Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

O «Bλακώδης πόλεμος» και η ετοιμότητα


 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΒΗΜΑ"

Καμία χώρα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται

Επιβάλλοντας δασμούς στα προϊόντα του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε αυτό που η Wall Street Journal, εφημερίδα αναφοράς στο πεδίο της οικονομίας, χαρακτήρισε τον «πιο βλακώδη εμπορικό πόλεμο στην ιστορία».

Ο χαρακτηρισμός είναι προφανής: Πλήθος σχολιαστών συμφωνούν ότι η επιβολή δασμών θα πλήξει την αμερικανική οικονομία, αφού αφενός θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και αφετέρου θα προκληθούν πληθωριστικές πιέσεις.

Ο «βλακώδης πόλεμος», με άλλα λόγια, υπονομεύει την αγοραστική δύναμη τμημάτων της αμερικανικής κοινωνίας που υποτίθεται ότι στέργει ο αμερικανός πρόεδρος και απειλεί τις θέσεις εργασίας, ενώ διαταράσσει, κυρίως προς όφελος της Κίνας, τον συσχετισμό των δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία.

Πέρα όμως από την οικονομία, ο ίδιος ο πόλεμος είναι δηλωτικός της πρόθεσης της νέας αμερικανικής ηγεσίας να επιβάλει με οποιοδήποτε κόστος την ατζέντα της.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται η αποχώρηση από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και διεθνείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Και βεβαίως η απειλή της αποδόμησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η πραγματοποίηση τη οποίας μπορεί να προκαλέσει νέα δεδομένα μεταξύ των μελών της.

Καμία χώρα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Ασφαλώς και η δική μας, η οποία θα δοκιμαστεί ως προς τον βαθμό της ετοιμότητας και της προσαρμογής σε αυτόν τον ασταθή κόσμο. Οι βλακώδεις πόλεμοι, εξάλλου, είναι και οι πιο επικίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις