Τέμπη: Αναπάντητα Eρωτήματα για τη στάση των Αρχών για το «Mπάζωμα» - Θερμική κάμερα κατέγραψε εστίες πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση Ο πρώην διοικητής της Τροχαίας κατέθεσε ότι είχε επισημάνει πως δεν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον χώρο της τραγωδίας
Η διοικητής της Τροχαίας Λάρισας, την περίοδο που σημειώθηκε το δυστύχημα των Τεμπών, στην κατάθεσή του φέρεται να επισήμανε ότι έδειχνε τον νόμο, ο οποίος απαγορεύει τις παρεμβάσεις στον χώρο της τραγωδίας, σε περίπτωση που δεν είχαν την έγκριση του ανακριτή.
«Τους έλεγα ότι αυτή τη στιγμή κάνετε παρανομία. Αυτό που κάνετε δεν είναι σύννομο. Υπάρχει μια επιτροπή, η οποία πρέπει να έρθει και να διερευνήσει και δεν μπορείτε να κάνετε αυτές τις ενέργειες», τόνισε στην κατάθεσή του ο πρώην διοικητής της Τροχαίας, για τα όσα ακολούθησαν τη φονική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
Βέβαια, είναι γεγονός ότι ο διοικητής της Τροχαίας είναι αστυνομικός και θα μπορούσε να παρέμβει εναντίον όλων όσων έκαναν το λεγόμενο μπάζωμα στον χώρο της τραγωδίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η δημοσιογράφος Μίνα Καραμήτρου, ο εφέτης ανακριτής θα έπρεπε να ρωτήσει τον διοικητή της Τροχαίας, προκειμένου να γίνει γνωστό το τι τον εμπόδισε από το να σταματήσει τις παρεμβάσεις στο σημείο 0.
Γενικότερα, με τις νέες καταθέσεις προκύπτουν πολλά ερωτήματα, αφού ο τόπος του δυστυχήματος δεν αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και με βάση τα όσα προβλέπονται. Άλλωστε, είχε προηγηθεί το πόρισμα της Hellenic Train, που έκανε λόγο για έλαια σιλικόνης και μετασχηματιστές, σχετικά με το τι προκάλεσε την έκρηξη και την πυρκαγιά μετά τη σύγκρουση.
Επιπλέον, μεσολάβησε η καταγγελία του κ. Λακαφώση, πραγματογνώμονα των συγγενών, για μια φωτογραφία που υπάρχει στη δικογραφία, όπου φαίνεται ένα καλώδιο πάνω σε κομμάτι του μετασχηματιστή, με τις οικογένειες των θυμάτων να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «σκηνοθετημένη εικόνα». Γεννώνται απορίες για το γεγονός ότι ο ανακριτής δεν έκανε σχετική ερώτηση προς τον εκπρόσωπο της Hellenic Train, ο οποίος κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το πόρισμα της εταιρείας σε σύγκριση με του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δίνει εντελώς άλλα δεδομένα.
Το αφήγημα για τα έλαια σιλικόνης είχε υποστηρίξει και ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης, που παραμένει στη θέση του. Υπάρχει ένας νέος κύκλος καταθέσεων από τον ανακριτή, ο οποίος δεν επιμένει στα νέα δεδομένα που έρχονται στην επιφάνεια. Δεν γίνονται ερωτήσεις προς όσους καταθέτουν, ώστε να πέσει φως στην υπόθεση. Η λίστα με τα αναπάντητα ερωτήματα μεγαλώνει, χωρίς παράλληλα να απαντώνται τα προηγούμενα.
Όσα κατέγραψε θερμική κάμερα λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση
Στο φως έρχεται βίντεο από drone της πυροσβεστικής, με θερμική κάμερα να καταγράφει τα όσα συνέβαιναν 3 ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.
Σύμφωνα με το Mega, το βίντεο δείχνει τους πυροσβέστες να προσπαθούν να ανεβάσουν ένα φορείο από μία σκάλα, ώστε να μεταφέρουν κάποιον τραυματία ή νεκρό στο ασθενοφόρο που βρίσκεται στο σημείο.
Στη συνέχεια, το drone καταγράφει πιθανές εστίες φωτιάς. Η ώρα είναι 3:57 το πρωί, με εστίες φωτιάς να καίνε ακόμα και 4 ώρες μετά το δυστύχημα.
Τέμπη: Πρώην διοικητής της Τροχαίας για Αγοραστό: «Του είπα να μην μπαζώσει και του έδειξα τον νόμο»
Ανατροπή στην τραγωδία στα Τέμπη φέρνει η κατάθεση του πρώην διοικητή της Τροχαίας, Βασίλη Βλαχογιάννη καθώς φέρεται οπως είχε εκφράσει την αντίθεση του στο μπάζωμα του σημείου.
Ο κ. Βλαχογιάννης δήλωσε πως είχε ενημερώσει τον Κώστα Αγοραστό, τον υπεύθυνο της περιοχής, να μην προβεί στη διαδικασία του «μπάζωματος». Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, τον είχε προειδοποιήσει και του είχε δείξει τον σχετικό νόμο μέσω του κινητού του, προκειμένου να αποτρέψει την ενέργεια αυτή, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις λόγω της πιθανήςαπώλειας σημαντικών στοιχείων για την έρευνα.
Σύμφωνα με το Mega σε όσα είπε ο κ. Βλαχογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: Όχι μόνο είπα στον Αγοραστό να μην μπαζώσει αλλά του έδειξα και το νόμο στο κινητό μου
Αναφερόταν στην ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών .
Τι είπε ο Βασίλης Βλαχογιάννης
«Εγώ όταν είπα στον κ. Αγοραστό σε αυτή τη άτυπη σύσκεψη στις 3 Μαρτίου, στον τόπο του δυστυχήματος ότι αρμόδια είναι η ανακριτική αρχή να αποφασίσει για το εάν θα γίνει μπάζωμα ή όχι απάντησα ότι πρέπει να φύγετε από εδώ, δεν έχετε καμία αρμοδιότητα, ό,τι απόφαση είναι να παρθεί θα παρθεί από τον ανακριτή».
Σύμφωνα με το Mega, ο Βασίλης Βλαχογιάννης λέει ότι όχι μόνον είπε στον κ. Αγοραστό για τον ανακριτή, αλλά του έδειξε και συγκεκριμένο νόμο και του είπε: «βλέπετε εδώ τι λέει ο νόμος; Λέει ότι απαγορεύεται να κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια και μάλιστα έχει συσταθεί, σύμφωνα με το νόμο ο ΕΔΟΑΣΑΑΜ». Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε ο Βασίλης Βλαχογιάννης ο κ. Ξιφαράς - Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταφορών- τον διαβεβαίωσε ότι ο ΕΔΟΑΣΑΑΜ δεν θα έκανε καμία έρευνα στο σημείο αλλά θα ασχολούταν με... συμβάσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αξιωματικός κατέθεσε στον ανακριτή:
«Το απόγευμα προς βράδυ 3 Μαρτίου 2023, μου τηλεφώνησε ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας κύριος Αγοραστός, καλώντας με να πάω να τον βρω στο σημείο του δυστυχήματος. Πράγματι, πήγα εκεί και είδα ότι εκτός από εμένα στη συνάντηση ήταν κι άλλοι εκπρόσωποι εμπλεκομένων με το δυστύχημα φορέων. Ο κύριος Αγοραστός μας είπε ότι μας κάλεσε ώστε να μας ανακοινώσει ότι έπρεπε να αρχίσουν άμεσα στο σημείο του δυστυχήματος οι εργασίες αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων, να επισκευαστούν δηλαδή οι γραμμές και οποιαδήποτε άλλη ζημιά είχε υποστεί το δίκτυο. Όταν ρώτησε εμένα, κατηγορηματικά του τόνισα ότι είμαι αναρμόδιος να συναινέσω σε αυτή την ενέργεια, καθώς και ότι θα έπρεπε να απευθυνθεί και να ζητήσει την έγκριση των ανακριτικών αρχών. Επιπλέον, υπέμνησα ότι σύμφωνα με νόμο του 2023 ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο προβλέπεται και επιβάλλεται η διερεύνηση του χώρου του δυστυχήματος από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Επιπλέον, εκείνο το πρωί είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο μεταφορών ότι η σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Επειδή είχα τη σχετική νομοθεσία κατεβασμένη στη μνήμη του κινητού μου, την έδειξα και τη διάβασα στον κύριο Αγοραστό».
Η δική μου θέση στη συνάντηση ήταν ότι ο χώρος έπρεπε να διαφυλαχτεί ακέραιος. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Ξιφαράς, Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταφορών, και απευθυνόμενος σε εμένα μου διευκρίνισε ότι η Επιτροπή που διορίστηκε δεν θα ασχολούνταν καθόλου με οποιαδήποτε έρευνα στο σημείο του δυστυχήματος αλλά με κάποιες συμβάσεις στον ΟΣΕ. Επέμενα ότι πρέπει να εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο νόμος. Απευθύνθηκα στον κύριο Αγοραστό και επανέλαβα τη θέση μου ότι για ο,τιδήποτε σχετικά με τον τόπο του δυστυχήματος πρέπει να συνεννοηθεί με την ανακρίτρια που έχει αναλάβει την ανάκριση. Όμως ο κ. Αγοραστός διαφώνησε και άρχισε να συνομιλεί με κάποιο κύριο με κίτρινο γιλέκο και τον κ. Καραλή, ρωτώντας τον κ.Καραλή ποιες εργασίες θα απαιτούνταν για την αποκατάσταση των γραμμών. Στη συνέχεια όπως ανέφερα και στην αρχική μου κατάθεση αποχώρησα πριν τη λήξη της συνάντησης».
Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαπενθημέρου για τα συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με με τη σεναριολογία για «μπάζωμα», μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι χάθηκαν σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν αν υπήρχε κάτι παράνομο, είπε. Όπως είπε, η Επιτροπή δεν κατάφερε να βρει κάποιον «περίφημο κεντρικό σχεδιαστή που να διέταξε κάποιο μπάζωμα ή να κρυφτούν στοιχεία», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. «Κανένας δεν έχει καταθέσει κάτι τέτοιο σε εμάς. Εμείς πήραμε όλο τον φάκελο όπως καταλαβαίνετε από τις δικαστικές αρχές», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου