Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Προκλητική φιέστα στα Κατεχόμενα ανήμερα της Mαύρης Eπετείου από την εισβολή του «Αττίλα»


 Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974, με το Ψευδοκράτος και την Τουρκία να συνεχίζουν τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων, με στόχο να νομιμοποιήσουν την παράνομη εισβολή και κατοχή.

Για μία ακόμη χρονιά ετοιμάζεται μία μεγάλη και προκλητική φιέστα στα κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, συζήτησαν για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα, όπως και για την άτυπη Σύνοδο Ηγετών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στην Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 - 6 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν στη φιέστα για τη μαύρη επέτειο

Ο Τούρκος πρόεδρος, εκτός απροόπτου, αναμένεται να παραστεί στις πανηγυρικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, όπως και πολλά μέλη του Υπουργικού συμβουλίου της γείτονος.

Είναι αξιοσημείωτο πώς το παρόν θα δώσει και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κεμαλικού κόμματος CHP, Οζγκιούρ Οζέλ.

Μάλιστα, είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα γραφεία του CHP μετά από 18 χρόνια, μία κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές μαρτυρά, πώς ο ένοικος του Λευκού Σαράι επιχειρεί να υπάρξει μία κοινή γραμμή σε σχέση με το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος του CHP Ντενίζ Γιουτζέλ επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες θα παραστούν στην εν λόγω φιέστα.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σειρά εκδηλώσεων και ενεργειών με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, αντιναύαρχο Ζέκι Ακτούρκ, το τουρκικό αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu» θα πλεύσει προς το ψευδοκράτος.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις επίδειξης και χαιρετισμού των ομάδων Turkish Stars και Solotürk, συναυλίες, ενώ ετοιμάζονται ειδικό λογότυπο, αναμνηστικά γραμματόσημα και νομίσματα τα οποία θα εκδοθούν για την 50ή επέτειο.

Ο Τατάρ τορπιλίζει το Κυπριακό

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν απομακρύνεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο επανέλαβε πώς για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να «είναι σύμφωνα με την πολιτική φιλολογία και τον ορθό τρόπο, να απαιτήσουμε την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τδβκ με το ελληνοκυπριακό κράτος του νότου για μια συμφωνία που να προβλέπει τη συνεργασία των δύο κρατών».

Ο Ερσίν Τατάρ ενημέρωσε τους βουλευτές του ψευδοκράτους σε κλειστή συνεδρίαση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και την επαφή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

«Είμαστε έτοιμοι για συνάντηση, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για να ξεκινήσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Επειδή η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται την κυριαρχία μας. Δεν έχει νόημα να καθόμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με ένα μέρος που δεν δέχεται την κυριαρχία μας», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους επανέλαβε τις απόλυτες θέσεις της Άγκυράς, ενώ εξήρε τη σημασία της τουρκικής εισβολής το 1974, τονίζοντας πώς «με την υποστήριξη της Τουρκίας, ο κόσμος έμαθε για άλλη μια φορά τις πραγματικότητες της Κύπρου».

Τη στιγμή που η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ συνεχίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ συνεχίζουν τις μεθοδεύσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ξεκάθαρη η θέση της Αθήνας

Το Κυπριακό παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και η Αθήνα εργάζεται ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι δύο πλευρές.

Η ελληνική θέση είναι σαφής. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Θα πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος και να υπάρξει μία παραγωγική συζήτηση, η οποία θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη και ωφέλιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει κατά καιρούς δηλώσει πώς «η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την εκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις