Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Πρόταση ΗΠΑ για εξαγορά των Eλληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)


 Επενδυτική πρόταση από τις ΗΠΑ που αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχει κατατεθεί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αμερικανικές εταιρείες, η ΟΝΕΧ με έδρα την Νέα Υόρκη, η οποία είναι κάτοχος των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου μαζί με την κορυφαία εταιρεία των ΗΠΑ, την Global Ordnance (GO) έχουν στρέψει το ενδιαφέρουν τους στην ολική ανάταση της ελληνικής βιομηχανίας δίχως να ζητούν ούτε ένα ευρώ από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς υπάρχει ήδη παραγγελία από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ύψους 1,2 δισ.

Η συγκεκριμένη αμερικανική πρόταση των ONEX - GLOBAL , οι οποίες έχουν υπογράψει Στρατηγική Συμφωνία Συνεργασίας έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο και έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις.

Στόχος ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής βλημάτων

Το ολιστικό Επιχειρηματικό Σχέδιο για την αναγέννηση του κλάδου των πυρομαχικών, αρθρώνεται σε βιώσιμες φάσεις – στάδια και αφορά την ανάταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Λαύριο, όπου ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής βλημάτων διαφόρων διαμετρημάτων, το οποίο δεν θα βασίζει την βιωσιμότητά του στις παραγγελίες από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αλλά θα έχει καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 250 έως 350 εκατ. ευρώ με ιδία κεφάλαια αλλά και χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Στην πρόταση αναφέρονται τα χρονοδιαγράμματα όπως και ο οδηγός πλήρους απεμπλοκής του δημοσίου από τις όποιες υποχρεώσεις, προτάσσοντας παράλληλα την κερδοφορία του εγχειρήματος, αφού καταγράφεται το προσύμφωνο παραγωγής βλημάτων για το αμερικανικό υπουργείο άμυνας, ύψους 1,2 δισ, ενώ υπογραμμίζεται πως «σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει, δεν υπονομεύει ούτε έρχεται σε αντιδιαστολή με οποιαδήποτε άλλη υφιστάμενη ή μελλοντική συμφωνία των ΕΑΣ καθώς δεν είναι αποκλειστική και μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά».

Οι δύο φάσεις του σχεδίου

Η 1η Φάση προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Εντός 4 μηνών από τη βασική σχετική απόφαση του Δ.Σ. των ΕΑΣ, απαλείφεται για το Υπουργείο Οικονομικών η υποχρέωση μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΕΑΣ στις γραμμές παραγωγής πυρομαχικών του επιχειρηματικού πλάνου.
  • Σε 12 μήνες από τη σχετική βασική απόφαση του Δ.Σ. των ΕΑΣ, δεν θα υφίσταται καμία υποχρέωση για το Υπουργείο Οικονομικών ως προς την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΕΑΣ και της ΟΝΕΧ. Όπως επίσης δεν θα υφίσταται καμία υποχρέωση για το Υπουργείο Οικονομικών ως προς την καταβολή οποιουδήποτε είδους τρεχουσών εξόδων, δαπανών ή κεφαλαίων για το Συγκρότημα Εργοστασίων Λαυρίου. Η αμερικανική εταρεία αναλαμβάνει το σύνολο των εν λόγω υποχρεώσεων.
  • Πολύ σημαντικό για το περιβάλλον είναι το έργο της απορρύπανσης του Εργοστασιακού Συγκροτήματος Λαυρίου (ΣΕΛ) από τη χρόνια ρύπανση των πυρομαχικών (κόστους 48 εκ.€) θα αποτελεί υποχρέωση της αμερικανικής εταιρείας να επενδύσει και να εκτελέσει εντός των πρώτων 12 μηνών από την υπογραφή παραχώρησης. Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα χρειαστεί να διαθέσει πόρους.
  • Υπογραμμίζεται ότι η ΟΝΕΧ ΔΕΝ ζητά για τα επόμενα χρόνια συμβάσεις, συμβόλαια ή εξασφαλισμένα έργα για τις γραμμές παραγωγής της από το Ελληνικό ΥΠ.Εθ.Α. και τις Ένοπλες Δυνάμεις ως αντιστάθμισμα ή προαπαιτούμενο, ενώ δύναται, πέρα των ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται, να επενδύσει και κρατικά κεφάλαια των ΗΠΑ.
  • Οι συνολικές επενδύσεις θα υπερβούν τα 250 – 350 εκατ. € σε χρονικό ορίζοντα 5 έως 7 ετών.
  • Το πλάνο περιλαμβάνει τη διάσωση 250 θέσεων εργασίας και δημιουργία περισσότερων των 700 – 900 εντός της επόμενης πενταετίας (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του οικοσυστήματος που απαιτείται για την υποστήριξη της γραμμής παραγωγής), ενώ το Ελληνικό Κράτος σταματά τη χρηματοδότηση και την εκροή πόρων δεκάδων εκατομμυρίων € προς τα ΕΑΣ, μερικώς εντός 4 μηνών και ολικών εντός 12 μηνών.

Μέσω της επένδυσης, με την επαναδραστηριοποίηση και αναγέννηση της βιομηχανίας των Πυρομαχικών ενισχύεται ουσιαστικά η αμυντική θωράκιση και η εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, των ΗΠΑ, των συμμαχικών δυνάμεων και των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Η 2η ΦΑΣΗ περιλαμβάνει:

  • Σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας μεταξύ της αμερικανικής σύμπραξης εταιρειών, των συναρμόδιων Υπουργείων και ενός ειδικού κορυφαίου Συμβούλου για αντίστοιχου είδους συναλλαγές (η ΟΝΕΧ συνεργάστηκε με την Ernest Υoung για το Σχέδιο Εξυγίανσης των Ναυπηγείων) προκειμένου να συμφωνηθεί η νομική οδός (σύμφωνα με το Εθνικό Πτωχευτικό Δίκαιο και την Ειδικής Νομοθεσίας) προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του Σχεδίου Εξυγίανσης βάσει των προαναφερθέντων αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις