Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Eκλογές στη Γαλλία: Στρατηγικές, συμμαχίες και ισορροπίες ενόψει του B' γύρου


 Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί σε όλη την Ευρώπη μετά την ευρεία νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές εκλογές. Αν και όλα θα κριθούν στον β΄γύρο που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, όπου θα αναδειχθεί και ο τελικός νικητής, ωστόσο το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λεπέν είναι έτοιμο να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο γαλλικό κοινοβούλιο μετά από μια ιστορικά υψηλή επίδοση στον πρώτο γύρο των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών. Στον αντίποδα, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν υπέστη πανωλεθρία, καθώς «τερμάτισε» στην τρίτη θέση. 

Η αριστερά και οι κεντρώοι κάλεσαν αμέσως τους ψηφοφόρους σε «στρατηγική ψήφο» ώστε προσπαθήσουν να σταματήσουν την ακροδεξιά πριν από τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, αφού τα exit poll έδειξαν ότι η Εθνική Συσπείρωση (RN) συγκέντρωσε το 33%, η αριστερή συμμαχία του Ενωμένου Λαϊκού Μετώπου ακολούθησε με 28%, ενώ τρίτος με μεγάλη διαφορά ήρθε ο προεδρικός συνασπισμός «Μαζί» του Εμανουέλ Μακρόν με 20%.

Το RN πήρε περίπου 12 εκατομμύρια ψήφους – σχεδόν τρεις φορές πάνω από τα 4,2 εκατομμύρια που πήρε στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2022.

Ενώ το RN φαίνεται σε καλό δρόμο να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, μπορεί να υπολείπεται των 289 εδρών που απαιτούνται για απόλυτη πλειοψηφία.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι, μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, το RN θα κερδίσει μεταξύ 230 και 280 έδρες στην Κάτω Βουλή των 577 εδρών – μια εκπληκτική άνοδο από την καταμέτρηση των 88 στο απερχόμενο κοινοβούλιο. Το NFP προβλεπόταν να εξασφαλίσει μεταξύ 125 και 165 εδρών, με το Ensemble του Μακρόν να ακολουθεί με 70 έως 100 έδρες.

Μιλώντας μετά το κλείσιμο των καλπών, η Λεπέν είπε ότι οι Γάλλοι έδειξαν «με μια ξεκάθαρη ψηφοφορία… την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα στα επτά χρόνια της περιφρονητικής και διαβρωτικής (προεδρίας)» του Μακρόν. Οι κεντρώοι του προέδρου, είπε, είχαν σχεδόν «αφανιστεί» από το RN, το οποίο τώρα ήλπιζε να αυξήσει τις 88 έδρες του στο κοινοβούλιο σε πλειοψηφία 289.

Αυτό εξακολουθεί να θεωρείται πρόκληση, αλλά εάν συμβεί στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της επόμενης Κυριακής, θα είναι η πρώτη φορά στη γαλλική ιστορία που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει βουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο, ο Μακρόν –ο οποίος προκήρυξε εκλογές πριν από τρεις εβδομάδες μετά την ήττα από το RN στις ευρωπαϊκές εκλογές– θα έπρεπε να μοιραστεί την εξουσία.

Η προσφυγή των Γάλλων πολιτών στις κάλπες ήταν μαζική σε μία από τις πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη των μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην place de la Republique για να διαμαρτυρηθεί για την νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης.

Τι ακολουθεί;

Σε εκλογικές περιφέρειες όπου τρεις υποψήφιοι έχουν προκριθεί για να περάσουν στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή, ο τρίτος υποψήφιος θα «πιεστεί» να αποχωρήσει για να νικήσει την Εθνική Συσπείρωση. Φαίνεται πιθανό ότι ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη επιλογή σε πολλούς τομείς για το εάν θα αποσύρει τους υποψηφίους του σε μια προσπάθεια να νικήσει το κόμμα της Λεπέν.

Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, σύμμαχος του Μακρόν, κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει κατά των ακροαριστερών υποψηφίων. «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία ψήφος για τους υποψηφίους της Εθνικής Συσπείρωσης, ούτε για εκείνους της σκληρής αριστεράς», δήλωσε ο Φιλίπ, ο οποίος είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν και επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος «Horizons». Κάλεσε τους ψηφοφόρους του προεδρικού στρατοπέδου να υποστηρίξουν αριστερούς υποψηφίους μόνο από τα Πράσινα, Σοσιαλιστικά και Κομμουνιστικά κόμματα.

Λεπέν: «Το στρατόπεδο Μακρόν αφανίστηκε»

Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN, που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε μεγάλη απόσταση από το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Η δημοκρατία μίλησε», τόνισε η Μαρίν Λεπέν από το Hénin-Beaumont. Για την τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία, η ανάδειξη του RN στην κορυφή καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι «με μια ξεκάθαρη ψηφοφορία, (έδειξαν) την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του Εμανουέλ Μακρόν.

Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να δώσουν στο RN «την απόλυτη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση.

«Τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι αποφασιστικός, για να αποτρέψει την πτώση της χώρας στα χέρια του συνασπισμού Nupes, μιας άκρας αριστεράς με βίαιες τάσεις», προειδοποίησε, καθώς ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε δεύτερος σε εθνικό επίπεδο. Για τη Μαρίν Λεπέν, ο δεύτερος γύρος θα είναι «αποφασιστικός για να δώσει στον Ζορντάν (Μπαρντελά) την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της Γαλλίας και η αποκατάσταση της ενότητας και της εθνικής αρμονίας από την επόμενη εβδομάδα».

«Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί πρωθυπουργός ο Ζορντάν Μπαρντελά από τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες», πρόσθεσε.

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Ευρεία συμμαχία ζητά ο Μακρόν

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των exit poll, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.

Για να το πράξει, ζήτησε μια «ευρεία» συμμαχία μεταξύ «ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών» υποψηφίων.

Σε δήλωση που απέστειλε στα ΜΜΕ, ο αρχηγός του κράτους πιστεύει ότι η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία των Γάλλων να «ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση». «Η δημοκρατική τους επιλογή μας υποχρεώνει», είπε.

«Αντιμετωπίζοντας την Εθνική Συσπείρωση, έχει έρθει η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον δεύτερο γύρο», είπε, σχετικά με τις αποχωρήσεις ενόψει του δεύτερου γύρου σε περίπτωση πιθανής νίκης των υποψηφίων του RN.

Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Σε περίπου 300 από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας έχουν προκριθεί τρεις υποψήφιοι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

Ρεκόρ συμμετοχής

Σε ποσοστό ρεκόρ 65,5% ανήλθε η συμμετοχή των ψηφοφόρων σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos.

Το 2022 η αντίστοιχη συμμετοχή ήταν στο 39,42%, ενώ το 2017 ήταν στο 40,75.%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές από το 1978.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις