Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Παγκόσμιες διαστάσεις: O πόλεμος της Ουκρανίας «πάει» στην… Κορέα! vid - Σιγά-σιγά το μέτωπο στα σύνορα της Ρωσίας παρασέρνει όλον τον πλανήτη σε πιθανή λαίλαπα


 Ο πόλεμος της Ουκρανίας μεταφέρεται πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη!

Επόμενη περιοχή, η οποία εμπλέκεται στην σύγκρουση είναι η κορεατική χερσόνησος!

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Νότια Κορέα ότι θα έκανε “ένα μεγάλο λάθος” εάν εξοπλίσει την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Τα σχόλιά του έρχονται αφότου η Σεούλ είπε ότι εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ως απάντηση στο νέο σύμφωνο της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας να αλληλοβοηθηθούν σε περίπτωση «επιθετικότητας» εναντίον μιας από τις δύο χώρες.

Η Μόσχα «θα… [λάβει] αποφάσεις που είναι απίθανο να ευχαριστήσουν την τρέχουσα ηγεσία της Νότιας Κορέας» εάν η Σεούλ αποφασίσει να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο, είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, κάτι που αναμετάδωσε το BBC!

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας Chang Ho-jin έκανε τις παρατηρήσεις σε μια ενημέρωση στους δημοσιογράφους και είπε ότι η Σεούλ θα απαντήσει αποφασιστικά μαζί με τη διεθνή κοινότητα σε οποιαδήποτε ενέργεια απειλεί την ασφάλειά της.

Η Νότια Κορέα έχει παράσχει μη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, αλλά μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί στα αιτήματα του Κιέβου για όπλα.

Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να εξοπλίσει την Πιονγκγιάνγκ εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα «ατιμώρητα».

«Δεν αποκλείουμε την προμήθεια όπλων σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της [Βόρειας Κορέας]… Αφήστε τη Δύση να σκεφτεί πού μπορεί να καταλήξουν», ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (ΕΔΩ το άρθρο του ΕΛ).

Η Σεούλ είχε νωρίτερα καταδικάσει την συμφωνία Ρωσίας-Βορείου Κορέας ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Chang Ho-jin είχε πει ότι η χώρα του σχεδίαζε «να επανεξετάσει το θέμα της υποστήριξης όπλων στην Ουκρανία».

Μετά τις δηλώσεις του κ. Πούτιν, το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξετάσει «διάφορες επιλογές» για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και η στάση του «θα εξαρτηθεί από το πώς θα προσεγγίσει η Ρωσία αυτό το ζήτημα».

Κάλεσε επίσης τον Ρώσο πρεσβευτή Γκεόργκι Ζινόβιεφ για να διαμαρτυρηθεί για το σύμφωνο, απαιτώντας από τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως» την στρατιωτική συνεργασία με την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Πούτιν πάντως διαβεβαιώνει ότι η Σεούλ δεν έχει «τίποτα να ανησυχεί» σχετικά με την νέα στρατηγική εταιρική σχέση που υπογράφηκε από την Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, η οποία δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την παροχή άμεσης στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση που η άλλη δεχθεί επίθεση.

«Η στρατιωτική βοήθειά μας στη ΛΔΚ [τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας] σύμφωνα με την συνθήκη που υπογράψαμε προκύπτει μόνο εάν πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίον ενός από τους υπογράφοντες αυτού του εγγράφου», είπε ο Πούτιν. «Από όσο γνωρίζω, η Δημοκρατία της Κορέας δεν σχεδιάζει επιθετικότητα κατά της ΛΔΚ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε την συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα».

Η συμφωνία, σχολιάζει το CNN, η οποία έρχεται στο πλαίσιο του σκληρού πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας, είναι η πιο σημαντική συμφωνία που υπέγραψαν η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα εδώ και δεκαετίες και θεωρείται κάτι σαν αναβίωση της αμοιβαίας άμυνας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου του 1961. Εδραιώνει τον ισχυρό δεσμό του καθεστώτος Κιμ με μια παγκόσμια δύναμη που ασκεί βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σημαίνει ότι η Ρωσία έχει πλέον αμυντικό σύμφωνο με τον μεγαλύτερο εχθρό της Νότιας Κορέας.

Συνεχίζει το CNN:

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» και καταδίκασε την Ρωσία και την Βόρεια Κορέα για την υπογραφή της συνθήκης.

Ο διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας Chang Ho-jin χαρακτήρισε την συνθήκη «σοφία και παραλογισμό από μέρη που έχουν εγκαταλείψει τις ευθύνες και τους κανόνες της διεθνούς κοινότητας».

«Η κυβέρνηση [της Νότιας Κορέας] θα απαντήσει αποφασιστικά μαζί με τη διεθνή κοινότητα ενάντια σε οποιεσδήποτε ενέργειες απειλούν την ασφάλειά μας», είπε ο Τσανγκ.

Ο Τσανγκ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η εκτεταμένη αποτρεπτική δύναμη της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ και του συστήματος συνεργασίας ασφάλειας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας για την αντιμετώπιση των πυρηνικών όπλων και των πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας πραγματοποιούν τακτικές ασκήσεις και εκπαίδευση εντός και γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, και οι δύο σύμμαχοι συνεργάζονται στενότερα με την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν δυνάμεις και από τις τρεις χώρες.

Η Νότια Κορέα παρέχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια από την αρχή της σύγκρουσης, ενώ οι στρατιωτικές της εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, λόγω των πωλήσεων σε Πολωνία και τις ΗΠΑ», γράφουν οι Ρώσοι, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Νοτιοκορεάτες στηρίζουν εμμέσως ΚΑΙ στρατιωτικά την Ουκρανία, καθώς ΗΠΑ και Πολωνία δίνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις