Ένα ανερχόμενο αστέρι της αρχιτεκτονικής, η πολυβραβευμένη 45χρονη Λιβανέζα Lina Ghotmeh αναδείχτηκε, ομόφωνα, ως νικήτρια του διαγωνισμού για την ανακαίνιση και τον επανασχεδιασμό της δυτικής πτέρυγας του Βρετανικού Μουσείου στην οποία εκτίθενται, μεταξύ άλλων, και τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η 45χρονη αρχιτέκτονας κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε περισσότερες από 60 συμμετοχές και να επικρατήσει πολύ μεγάλων ονομάτων, παγκοσμίως, όπως αυτό του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, ο οποίος έχει αναλάβει το σύνθετο έργο της ανακαίνισης και της επέκτασης του δικού μας Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το γραφείο της Lina Ghotmeh, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα από τα σημαντικότερα έργα ανακαίνισης πολιτιστικού χώρου όλων των εποχών. Επί της ουσίας κρατά στα χέρια της το μέλλον του μεγαλύτερου και πιο ισχυρού τμήματος του Βρετανικού Μουσείου, καθώς η δυτική του πτέρυγα καλύπτει πάνω από το 1/3 των συνολικών εκθεσιακών χώρων του, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 15.650 τετραγωνικά μέτρα, και στεγάζει ανεκτίμητης αξίας συλλογές από την αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Αίγυπτο και άλλους σπουδαίους πολιτισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων, το Βρετανικό Μουσείο θα παραμείνει εν λειτουργία κατά το μεγάλο χρονικό διάστημα της ανακαίνισης της δυτικής του πτέρυγας. Τί θα γίνει με τα πολύτιμα εκθέματά της; «Κάποια από τα πιο σημαντικά θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους του μουσείου προκειμένου να είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες ενώ κάποια άλλον, πιθανώς, να δανειστούν σε διάφορα μουσεία του κόσμου, στο πλαίσιο της δέσμευσής για αύξηση των διεθνών πολιτιστικών αλλαγών» λέει η επίσημη απάντηση. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση εντάσσονται και οι συνομιλίες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της διοίκησης

του Βρετανικού Μουσείου για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον όρο «δάνειο» ωστόσο να παραμένει το σημαντικότερο αγκάθι των διαπραγματεύσεων καθώς αν η Ελλάδα τον αποδεχτεί σημαίνει αυτόματα πως αναγνωρίζει αυτόματα την βρετανική κυριότητα.
Το όραμα του νέου Βρετανικού Μουσείου
Ένα νέο μουσείο με λιτές γραμμές, βασισμένο στα φυσικά, βιώσιμα υλικά, που θα εκπέμπει κατανόηση και ευαισθησία απέναντι στο Μουσείο, την πολυπλοκότητα της έκθεσης των συλλογών και τις αλληλεπιδράσεις των αντικειμένων με διάφορες ομάδες επισκεπτών: Αυτό είναι το όραμα της Lina Chotmeh, η αρχιτεκτονική πρόταση της οποίας, παρουσιάστηκε μέσω φωτορεαλιστικών απεινονίσεων συγκεκριμένων χώρων όπως η αίθουσα που φιλοξενεί τα πολύτιμα τεχνουργήματα από το περίφημο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού αλλά και η νέα είσοδος της δυτικής πτέρυγας του μουσείου.

Αυτό θα είναι το πρώτο τόσο μεγάλης κλίμακας έργο που αναλαμβάνει το γραφείο της Λιβανέζας αρχιτέκτονα γνωστότερα, μέχρι σήμερα, έργα της οποίας, αποτελούν ένας πύργος κατοικιών στο Stone Garden στη Βηρυτό, το εργαστήριο του Hermès στη Νορμανδία της Γαλλίας, που άνοιξε το 2023 και το Serpentine Pavilion στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το τελικό σχέδιό της για την ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου θα παρουσιαστεί μέσα στο 2026, εφόσον βέβαια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν κατατεθεί ένσταση από κάποιο άλλο γραφείο που συμμετείχε στο διαγωνισμό, εξέλιξη που θα καθυστερήσει το υπάρχον χρονοδιάγραμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου