Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Έλον Μασκ: «Ετοιμάζουμε κι άλλα εγκεφαλικά εμφυτεύματα» - Θα κάνουν και αυτά τα δικά τους... «θαύματα».

 


Ένα δεύτερο άτομο θα λάβει σύντομα το πειραματικό εμφύτευμα εγκεφάλου του Neuralink, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Elon Musk.

Σε μια ζωντανή ενημέρωση την Τετάρτη, ο Μασκ είπε ότι η χειρουργική επέμβαση σχεδιάζεται να γίνει «την επόμενη εβδομάδα».

Η εταιρεία προχωρά σε αλλαγές στη χειρουργική διαδικασία και την τοποθέτηση της συσκευής για να αποφύγει προβλήματα που προέκυψαν με τον πρώτο συμμετέχοντα, του οποίου το εμφύτευμα αποσπάστηκε μερικώς από τον εγκέφαλο λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Η εταιρεία του Νοτιοαφρικανού δισεκατομμυριούχου αναπτύσσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, η οποία χρησιμοποιεί τα σήματα του εγκεφάλου ενός ατόμου για τον έλεγχο μιας εξωτερικής συσκευής (π.χ. ενός πληκτρολογίου ή κινητού).

«Το πρώτο της προϊόν, που ονομάζεται Telepathy, στοχεύει να βοηθήσει τους παράλυτους να χειρίζονται έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους».

Ο Μασκ είπε ότι η Neuralink εργάζεται σε ένα δεύτερο προϊόν, που ονομάζεται Blindsight, για να παρέχει τεχνητή όραση σε άτομα που είναι τυφλά.

Να σημειωθεί εδώ πως η εταιρεία του Έλον Μασκ δεν είναι η μοναδική σε όλο τον κόσμο που προωθεί εγκεφαλικά εμφυτεύματα!

Βραχυπρόθεσμα, η συσκευή (εμφύτευμα) της Neuralink προορίζεται να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες, αλλά ο Μασκ είπε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία διεπαφής «για να μετριάσει τον πολιτισμικό κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης έχοντας μια στενότερη συμβίωση μεταξύ της ανθρώπινης νοημοσύνης και της ψηφιακής νοημοσύνης».

Στα επερχόμενα εμφυτεύματα (σ.σ. άρα θα βγουν περισσότερα από ένα), το σχέδιό μας είναι να σμιλεύσουμε την επιφάνεια του κρανίου πολύ σκόπιμα για να ελαχιστοποιήσουμε το κενό κάτω από το εμφύτευμα… που θα το φέρει πιο κοντά στον εγκέφαλο και θα εξαλείψει μέρος της έντασης στα νήματα“, αποκάλυψε ο επικεφαλής του τμήματος νευροχειρουργικής της εταιρείας, Matthew MacDougall.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις