Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Σοκαριστικό πόρισμα Μιχόπουλου: 19 τόνοι εύφλεκτου υγρού στο πρώτο βαγόνι του εμπορικού τρένου στα Τέμπη / Ένα από τα σημαντικά σημεία του πορίσματος είναι η αναφορά σε ένα δοχείο το οποίο εξερράγη τρία λεπτά μετά τη σύγκρουση


 Η τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, όπως αποκαλύπτει το πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα Αχιλλέα Μιχόπουλου, έχει σοκαριστικές διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Ο Μιχόπουλος εκτιμά ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε έως και 19 τόνους εύφλεκτων υλικών, γεγονός που συνέβαλε στην έκταση της καταστροφής.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο βαγόνι του εμπορικού τρένου εντοπίστηκαν 15-20 πλαστικά δοχεία ενός κυβικού μέτρου, τα οποία περιείχαν εύφλεκτο υλικό. Αυτά τα δοχεία προκάλεσαν τη φονική έκρηξη μετά τη σύγκρουση του τρένου με το επιβατικό. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που οι υδρογονάνθρακες που υπήρχαν στο φορτίο εξερράγησαν σε τρεις διακριτές προσκρούσεις. Οι εκρήξεις δημιουργήσαν πυρόσφαιρα, η οποία επιδείνωσε τις συνέπειες του δυστυχήματος.

Ένα από τα σημαντικά σημεία του πορίσματος είναι η αναφορά σε ένα δοχείο το οποίο εξερράγη τρία λεπτά μετά τη σύγκρουση. Η καθυστέρηση αυτή στην έκρηξη φαίνεται να προσδιόρισε τη σοβαρότητα της πυρκαγιάς που ακολούθησε και επιδεινώθηκε ταυτόχρονα με την παρουσία των εύφλεκτων υλικών στο φορτίο του τρένου.

Αυτό το πόρισμα ενισχύει την εικόνα του δυστυχήματος, καταδεικνύοντας την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκλήθηκε από την παρουσία εύφλεκτων υλικών και τη μεγάλη ποσότητα τους, γεγονός που καθιστά το τραγικό περιστατικό ακόμη πιο καταστροφικό και δραματικό για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο πόρισμα: «Λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό βάρος των υγρών υδρογονανθράκων (0.87), οι ποσότητες αυτές για να μεταφερθούν χρειάζονται 15-20 δοχεία (IBCs) χωρητικότητας 1 m3».

Για το υλικό που προκάλεσε το μανιτάρι φωτιάς αναφέρεται ότι πρόκειται για «μίγμα αρωματικών υδρογονανθράκων που περιείχε βενζόλιο σε μεγάλη συγκέντρωση (θερμοκρασία ανάφλεξης -11 oC), τολουόλιο (θερμοκρασία ανάφλεξης 4 oC) και Ξυλόλιο».

Όπως περιγράφεται στο πόρισμα «Η ποσότητα των υδρογονανθράκων, με βάση την ανάλυση που προηγήθηκε, προκύπτει ότι ήταν στην πρώτη πλατφόρμα σε πλαστικά δοχεία (IBCs) χωρητικότητας 1m3 εκάστου. Έτσι ερμηνεύεται το γεγονός ότι ο σχηματισμός του fireball προέκυψε από τρεις διακριτές προσκρούσεις των λαμαρινών που λόγω αδράνειας έπεσαν στα δοχεία και τα διέρρηξαν. Οι λαμαρίνες ήταν στην πραγματικότητα τοποθετημένες στην 2η και 3η πλατφόρμα. Το συνολικό βάρος των λαμαρινών ήταν 162 τόνοι, με επιτρεπόμενο φορτίο ανά πλατφόρμα 200 τόνων. Η κατανομή τους σε 2 πλατφόρμες ήταν εφικτή. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός ότι στην 1η πλατφόρμα δεν υπάρχουν υπολείμματα από τα συρματόσχοινα πρόσδεσης των λαμαρινών, ενώ υπολείμματα υπάρχουν στην 2η και 3η πλατφόρμα».

Στο πόρισμα επισυνάπτονται και φωτογραφίες.  «Κανένα ίχνος συρματόσχοινου πρόσδεσης λαμαρινών, 1η Πλατφόρμα» αναφέρεται.

Όπως τονίζεται, τα  υπολείμματα των συρματόσχοινων πρόσδεσης λαμαρινών στα βαγόνια 2 και 3 είναι ορατά.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε καινούργιο στοιχείο της ροής καυσίμου. Όπως προκύπτει από φωτογραφικά δεδομένα που ανέκυψαν από την κάμερα επιτήρησης κυκλοφορίας υπάρχει εμφανής ροή καυσίμου στο πρανές, αριστερά από το κατακόρυφο τοιχίο του τούνελ.

Όπως επισημαίνεται, η  φωτιά στο έδαφος εμφανίζεται για πρώτη φορά στις 23:19:50, δηλαδή 1:07 μετά το τέλος της πυρόσφαιρας. Και η ροή του υγρού εμφανίζεται για πρώτη φορά στις 23:21:33, 1:43 μετά την έναρξη της φωτιάς.

«Η δημιουργία του fireball αποκλείεται να οφείλεται σε ανάφλεξη του ελαίου σιλικόνης των μηχανών των αμαξοστοιχιών λόγω του πολύ ψηλού σημείου ανάφλεξης (>300 °C). Η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου ελαίου, εξ άλλου, έχει γίνει και με κριτήριο την ασφάλεια των μεταφορών» αναφέρεται στο πόρισμα και ενώ προκύπτει το συμπέρασμα «ότι το υλικό που δημιούργησε το νέφος και ανεφλέγη δημιουργώντας το fireball ήταν μίγμα αρωματικών υδρογονανθράκων που περιείχε βενζόλιο σε μεγάλη συγκέντρωση (θερμοκρασία ανάφλεξης -11 oC), τολουόλιο (θερμοκρασία ανάφλεξης 4 oC) και Ξυλόλιο».

Έτσι ερμηνεύεται η άμεση ανάφλεξη του νέφους με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Έτσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι το υγρό ήταν μίγμα των τριών αρωματικών υδρογονανθράκων.

«Για τη δημιουργία fireball αυτού του μεγέθους, η ποσότητα αρωματικού υδρογονάνθρακα (βενζολίου, τολουολίου ή ξυλολίου) ή μίγματος των τριών, που απαιτείται, είναι της τάξης των 3.8- 5.4 τόνων, βάσει των μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν. Η παρουσία στα δείγματα 7 διαφορετικών πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (προϊόντα ατελούς καύσης των αρωματικών) επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση. Πρόσθετο στοιχείο επιβεβαίωσης είναι η έντονη παρουσία σωματιδίων άνθρακα (κάπνας) στο fireball, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο κατά την καύση βενζολίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις