Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

«Αμερικανικά στρατεύματα στην Φινλανδία! Είναι μια τρελή ιδέα», προειδοποιεί ο Mearsheimer!!! Πολλοί εντός ΗΠΑ περιμένουν να εκλεγεί ο Τραμπ μήπως και σταματήσει όλα αυτά που γίνονται!


 Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Δευτέρα ομόφωνα ένα αμυντικό σύμφωνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο θα επιτρέψει την ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και την αποθήκευση αμυντικού υλικού στη Φινλανδία.

Η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (DCA) είχε υπογραφεί από τη φινλανδική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.

Με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας και άμυνας της Φινλανδίας, η συμφωνία έρχεται μετά την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, η οποί αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Μόσχα!

Οι σχέσεις της Φινλανδίας με την γειτονική Ρωσία, με την οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μίλια), έχουν γίνει ολοένα και πιο τεταμένες μετά την ένταξη της Φινλανδίας στην συμμαχία πέρυσι.

Ο πολιτικός επιστήμονας John Mearsheimer περιγράφει τα σχέδια των ΗΠΑ να χτίσουν στρατιωτικές βάσεις στη Φινλανδία ως «τρελά» και προειδοποιεί για τις πιθανές συνέπειες για τις διατλαντικές σχέσεις.

«Η ιδέα της αποστολής στρατευμάτων στην Φινλανδία είναι τρελή γιατί αυτό μόνο θα προκαλέσει τους Ρώσους. Θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή και θα δώσει στους Ρώσους ακόμη περισσότερα κίνητρα να πλήξουν περισσότερο την Ουκρανία, να προκαλέσουν αναταραχή στην Ευρώπη, να διαταράξουν τις διατλαντικές σχέσεις», είπε!

Σημειώνεται πως συμφωνία Ουάσινγκτον-Ελσίνκι δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσβαση σε 15 στρατιωτικές βάσεις στην Φινλανδία και επιτρέπει την παρουσία και την εκπαίδευση των αμερικανικών δυνάμεων και την τοποθέτηση αμυντικού υλικού στο φινλανδικό έδαφος.

Ενισχύει επίσης τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε καταστάσεις κρίσης.

Ο Φιναλνδός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτής Kimmo Kiljunen (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) χαρακτήρισε την έγκριση της συμφωνίας DCA ως «ιστορική στιγμή» στην σύνοδο ολομέλειας της Δευτέρας.

«Το καθήκον αυτής της συμφωνίας είναι ακριβώς όπως το καθήκον της ένταξης στο ΝΑΤΟ, να ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας και του φινλανδικού λαού», είπε.

Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει παρόμοιες συμφωνίες DCA με 11 άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των σκανδιναβικών γειτόνων της Φινλανδίας, Σουηδία , Νορβηγία και Δανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις