Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Αυτό λένε πως είναι το σχέδιο του Τραμπ για το NATO άπαξ και εκλεγεί - Ρεπορτάζ του Politico, το οποίο δεν έχει ακόμα σχολιαστεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ


 Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το στρατόπεδό του δεν έχει ακόμη δείξει ποιά θα είναι η ομάδα εθνικής ασφαλείας ούτε έχει δημοσιεύσει νέα ατζέντα για το ΝΑΤΟ, αλλά το Politico Magazine συνέταξε μια πιθανή ατζέντα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

 «Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την Ουκρανία που δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξετάζει μια συμφωνία στην οποία το ΝΑΤΟ θα δεσμευόταν να μην επεκταθεί ανατολικότερα -ιδίως στην Ουκρανία και την Γεωργία- και να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για πόση ουκρανική επικράτεια μπορεί να κρατήσει η Μόσχα», αναφέρει η έκθεση, η οποία επικαλείται δύο «ειδικούς της εθνικής ασφάλειας κοντά στον Τραμπ».

Οι ΗΠΑ «δεν έχουν αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις για όλους», δήλωσε στο Politico ο Έλμπριτζ Κόλμπι, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας του Τραμπ για θέματα στρατηγικής.

Όπως τόνισε: «Δεν μπορούμε να ρίξουμε το δόρυ μας στους Ρώσους στην Ευρώπη όταν γνωρίζουμε ότι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι συνεργάζονται και ότι οι Κινέζοι αποτελούν μια πιο επικίνδυνη και σημαντική απειλή».

Ως μέρος μιας «ριζικής αναδιάταξης» του ΝΑΤΟ υπό τον Τραμπ, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις αεροπορικές και ναυτικές τους βάσεις στην Ευρώπη, αλλά θα αφήσουν την «πλειονότητα του πεζικού, των τεθωρακισμένων μονάδων, της επιμελητείας και του πυροβολικού» στους συμμάχους στην ήπειρο.

Σύμφωνα με το Politico, οι χώρες της ΕΕ «δείχνουν απρόθυμες να αναλάβουν δραματικά διευρυμένο στρατιωτικό ρόλο σύντομα», ενώ η ήπειρος είναι «οικονομικά πιο αδύναμη και εξαρτάται περισσότερο από ποτέ άλλοτε από τον ενεργειακό εφοδιασμό των ΗΠΑ».

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι απόψεις δεν προέρχονται από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ », έγραψε στο X ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην αναπληρωτή διευθυντή εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Τραμπ, απαντώντας στο άρθρο του Politico . Η εκστρατεία του Τραμπ δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις αναφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις