Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

«Win-win»! Η πρόταση της Κίνας στις ΗΠΑ για μία πιο ομαλή μετάβαση στην νέα εποχή - Με το βλέμμα στην παγκόσμια διακυβέρνηση


Το Πεκίνο επιδιώκει όλο και περισσότερο ην οικονομική ανάπτυξη που παρέχει απτά οφέλη για τις χώρες εταίρους, κατασκευάζοντας σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας και άλλα έργα μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI), σχολιάζεται σε μέσα ενημέρωσης.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συνεχίζει να επιδιώκει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά οι ηγέτες των ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να δουν την άνοδο της ασιατικής χώρας ως πρόκληση για την ηγεμονία τους, σύμφωνα με τον συγγραφέα και ακτιβιστή της ειρήνης KJ Noh.

Ο Noh μίλησε στο ρωσικό Sputnik για να συζητήσει το θέμα καθώς ο ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης Wu Hailong κατηγόρησε την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris ότι δεν βλέπει την μεγάλη εικόνα στην συνεχιζόμενη οικονομική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

«Δεν μπορείς πάντα να πιστεύεις ότι πρέπει να κερδίζεις [και] πάντα να υποθέτεις ότι οι άλλοι μπορούν μόνο να χάσουν», είπε ο Χέιλονγκ, αναφερόμενος στα σχόλια που έκανε η υποψήφια για την προεδρία των Δημοκρατικών κατά την διάρκεια της ομιλίας αποδοχής της τον περασμένο μήνα. Ο Χάρις επέμεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες – όχι η Κίνα – θα πρέπει να ηγηθούν του κόσμου στις προόδους που σχετίζονται με το διάστημα και την τεχνητή νοημοσύνη, χαρακτηρίζοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ως «ανταγωνισμό για τον 21ο αιώνα».

«Γιατί δεν μπορούν όλοι να κερδίσουν;» ρώτησε ο Χάιλονγκ.

«Γιατί οι ΗΠΑ είναι οι μόνες που κερδίζουν; Αυτή η προοπτική είναι μια τόσο μικρή εικόνα και αυτό είναι το πρόβλημα με τις αντιλήψεις των Ηνωμένων Πολιτειών… Δεν θέλουμε να είμαστε ο ηγέτης του κόσμου και το πιο σημαντικό, δεν θέλουμε να κυριαρχήσουμε στον κόσμο και να είμαστε η επόμενη Αμερική», επέμεινε ο διπλωμάτης.

«Οι Κινέζοι θέλουν σχέσεις win-win», σημείωσε ο Noh, χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά σε επίσημες κινεζικές δημόσιες δηλώσεις. «Θέλουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις και πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει. Και δεν είναι απλώς μια πολιτική. Είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το οικονομικό σύστημα εάν υπάρχουν καλές αμοιβαίες δίκαιες σχέσεις».

«Σου δίνω κάτι που χρειάζεσαι, μου δίνεις κάτι που χρειάζομαι και και οι δύο αντλούμε αποτελεσματικότητα από αυτό. Ή σου δίνω κάτι και αυτό σε βοηθά να αναπτύξεις κάτι, που με βοηθά να αναπτύξω κάτι και δημιουργούμε αυτού του είδους την τεχνική. Win-win είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε το ανθρώπινο είδος. Είναι το πώς αναπτύχθηκαν οι ανθρώπινες κοινωνίες και αυτό που θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να το μετατρέψουν σε μηδενικό άθροισμα. Νίκη-ήττα ή, μάλλον, εσύ χάνεις, πρέπει να κερδίσουμε εμείς», τόνισε.

Το Πεκίνο επιδιώκει όλο και περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη που παρέχει απτά οφέλη για τις χώρες εταίρους, κατασκευάζοντας σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας και άλλα έργα μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road. Το πρόγραμμα επιδιώκει να αποκαταστήσει τα εμπορικά πρότυπα του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού, δημιουργώντας υποδομές που βοηθούν τις γειτονικές χώρες να αναπτυχθούν ενώ παράλληλα ενισχύουν το εμπόριο με την Κίνα.

Η Κίνα έχει αναφερθεί στην πρωτοβουλία ως «βασικός πυλώνας της παγκόσμιας κοινότητας του κοινού μέλλοντος», υποστηρίζοντας ότι θα βοηθήσει να γεφυρωθούν οι οικονομικές διαφορές που προκαλούνται από την άνιση οικονομική ανάπτυξη στη νεοφιλελεύθερη εποχή.

κριτικές φωνές αναφέρουν πως αυτό που προσφέρει η Κίνα είναι απλά ένας πιο ομαλός και φαινομενικά πιο δίκαιος δρόμος για την μετάβαση στην νέα εποχή της παγκόσμιας ψηφιακής διακυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο την δικτύωση των ανθρώπων στην τεχνητή νοημοσύνη!

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν παγκόσμια προβλήματα όπως η υποτονική οικονομική ανάπτυξη, οι ελλείψεις στην οικονομική διακυβέρνηση και η ανισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη», επέμεινε η χώρα σε πρόσφατη δήλωση. «Δεν είναι πλέον αποδεκτό μόνο λίγες χώρες να κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, να ελέγχουν τους οικονομικούς κανόνες και να απολαμβάνουν καρπούς ανάπτυξης. Το BRI στοχεύει στην ανάπτυξη όχι μόνο για την Κίνα αλλά και για τον κόσμο γενικότερα».

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις