Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Tι θα κάνατε αν είχατε έναν τρίτο αντίχειρα; Pομποτική προσθετική φέρνει την επανάσταση στις κινητικές ικανότητες των ανθρώπων

 


Τα ανθρώπινα χέρια έχουν 10 δάκτυλα εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Φαίνεται όμως ότι οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι αρκετό.

Οι ειδικοί δημιούργησαν τον «Τρίτο αντίχειρα» (Third Thumb), ένα ελεγχόμενο προσθετικό που προσαρμόζεται στην άκρη του δεξιού χεριού.

Επιτρέπει στους χρήστες του να σηκώνουν αντικείμενα, να ανοίγουν μπουκάλια ποτών, να ανακατεύουν τραπουλόχαρτα, να καθαρίζουν μια μπανάνα, ακόμη και να περνούν μια κλωστή από μια βελόνα, χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι.

Στη μελέτη τους, οι εθελοντές συνήθισαν γρήγορα το επιπλέον δάχτυλο – το οποίο θα μπορούσε να «προωθήσει τις κινητικές μας ικανότητες πέρα από τους σημερινούς βιολογικούς περιορισμούς». Επικεφαλής της μελέτης ήταν ερευνητές της Μονάδας MRC Cognition and Brain Science του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Robotics.

Αν και δεν βλέπουν ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα “αναπτύσσουν φυσικά επιπλέον αντίχειρες” λόγω της εξέλιξης, η ρομποτική τους εκδοχή μπορεί να κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη. Θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τους ακρωτηριασμένους που έχουν, για παράδειγμα, χάσει ένα χέρι και δυσκολεύονται να εκτελέσουν καθημερινές εργασίες με το ένα μόνο χέρι.

.


«Η καθημερινότητά μας καταναλώνεται ήδη από φορητές τεχνολογίες και τώρα βλέπουμε να αναπτύσσεται ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικά τεχνολογιών επαύξησης», δήλωσε στη MailOnline η συγγραφέας της μελέτης Lucy Dowdall. «Ο Τρίτος αντίχειρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της λειτουργίας του χεριού – έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεστεί οποιαδήποτε εργασία που απαιτεί τη μεταφορά πολλών αντικειμένων ταυτόχρονα ή τη σταθεροποίηση ενός αντικειμένου ενώ εκτελείται μια εργασία με ένα άλλο» συνέχισε.

Πώς λειτουργεί ο τρίτος αντίχειρας;

Ο σχεδιαστής Dani Clode, τεχνικός έρευνας στο εργαστήριο πλαστικότητας του UCL, άρχισε να αναπτύσσει τον Τρίτο αντίχειρα στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στο Royal College of Art.

Ο Τρίτος αντίχειρας φοριέται στην αντίθετη πλευρά της παλάμης από τον πραγματικό αντίχειρα ενός ατόμου και ελέγχεται από έναν αισθητήρα πίεσης που τοποθετείται κάτω από κάθε μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Και οι δύο αισθητήρες δακτύλων, οι οποίοι είναι ασύρματα συνδεδεμένοι με τον αντίχειρα, ελέγχουν διαφορετικές κινήσεις ανταποκρινόμενοι άμεσα σε ανεπαίσθητες αλλαγές στην πίεση από τα δάχτυλα των ποδιών.

Η πίεση από το δεξί δάχτυλο του ποδιού τραβά το προσθετικό δάχτυλο κατά μήκος του χεριού, ενώ η πίεση που ασκείται με το αριστερό δάχτυλο του ποδιού το τραβά προς τα δάχτυλα και η απελευθέρωση της πίεσης το μετακινεί πίσω στην αρχική του θέση.

Η μελέτη και τα τεστ

Στη μελέτη τους, η ομάδα εξέτασε 596 συμμετέχοντες, ηλικίας από τριών έως 96 ετών, στους οποίους δόθηκε έως και ένα λεπτό για να εξοικειωθούν με τη συσκευή. Ο αντίχειρας δόθηκε σε διαφορετικά μεγέθη, ώστε να ταιριάζει στα χέρια παιδιών και ενηλίκων.

Οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν δύο εργασίες – πρώτον, να μαζεύουν μανταλάκια και να τα τοποθετούν σε ένα καλάθι και δεύτερον, να χειρίζονται και να μετακινούν πέντε ή έξι διαφορετικά αντικείμενα από αφρώδες υλικό διαφόρων μεγεθών.

Συνολικά, ο αντίχειρας φορέθηκε και ελέγχθηκε με επιτυχία από το 99,3% του δείγματος, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επίσης το 98% των συμμετεχόντων ήταν σε θέση να χειριστούν με επιτυχία αντικείμενα χρησιμοποιώντας τον Τρίτο αντίχειρα κατά τη διάρκεια του πρώτου λεπτού χρήσης.

Καλύτεροι οι νέοι στον χειρισμό του τρίτου αντίχειρα

Οι ηλικιωμένοι και οι νεότεροι ενήλικες είχαν παρόμοιο επίπεδο ικανοτήτων κατά τη χρήση της συσκευής, αν και η περαιτέρω διερεύνηση μόνο στην ηλικιακή ομάδα των ηλικιωμένων ενηλίκων αποκάλυψε μείωση των επιδόσεων με την αύξηση της ηλικίας.

«Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οφείλεται στη γενική υποβάθμιση των αισθητικοκινητικών και γνωστικών ικανοτήτων που σχετίζεται με τη γήρανση», αναφέρει η ομάδα. «Επιπλέον, οι επιδράσεις αυτές θα μπορούσαν επίσης να αντανακλούν τη σχέση των γενεών με την τεχνολογία».

Ο αντίχειρας “δεν είναι διαθέσιμος στο εμπόριο” και δεν είναι σαφές πότε ή πώς οι ακαδημαϊκοί θα μπορούσαν να διαθέσουν τη συσκευή τους στο κοινό ή πόσο θα κόστιζε. Ελπίζουν όμως ότι «μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την καθιέρωση ενός σημείου αναφοράς» για άλλες “περιεκτικές” συσκευές με επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Οι μελλοντικές τεχνολογίες επαύξησης θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένη επιρροή στην κοινωνία και να είναι επωφελείς για πολλούς ανθρώπους» αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή: FOXreport.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις