Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

ΗΠΑ: Αντάλλαξαν κατηγορίες προσβολές, όχι όμως Xειραψία - Όλα όσα έγιναν στο ντιμπέιτ Μπάιντεν Τραμπ - Τραμπ προς Μπάιντεν: Είσαι «εγκληματίας»!


 Χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (28/6) για την Ελλάδα  στην πρώτη τους τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. 

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σε πολλά θέματα: για την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και το κλίμα με Δημοκρατικά στελέχη να συμφωνούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατάφερε να επικρατήσει του αντιπάλου του και να κερδίσει έδαφος στην μάχη για το Λευκό Οίκο.

Δημοσκόπηση CNN: Νικητής ο Τραμπ

Σε αυτό συμφώνησαν και όσοι παρακολούθησαν το ντιμπέιτ. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δηλώνουν, σε ποσοστό 67% έναντι 33%, ότι ο Τραμπ είχε καλύτερη επίδοση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που διενεργήθηκε από την SSRS.

Πριν από το ντιμπέιτ, οι ίδιοι ψηφοφόροι δήλωσαν, 55% έναντι 45%, ότι ανέμεναν ότι ο Τραμπ θα είχε καλύτερη επίδοση από τον Μπάιντεν.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντικατοπτρίζουν τις απόψεις για το ντιμπέιτ μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων που το παρακολούθησαν και δεν είναι αντιπροσωπευτικά των απόψεων του συνόλου του εκλογικού κοινού - όσον αφορά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τις πολιτικές προτιμήσεις ή το επίπεδο προσοχής που δίνουν στην πολιτική.

Αλλά τα αποτελέσματα αποτελούν μια μετατόπιση από το 2020, όταν ο Μπάιντεν θεωρούνταν από τους παρατηρητές των ντιμπέιτ ότι ξεπερνούσε τον Τραμπ στις προεδρικές τους συζητήσεις.

Πως εξελίχθηκε το ντιμπέιτ

Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ, ενώ κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του. Ωστόσο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος και εξαπέλυσε συχνά επιθέσεις στον αντίπαλό του.

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος» ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς. «Έχει γίνει σαν Παλαιστίνιος, αλλά δεν τον συμπαθούν γιατί είναι πολύ κακός Παλαιστίνιος. Είναι αδύναμος», υποστήριξε ο Τραμπ, για να λάβει αργότερα από τον Μπάιντεν την απάντηση ότι δεν είχε ξανακούσει τόσες ανοησίες.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ ήταν πολύ επικριτικός για τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δαπανήσει η χώρα του προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε στη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Σύγκρουση και για το Μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του και αντίπαλό του στις εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «υπερβάλλει» και «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση.

Το αφήγημα πως οι παράτυποι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν αληθεύει», τόνισε ο Μπάιντεν. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν όσα λέει. Για άλλη μια φορά υπερβάλλει, ψεύδεται» είπε για τον Τραμπ στη διάρκεια της τηλεμαχίας που φιλοξενεί το CNN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις