Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

Eθνική Πινακοθήκη: Σκοταδισμού και Νίκης γωνία


ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ "ΤΟ ΒΗΜΑ"
 Τα έργα των ελλήνων καλλιτέχνων τα οποία ενόχλησαν τον βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλο, ώστε να θέλει να τα καταστρέψει, εισβάλλοντας στην Εθνική Πινακοθήκη, συνομιλούν με τα σπουδαία χαρακτικά του Γκόγια που ασκούν κριτική σε σκοτεινές πρακτικές άλλων εποχών.

Ηπεριοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Η Σαγήνη του αλλόκοτου» δεν άρεσε στον βουλευτή του κόμματος «Νίκη», Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος από την ημέρα των εγκαινιών της τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα, Δευτέρα 10 Μαρτίου, προσπάθησε να την αποτρέψει. Ο κ. Παπαδόπουλος εισέβαλε στους χώρους της Πινακοθήκης καταστρέφοντας στις προθήκες τα βλάσφημα προς την ορθόδοξη χριστιανική πίστη -σύμφωνα με τον ίδιο – εκθέματα. Με κάθε τρόπο, όπως αποδείχθηκε, και με κάθε τίμημα. Το αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την αναστολή της λειτουργίας της Εθνική Πινακοθήκη, όπως ανακοινώθηκε, μετά από το βίαιο περιστατικό, δεν δείχνει μόνο τυφλή, βίαιη στόχευση έργων τέχνης με πρόσχημα τα ιερά και τα όσια της ελληνορθόδοξης θρησκείας, αλλά και τρομακτική καταστολή της ελευθερίας του λόγου από έναν πολιτικό εκλεγμένο στο ελληνικό κοινοβούλιο με δημοκρατικές διαδικασίες.



Ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος καταφέρθηκε εναντίον της έκθεση τόσο με σχετική προς ημερών ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη όσο και με επιστολή προς την διοίκηση της Πινακοθήκης. Η απάντηση της αρμόδιας Υπουργού ότι «Το Υπουργείο Πολιτισμού, δρώντας πάντοτε με γνώμονα την προστασία της εν γένει πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας, ουδέποτε προβαίνει σε ενέργειες λογοκρισίας», δεν τον ικανοποίησε. Το βασικό του πρόβλημα, κατά πώς έγραψε ο ίδιος στην ερώτηση που κατέθεσε, ήταν ότι «Την ώρα λοιπόν που ακόμη και άθεοι άνθρωποι, μπροστά σε αξεπέραστες ανθρώπινες δυσκολίες εκλιπαρούν τη βοήθεια της Μητέρας Παναγιάς μας, στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται παραμορφωμένο «εικόνισμα η Παναγία με τον Χριστό αγκαλιά (άτιτλο)» ενώ σε άλλο έργο του ίδιου καλλιτέχνη ο Άγιος Γεώργιος εμφανίζεται ως “O Χασάπης της Λεωφόρου”.»



Ο κ. Παπαδόπουλος στόχευσε έργα των καλλιτεχνών Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τάσου Μαντζαβίνου. Τα εν λόγω έργα, όπως και άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών, παρουσιάζονται στον Ενδιάμεσο Χώρο της Πινακοθήκης υπό τον τίτλο «Η σαγήνη του αλλόκοτου» και συνομιλούν με  τη σειρά ογδόντα χαρακτικών του Φρανσίσκο Γκόγια, τα οποία είναι οξυγραφίες σε χαρτί και ακουατίντα, που χρονολογούνται από το 1797-98, με τίτλο «Los Caprichos».

Πρόκειται για την πρώτη χαρακτική σειρά του Γκόγια – ορόσημο στην καλλιτεχνική του εξέλιξη. Σύμφωνα με την περιγραφή της Κατερίνας Ταβαντζή, επιμελήτριας της έκθεσης «Francisco Goya, Los Caprichos», μέσα από αυτά τα έργα ο Ισπανός καλλιτέχνης καυτηριάζει τις σκοτεινές πλευρές της ισπανικής κοινωνίας του τέλους του 18ου αιώνα. Μεταξύ άλλων στηλιτεύει τη ματαιοδοξία και την ανθρώπινη υποκρισία, τις δεισιδαιμονίες και τις μαγικές πρακτικές, τη διαφθορά μιας συντηρητικής και σκοταδιστικής Εκκλησίας που χρησιμοποιεί ως όργανο καθυπόταξης την Ιερά Εξέταση, ενώ ασκεί κριτική στην πολιτική, στην εξουσία του Στέμματος. Ανάμεσά τους βρίσκεται το εμβληματικό έργο «Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα».

.

Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα. Από τη σειρά Τα Καπρίτσια, Φρανσίσκο Γκόγια. Μόνιμη Συλλογή ΕΠΜΑΣ

Η, αφιερωμένη στην ελληνική τέχνη, ομαδική έκθεση «Η σαγήνη του αλλόκοτου» συνίσταται από έργα δέκα καλλιτεχνών που από διαφορετικές αφετηρίες εναγκαλίζονται και εικονίζουν το αλλόκοτο, το υβριδικό, και το γκροτέσκο. Όπως γράφει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης, Συραγώ Τσιάρα, «οι καλλιτέχνες πραγματεύονται τη σχέση του εύμορφου με το δύσμορφο, του ανθρωπόμορφου με το ζωόμορφο, τη φύση και τον τεχνολογικό πολιτισμό, για να διερμηνεύσουν ψυχικές καταστάσεις και κοινωνικές διεργασίες αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, αλλά και να προτείνουν, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με καυστική ειρωνεία και άλλοτε με βαθιά υπαρξιακή αγωνία, την ανατρεπτική αποδόμηση των στερεότυπων με τα οποία έχουμε γαλουχηθεί».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει ελεύθερα, βεβαίως, τις πράξεις του βουλευτή της «Νίκης» που επιτέθηκε στα έργα των καλλιτεχνών θεωρώντας ότι παρέχει με αυτόν τον τρόπο προστασία στα πρότυπα της χριστιανοσύνης. Τον σκοταδισμό και τη βία, πάντως, ο Γκόγια κατακρίνει ακριβώς σε αυτά τα έργα που παρουσιάζονται στην Εθνική Πινακοθήκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα Νίκη στρέφεται κατά της ελευθερίας της έφρασης του λόγου. Πριν από ένα χρόνο έφερε στη βουλή και το θέμα της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο, ζητώντας από την υπουργό Πολιτισμού να πάρει μέτρα κατά του Netflix, που πρόβαλλε τη σειρά «Αλέξανδρος, η δημιουργία ενός θεού» καθώς η σειρά παρουσίαζε τον Μακεδόνα στρατηλάτη ως ομοφυλόφιλο και έδινε «μια ψευδεπίγραφη ιστορική αφήγηση για να περάσει υποσυνείδητα η αντίληψη ότι η ομοφυλοφιλία ήταν αποδεκτή στην αρχαιότητα, στοιχείο που δεν έχει καμία βάση».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις