:53 Διασώστες φροντίζουν Παλαιστίνια παιδιά που τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στον καταυλισμό Μαγκάζι

Πλήρωμα ασθενοφόρου παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε 12 άτομα που τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στον καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης (PRCS).

Ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων, οι οποίες έπληξαν αρκετές κατοικίες στον καταυλισμό, είναι και παιδιά, ανέφερε η PRCS.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:44 Οι IDF λένε ότι Παλαιστίνιος διείσδυσε σε στρατιωτική βάση στη Δυτική Όχθη την Κυριακή – Το περιστατικό διερευνάται

Ένας Παλαιστίνιος διέσχισε την Κυριακή το φράγμα ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και διείσδυσε στη βάση της Μεραρχίας Ιουδαίας και Σαμαριάς των IDF κοντά στον οικισμό Μπέιτ Ελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, η έρευνα του στρατού δείχνει ότι οι στρατιώτες παραβίασαν το πρωτόκολλο ασφαλείας και επέτρεψαν την είσοδο του άνδρα στο στρατόπεδο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Παλαιστίνιος πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το περιστατικό θα διερευνηθεί περαιτέρω, δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι η περιοχή που χωρίζει την περίφραξη της βάσης από τον κοντινό δρόμο θα διευρυνθεί.

11:34 Πολλοί στη Γάζα επέστρεψαν στο να τρώνε ένα γεύμα την ημέρα

Η Χιντ Χουντάρι του Al Jazeera μεταδίδει από το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, λέγοντας ότι άνοιξε ένα επιπλέον τμήμα επειγόντων περιστατικών για να αντιμετωπιστεί η μαζική εισροή τραυματιών.

Το νοσοκομείο, που λειτουργεί με μία μόνο γεννήτρια, παραμένει υπερπλήρες από ασθενείς και τραυματίες και πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις σε «ωριαία βάση», είπε.

Την ίδια στιγμή, η ροή της βοήθειας στη Γάζα παραμένει περιορισμένη, με πολλούς ανθρώπους να τρώνε πλέον «μόνο ένα γεύμα την ημέρα».

«Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον νότο, αλλά και στον βορρά» της Γάζας, δήλωσε η Χουντάρι, προσθέτοντας ότι οι αγορές είναι σε μεγάλο βαθμό άδειες και τα όποια διαθέσιμα τρόφιμα είναι δύσκολο να τα πληρώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

11:25 Ζητείται έρευνα για τη φερόμενη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από το Ισραήλ στη Γάζα

Ο Σάλεχ Αμπντέλ Σάφι, μόνιμος αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), κάλεσε τον οργανισμό να διερευνήσει αν το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει απεμπλουτισμένο ουράνιο στα πυρομαχικά που έχει ρίξει στη Γάζα.

«Η ποσότητα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν (σ.σ. στη Γάζα) έχει ήδη ξεπεράσει την ποσότητα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Al Jazeera.

«Αυτό και μόνο το γεγονός θα πρέπει να προκαλέσει την περιέργεια του ΙΑΕΑ και άλλων εξειδικευμένων οργανισμών να πάνε στη Γάζα και να κάνουν μια ενδελεχή έρευνα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία ενέργεια», σημείωσε.

Ενώ τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν θεωρούνται πυρηνικό όπλο, η εκπομπή χαμηλών επιπέδων ακτινοβολίας που προκαλούν έχει οδηγήσει τον ΙΑΕΑ να προειδοποιήσει για πιθανούς κινδύνους από την έκθεση σε αυτά.

11:16 Σπίτι σε κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ έπιασε φωτιά μετά από ρίψη ρουκέτας από τη μεριά του Λιβάνου

Μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο στο Ισραήλ έπεσε στο κιμπούτς της Μενάρα στα βόρεια, προκαλώντας πυρκαγιά σε ένα από τα σπίτια του.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας αναφέρει ότι, επιπλέον, ένας αντιαρματικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε προς το κιμπούτς Γιρ’όν έπληξε αγροτική γη κοντά του.

11:06 Μέλος της οικογένειας ομήρου που δολοφονήθηκε από τη Χαμάς στη Γάζα απομακρύνθηκε από τη συνεδρίαση της επιτροπής της Κνεσέτ

Όπως αναφέρει, η Ίλα Μέτζγκερ, νύφη του Ισραηλινού Γιοράμ Μέτζγκερ που δολοφονήθηκε ενώ ήταν όμηρος της Χαμάς, απομακρύνθηκε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ, αφού επιτέθηκε αρκετές φορές στον Τζβίκα Μορ, πατέρα του ομήρου Εϊτάν Μορ, ο οποίος επίσης κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Μέτζγκερ απομακρύνθηκε από την αίθουσα της επιτροπής αφού άσκησε σκληρή κριτική στη χρήση από τον Μορ παραδειγμάτων βιβλικών προσώπων που είχαν απαχθεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο νομοθέτης Σίμτσα Ρότμαν απαίτησε από τη Μέτζγκερ να σταματήσει να παρεμβαίνει προτού διατάξει την απομάκρυνσή της.

«Ένα μέλος της οικογένειας ενός ομήρου μιλάει και όποιος παρεμβαίνει θα απομακρυνθεί», πρόσθεσε.

10:57 Πτώματα συνεχίζουν να φτάνουν στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Η Χιντ Χουντάρι μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ για το Al Jazeera ότι:

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από το ανατολικό τμήμα της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, αλλά είναι ένα πολύ θλιβερό πρωινό.

Οι ομάδες πολιτικής προστασίας κατάφεραν να μεταφέρουν τις σορούς πέντε ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην περιοχή. Περιμένουμε να φέρουν και άλλα πτώματα από την ανατολική Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Υπήρξαν μερικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς και εντατικοί βομβαρδισμοί πυροβολικού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην πόλη έχει απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να το εφοδιάσει με ιατρικές προμήθειες και καύσιμα, καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με μία γεννήτρια. Λόγω του τεράστιου αριθμού τραυματισμένων που έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες, το νοσοκομείο είναι υπερπλήρες».

10:47 Εγγονός Ισραηλινού ομήρου σχολίασε την επιχείρηση στη Νουσεϊράτ – Τι ζήτησε από τη Χαμάς

Ο Ντάνιελ Λίφσιτζ, εγγονός του Ισραηλινού ομήρου στη Γάζα Όντεντ Λίφσιτζ, σχολίασε την ισραηλινή επιχείρηση στη Νουσεϊράτ που απελευθέρωσε τέσσερις Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Λίφσιτζ δήλωσε ότι η απελευθέρωση των τεσσάρων αιχμαλώτων ήταν μια «ισχυρή» εξέλιξη που έκλεισε καθυστερημένα αυτή την υπόθεση για τις οικογένειές τους.

Από την πλευρά του, ωστόσο, έχει να ακούσει νέα για τον παππού του, ο οποίος κρατείται ακόμη αιχμάλωτος στη Γάζα, εδώ και επτά μήνες.

Ερωτηθείς σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών αμάχων από την επιχείρηση στη Νουσεϊράτ από το Ισραήλ, ο Λίφσιτζ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι έκρυβε τους αιχμαλώτους στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει την τακτική της να χρησιμοποιεί τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κάλεσε επίσης την παλαιστινιακή οργάνωση να αποδεχτεί «αμέσως» μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων – κρατουμένων και κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτό θα αποτρέψει περαιτέρω βλάβη των αμάχων στη Γάζα.

10:38 Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί επιδεινώνουν την έλλειψη νερού στη Γάζα

Με πολλά από τα πηγάδια και τους αγωγούς της Γάζας να έχουν καταστραφεί στον πόλεμο, η πρόσβαση στο νερό έχει γίνει καθημερινός αγώνας για τους Παλαιστίνιους στον παράκτιο θύλακα.

Η Άνας αλ-Τζαμάλ, μια έγκυος γυναίκα στον θύλακα, λέει στο Al Jazeera ότι πρέπει να εγκαταλείπει το σπίτι της κάθε μέρα για να αναζητήσει νερό για να το μεταφέρει στο σπίτι.

«Η έλλειψη νερού με επηρεάζει σοβαρά, επειδή υποτίθεται ότι πρέπει να ξεκουράζομαι και να αποφεύγω την έντονη σωματική δραστηριότητα», δήλωσε η αλ-Τζαμάλ στο Al Jazeera. «Παλεύουμε πραγματικά», τόνισε η ίδια.

10:28 Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε επίλεκτους κομάντο της Χαμάς στην κεντρική Γάζα

Στην τελευταία ενημέρωσή του για τον πόλεμο, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πραγματοποίησε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές και «στοχευμένες επιδρομές» στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας μαχητές της Χαμάς και καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές.

Αρκετοί από τους μαχητές της Χαμάς που σκοτώθηκαν μέσω αεροπορικών επιδρομών ήταν μέλη των επίλεκτων δυνάμεων Νούκμπα της οργάνωσης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η σχετική ανάρτηση στο X:

Από τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα σκοτώθηκαν επίσης άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά που βρίσκουν καταφύγιο στα σπίτια τους στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

10:19 Αξιωματούχος της Χαμάς καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι κάλεσε τη Δευτέρα τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

«Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην κατοχή να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και το κίνημα της Χαμάς είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει θετικά κάθε πρωτοβουλία που θα εξασφαλίσει τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε.

10:09 Wall Street Journal: ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία στα πρόθυρα υπογραφής αμυντικής συνθήκης

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση για τις λεπτομέρειες των συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά στην ολοκλήρωση μιας αμυντικής συνθήκης με τη Σαουδική Αραβία, αλλά η κίνηση αυτή εξαρτάται από τη δέσμευση του Ισραήλ για λύση δύο κρατών και τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει να παρουσιάσει στο Ισραήλ μια ευκαιρία να επιτύχει μια εξομάλυνση με τους Σαουδάραβες, ανοίγοντας έτσι «την πόρτα για μεγαλύτερη αποδοχή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο».

Το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να δεσμευτεί για επαληθεύσιμη πρόοδο προς μια λύση δύο κρατών με τους Παλαιστίνιους, προστίθεται στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι πηγές ανέφεραν στη Wall Street Journal ότι στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ριάντ τον περασμένο μήνα, οι πλευρές συμφώνησαν στα περισσότερα άρθρα της αμυντικής συνθήκης.

10:00 Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάληψη «πλήρους ελέγχου» από τις ΗΠΑ της διαδικασίας επίλυσης της σύγκρουσης

Ο Σιχάμπ Ρατάνσι μεταδίδει για το Al Jazeera από την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ ότι:

«Διάφορες εκδοχές του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος κυκλοφορούν εδώ και μέρες.

Αυτή η εκδοχή διαφέρει σε ορισμένους σημαντικούς τρόπους. Πρώτα απ’ όλα, αναφέρει ρητά ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – μια προηγούμενη εκδοχή ανέφερε μόνο ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ.

Αφαιρεί κάθε αναφορά ότι η δημιουργία νεκρών ζωνών είναι απαράδεκτη. Υπάρχουν σκέψεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη στη Γάζα και αναφέρει ρητά ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί μετά από έξι εβδομάδες και θα ανανεώνεται όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Χαιρετίζει την ετοιμότητα των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλες οι συμφωνίες και να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση,

Αλλά δεν πρόκειται ακόμα για μια κατηγορηματική, μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτό θέλουν ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχουν ζητήσει στο παρελθόν μια άμεση, μόνιμη, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Δεν θέλουν αυτό τώρα να αντικαταστήσει αυτές τις εκκλήσεις, ούτε είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον πλήρη έλεγχο κάθε είδους διαδικασίας επίλυσης της σύγκρουσης που θα κατοχυρωθεί σε αυτό το ψήφισμα».

09:50 Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο Γκάλαντ αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους Χαρεντί

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ αναμένεται να ψηφίσει κατά της επίμαχης νομοθεσίας που θα μείωνε την ηλικία εξαίρεσης από την υποχρεωτική θητεία για τους άνδρες φοιτητές Χαρεντί (σ.σ. υπερορθόδοξους Εβραίους) από τα 26 έτη που είναι σήμερα στα 21 έτη, ενώ θα αύξανε «με πολύ αργό τρόπο» το ποσοστό κατάταξης τους.

Η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τη Haaretz, η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει στην ολομέλεια της Κνεσέτ μετά τα μεσάνυχτα.

Η νομοθεσία είχε αρχικά προταθεί πριν από δύο χρόνια από τον ηγέτη της Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον Νετανιάχου ως πολιτικό ελιγμό.

09:41 Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ διακόπτει τις επιχειρήσεις του μέσω της αμερικάνικης προβλήτας στη Γάζα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις παράδοσης βοήθειας μέσω της αμερικανικής προβλήτας στη Γάζα έχουν «διακοπεί» λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα.

Η αμερικάνικη προβλήματα που έχει κατασκευαστεί στη Γάζα: Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies / Reuters

09:31 Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε στην Τουλκαρέμ ήταν μέλος της

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από τις IDF στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης ήταν μέλος της οργάνωσης.

09:22 Επιθέσεις του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πόλη της Γάζας και Ράφα

Οι ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σκότωσαν και τραυμάτισαν περισσότερους Παλαιστίνιους από τα βόρεια έως τα νότια της Γάζας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο:

  • Έγινε βομβαρδισμός σπιτιού οικογένειας στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, από τον οποίο σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι, και επιθέσεις πυροβολικού σε σπίτια στις συνοικίες Ζεϊτούν και Ταλ-αλ Χάουα της πόλης της Γάζας
  • Έγιναν επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές βόρεια της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων των Χιρμπέτ αλ-Άντας και αλ-Χασαασίν, προκαλώντας απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων
  • Αεροπορικές επιδρομές έγιναν και στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

09:12 Οι ΗΠΑ ζητούν να εγκριθεί ψήφισμα για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αμερικανικό σχέδιο απόφασης που καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν «χωρίς καθυστέρηση» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός την οποία παρουσίασε την 31η Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χωρίς να διευκρινίσει αν ορίστηκε ημερομηνία γι’ αυτή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:58 «Ίχνη καταστροφής» μετά την επιχείρηση του Ισραήλ στη Νουσεϊράτ

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μίλησε με κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ που έγιναν μάρτυρες της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού εκεί το Σάββατο, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

Ο Αναάς Αλαγιάν, ένας κάτοικος του καταυλισμού, δήλωσε ότι οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις διέπραξαν μαζικές «εκτελέσεις» στον δρόμο.

«Κατέβηκα στον δρόμο και βρήκα παντού πτώματα», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ο στρατός, ο οποίος διέσωσε τέσσερις Ισραηλινούς αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σκότωσε τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 64 παιδιά κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο καταυλισμός έχει πλέον αφήσει «ίχνη καταστροφής», σύμφωνα με τον Μαχμούντ.

08:49 Η αυστραλιανή αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά το σύνθημα «Free Gaza» στο προξενείο των ΗΠΑ στο Σίδνεϊ

Η αστυνομία στην Αυστραλία διεξάγει έρευνα μετά το γράψιμο συνθήματος στο προξενείο των ΗΠΑ στο Σίδνεϊ νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τις λέξεις «Free Gaza» γραμμένες με κόκκινη μπογιά στα παράθυρα του προξενείου και ανεστραμμένα κόκκινα τρίγωνα ζωγραφισμένα πάνω στα διακριτικά των ΗΠΑ στο τζάμι.

Το κτίριο, στα βόρεια προάστια της πόλης, έχει αποκλειστεί. Το Sky News μετέδωσε ότι τα παράθυρα είχαν δεχθεί χτυπήματα τουλάχιστον 13 φορές με σφυρί.

Η αστυνομία δήλωσε ότι το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας από τις πρώτες πρωινές ώρες έδειξε ένα άτομο με κουκούλα να βάφει με σπρέι τα παράθυρα. Φαινόταν επίσης να μεταφέρει μια μικρή βαριοπούλα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε καταδίκασε τον βανδαλισμό.

«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πολιτική συζήτηση και διάλογο με σεβασμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους αφού ρωτήθηκε για το περιστατικό. «Μέτρα όπως το να μπογιαντίζεται το αμερικάνικο προξενείο δεν προάγουν σε τίποτα την υπόθεση εκείνων που διέπραξαν αυτό που είναι φυσικά έγκλημα καταστροφής περιουσίας».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:39 Νέες επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια στην Καλκίλια, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους.

Στις πόλεις Αράμπα, Γιαμπάντ και το χωριό Τζαλμπούν που βρίσκεται στην επαρχία Τζενίν πραγματοποιήθηκαν επιδρομές, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στην πόλη Μπεϊτούνια και στο χωριό Τελ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Δείτε σχετικό βίντεο από τις επιδρομές του Ισραήλ:

08:29 Ξανά στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν για να προωθήσει τη συμφωνία για εκεχειρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός και τη συμφωνίας για τους ομήρους που περιέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, αλλά η πολιτική αναταραχή στο Ισραήλ και η σιωπή της Χαμάς εγείρουν ερωτήματα για το αν μπορεί να τα καταφέρει.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, που πραγματοποιεί την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, πρόκειται να ξεκινήσει το ταξίδι του από την Αίγυπτο και να ταξιδέψει αργότερα σήμερα στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν έχει προγραμματίσει να έχει συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών πρώτα στο Κάιρο με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, βασικό εταίρο των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές προσπάθειες, και αργότερα στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

08:20 Δύο νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Δύο άνδρες έπεσαν νεκροί από πυρά ισραηλινών δυνάμεων σε διαφορετικά περιστατικά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Ο ένας σκοτώθηκε στον καταυλισμό Αλ-Φαράα, ενώ ο άλλος σκοτώθηκε στον καταυλισμό Τουλκαρέμ.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν επίσης αρκετούς ανθρώπους πριν αποσυρθούν νωρίς τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι τέσσερα άτομα στην Αλ-Φαράα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκαν από «θραύσματα από έκρηξη» στον καταυλισμό.

08:12 Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για «σύνθετο έγκλημα πολέμου» μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Νουσεϊράτ

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, 248η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις