Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Σύγκρουση στη Βουλή για την Kριμαία: «Παραπληροφόρηση από… φιλοπουτινικό» - Η παρέμβαση Υφυπουργού που έβαλε «φωτιά».


 «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις πηγές ενημέρωσης στις οποίες αναφερόμαστε όταν αφορούν θέματα εθνικής άμυνας της χώρας. Ας προσπαθήσουμε να βάζουμε ένα φίλτρο, ώστε να μην αναπαράγουμε την παραπληροφόρηση που δυστυχώς υπάρχει στο διαδίκτυο».

Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης στον πρόεδρο της ΚΟ της Νίκης Δημήτρη Νατσιού σχετικά με το εάν χρησιμοποιήθηκαν Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (MEA) των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Λάρισα για την υποστήριξη επίθεσης με Πυραύλους ATACMS στην Κριμαία.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι αυτή «η συγκεκριμένη αναφορά είχε ως «πηγή» τον Jackson Hinkle που από μια σειρά δημοσιευμάτων στους Guardian, στο Bloomberg έχει χαρακτηριστεί ως κατεξοχήν παραπληροφοριοδότης των social media». Ο χαρακτηρισμός που του έχει αποδοθεί «είναι αυτός του ακροδεξιού, φιλο-Πουτινικού» και μάλιστα «έχουν απαγορευτεί οι αναρτήσεις του από το YouTube, από το Watch app, αλλά και από άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως πηγή παραπληροφόρησης τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τον πόλεμο στην Γάζα».

Σχετικά με το καθεστώς των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών των ΗΠΑ που βρίσκονται στην χώρα μας, ο υφυπουργός είπε αυτά βρίσκονται σύμφωνα με την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει από το 1990 (ν.1893/90) και αποτελεί το επιστέγασμα της πολυετούς στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο».

Πριν δύο χρόνια μάλιστα, «η συνεργασία αυτή αναβαθμίστηκε έτι περαιτέρω με την υπογραφή του Δευτέρου Πρωτοκόλλου τροποποίησής της, το οποίο κυρώθηκε με τον νόμο 4932/2022» Τόσο με το πρώτο πρωτόκολλο όσο και με το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης καθορίζονται σαφώς οι επιτρεπόμενες ενέργειες, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις, τα όρια συνεργασίας και οι ενημερώσεις για πτήσεις εντός της ελληνικής επικράτειας. Εκτός της ελληνικής επικράτειας, «οι όποιες αποστολές που αναλαμβάνουν τα αεροσκάφη των ΗΠΑ, επανδρωμένα ή μη, αποτελούν αρμοδιότητα και άρα ευθύνη των ΗΠΑ, που ασκούν τον πλήρη επιχειρησιακό και διοικητικό έλεγχο, δίχως την υποχρέωση ενημέρωσης της Ελληνικής πλευράς».

Ο κ. Κεφαλογιάννης απαντώντας στις αναφορές του κ. Νατσιού, σχετικά με τον εάν η Ελλάδα είναι στην σωστή ή όχι πλευρά της Ιστορίας στον πόλεμο της Ουκρανίας είπε πως «δεν μπορεί να έχουμε διφορούμενες θέσεις άλλες για την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και άλλες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός ανέφερε ότι «την Κυριακή 23 Ιουνίου του 2024 πραγματοποιήθηκε επίθεση πυραύλους ATACMS στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 151 άτομα. Η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για την επίθεση αυτή που την χαρακτήρισε απολύτως βάρβαρη, αφού έπληξε αμάχους με βόμβες διασποράς» και πρόσθεσε πως «αμερικανική πηγή έκανε για υποστήριξη της συγκεκριμένης επίθεσης με την χρησιμοποίηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που εδρεύουν στην Λάρισα».

Επισήμανε ότι υπήρχαν και παλαιότερα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συμμετοχή σε αποστολές αναγνώρισης στην Ουκρανία και την Κριμαία»

Ο κ. Νατσιός αντιτάχθηκε με την στάση που έχει κρατήσει η χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην συμμετοχή στις οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία που έχει αποφασίσει η ΕΕ και οι οποίες όπως είπε πλήττουν βάναυσα την ελληνική οικονομία και αυξάνουν συνεχώς το κόστος ενέργειας στην χώρα μας.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, είπε ότι με την Τουρκία που έχει εισβάλει παράνομα στην Κύπρο η Κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική κατευνασμού, προωθείτε και υπογράφετε συμφωνίες φιλίας. Ο κ. Νατσιός υποστήριξε ότι «όσο ενισχύεται στρατιωτικά η Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα παρατείνεται ο πόλεμος, θα αυξάνονται οι απώλειες και στις δύο πλευρές και δυστυχώς θα απομακρύνεται η οποιαδήποτε ελπίδα ειρήνευσης στην καρδιά της Ευρώπης. Η πολιτική σας αποδείχθηκε ότι και σε αυτό τι θέμα είναι λάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις