Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Διαστημικός τουρισμός: O Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Μαεζάβα ακύρωσε ιδιωτική πτήση στο φεγγάρι

 


Ο Μαεζάβα ανέφερε ότι υπέγραψε τη σύμβαση με τη SpaceX το 2018, υποθέτοντας ότι η εκτόξευση θα είναι δυνατή μέχρι το τέλος του 2023.

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μαεζάβα (φωτογραφία πάνω από Reuters), ακύρωσε το Σάββατο την προγραμματισμένη πτήση του γύρω από το φεγγάρι με όχημα της SpaceX,  λόγω αβεβαιότητας σχετικά με το πότε μπορεί να είναι δυνατό.

Ο μεγιστάνας το 2018 ξεκίνησε σχέδια για το σεληνιακό ταξίδι. Αγόρασε θέσεις για οκτώ συνταξιδιώτες το 2022 για αυτό που θα ήταν το δεύτερο διαστημικό ταξίδι του μετά το 12ήμερο ταξίδι του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz το 2021.

Θα ήταν η πρώτη ιδιωτική πτήση γύρω από το φεγγάρι

Ο Μαεζάβα (κέντρο) στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών του Σταρ Σίτι έξω από τη Μόσχα, πριν το ταξίδι του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz το 2021 (Reuters)

Ο Μαεζάβα επέλεξε τους οκτώ συνεπιβάτες του και συμφώνησε με την Space X για ένα ταξίδι κόστους περίπου 130 εκατ. δολαρίων που θα πραγματοποιούνταν το 2023. Κάτι που ωστόσο θεωρείτο υπερβολικά αισιόδοξο από τους περισσότερους διαστημικούς παρατηρητές, δεδομένης της προόδου του έργου μεγα-πυραύλων της SpaceX, όπως μεταδίδει το AP. Θα ήταν η πρώτη ιδιωτική πτήση γύρω από το φεγγάρι.

Ανέφικτο

Το έργο αυτό κατέστη «ανέφικτο», δήλωσε ο διοργανωτής της αποστολής το Σάββατο σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του. «Χωρίς σαφή βεβαιότητα χρονοδιαγράμματος βραχυπρόθεσμα, με βαριά καρδιά ο Μαεζάβα πήρε την αναπόφευκτη απόφαση να ακυρώσει το έργο».

«Σε όσους υποστήριξαν αυτό το έργο και πρόσμεναν αυτή την προσπάθεια, το εκτιμούμε ειλικρινά και ζητούμε συγγνώμη για αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε.

Ο Maezawa είχε επιλέξει οκτώ άτομα για το έργο του «dearMoon» από 1 εκατομμύριο αιτούντες.

Ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος σε μήνυμά του στο Χ ανέφερε: «Δεν μπορώ να σχεδιάσω το μέλλον μου σε αυτή την κατάσταση και αισθάνομαι απαίσια κάνοντας τα μέλη του πληρώματος να περιμένουν περισσότερο, εξ ου και (πήρα) τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσω το ταξίδι».

«Ζητώ συγγνώμη από όσους ήταν ενθουσιασμένοι για αυτό το έργο», είπε.

Ο Μαεζάβα ανέφερε ότι υπέγραψε τη σύμβαση με τη SpaceX το 2018, υποθέτοντας ότι η εκτόξευση θα είναι δυνατή μέχρι το τέλος του 2023. «Είναι ένα αναπτυξιακό έργο, έτσι είναι αυτό που είναι, αλλά εξακολουθεί να είναι αβέβαιο ως προς το πότε μπορεί να ξεκινήσει το Starship».

Οι δύο δοκιμαστικές πτήσεις του μεγα-πυραύλου της SpaceX πέρυσι κατέληξαν σε εκρήξεις λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Σε μια τρίτη δοκιμή τον Μάρτιο, το διαστημικό σκάφος του χάθηκε καθώς κατέβαινε πίσω στη Γη.

Ο Maezawa έκανε την περιουσία του στη λιανική μόδα, ξεκινώντας το μεγαλύτερο διαδικτυακό εμπορικό κέντρο μόδας της Ιαπωνίας, το Zozotown.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις