Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Σε κλοιό Zέστης, μελτεμιών και ξηρασίας η χώρα - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια

 


Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική από το «εκρηκτικό» για την εκδήλωση πυρκαγιών «κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες. 

Πρόκειται για το φαινόμενο «Hot - Dry - Windy» που το καλοκαίρι του 2023 οδήγησε στην εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών της Ρόδου αλλά και των περιοχών της Αττικής και της Βοιωτίας.

Οι καιρικές αυτές συνθήκες θέτουν ξανά σήμερα Τρίτη (18/6) την Αττική και την Εύβοια σε επίπεδο πολύ υψηλής επικινδυνότητας για πρόκληση φωτιάς.

Ειδικότερα, αναμένεται πως τα μελτέμια ισχύος 6-7 μποφόρ που πνέουν πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει από σήμερα (18/6) έως και την Παρασκευή (21/6) αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot - Dry - Windy.


Έρχεται το «Κιράζ Μελτέμ»

Σε ανάρτηση του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά αναφέρεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο «Κιράζ Μελτέμ».

Όπως εξηγεί ο ίδιος «οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων , όπως αρχικά το «κιράζ μελτέμ» (κερασιού) , αργότερα το «καβούν μελτέμ» (πεπονιού) και τέλος το «ουζούμ μελτέμ» (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.

Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας , ενάντια στις «επιθέσεις» των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής , όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ)».

Πώς θα εξελιχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών

Ειδικότερα, την Τρίτη 18.06.2024:

  • Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε ΑττικήΒοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Μυτιλήνη, Χίο, Ν. Σάμο (τοπικά) και Ν. Κρήτη.
  • Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).


Για την Τετάρτη 19.06.2024:

  • Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και Ν. Κρήτη.
  • Υψηλόκαι τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Μυτιλήνη.
  • Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία.


Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση του πυρομετεωρολογικού τύπου Hot - Dry - Windy εώς και την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024.

Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις