Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα στον τομέα της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προειδοποιεί ότι διάφορες αξίες όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου απειλούνται στη σημερινή εποχή.
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και οι αξίες που απειλούνται στην Ευρώπη
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει μια νέα αίσθηση στη γεωπολιτική σφαίρα, υπογραμμίζοντας ότι «κάτι θεμελιώδες» έχει αλλάξει από την έναρξη της δεύτερης θητείας της πριν από 100 ημέρες. «Οι ευρωπαϊκές μας αξίες, η δημοκρατία, η ελευθερία, το κράτος δικαίου απειλούνται. Βλέπουμε ότι η κυριαρχία, αλλά και οι ατσάλινες δεσμεύσεις τίθενται υπό αμφισβήτηση. Τα πάντα έχουν γίνει συναλλακτικά», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τον Guardian.
Στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν ερωτήσεις σχετικά με το αν οι ΗΠΑ παραμένουν στη λίστα των συμμάχων. «Χωρίς αμφιβολία, αν και έχουμε τα σημεία συζήτησής μας. Είναι κάτι που θα πρέπει να μας αφυπνίσει», απάντησε χαρακτηριστικά. Οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, αφού η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε ένα σχέδιο ύψους 800 δισ. ευρώ, που θα επιτρέπει στα κράτη – μέλη να λαμβάνουν δάνεια και να αυξάνουν τα εθνικά τους χρέη, χωρίς να υφίστανται κυρώσεις βάσει των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.
Πάντως, σε αυτό το πλαίσιο, πολλά κράτη θα ήθελα να προχωρήσουν με κοινό δανεισμό για τη χρηματοδότηση άμεσων επιχορηγήσεων, αντί για δάνεια, ώστε να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η άμυνα. «Τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Είμαι ανοιχτή σε ό,τι είναι απαραίτητο», επισήμανε η φον ντερ Λάιεν, ωστόσο πρωτοβουλίες όπως η παραπάνω απαιτούν την υποστήριξη της Γερμανίας, η οποία ωστόσο είναι αντίθετη στον κοινό αμυντικό δανεισμό.
Ο Σολτς εμφανίζεται αρνητικός, ωστόσο ο Μερτς δημιούργησε προσδοκίες για αλλαγή στάσης, καθώς συμφώνησε γρήγορα με τους σοσιαλδημοκράτες για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας, με στόχο να αλλάξει το σύνταγμα της Γερμανίας, ώστε να ξεκινήσει ένα σχέδιο δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές.
«Σύμμαχος της Ευρώπης οι ΗΠΑ»
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε επανειλημμένα τις ΗΠΑ ως σύμμαχο, ωστόσο οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν για τον Τραμπ, ο οποίος ανέστειλε τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών της Ουάσιγκτον με το Κίεβο, χλευάζοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ εμφανίστηκε ανεκτικός στους βομβαρδισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν σε βάρος ουκρανικών κατοικιών και πολιτικών υποδομών.
Η φον ντερ Λάιεν μίλησε για υποστήριξη προς το Κίεβο «ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται», ωστόσο δεν αναφέρθηκε άμεσα σε πρόταση για βραχυπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια από την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας. Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας κάλεσε τα κράτη – μέλη να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία το 2025, η οποία θα περιλαμβάνει την παράδοση 1,5 εκατ. πυρομαχικών, συστημάτων αεράμυνας και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η Ουκρανία δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις τα τελευταία 24ωρα, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ενώ πολλοί ήταν οι τραυματίες. Η Κάλας προτρέπει την ΕΕ να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «ακόμα περισσότεροι Ουκρανοί θα πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα». Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, η φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι «θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας χωρίς καμία αμφιβολία». Παράλληλα, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο το Κίεβο θα επωφεληθεί από το σχέδιο των 800 δισ. ευρώ, με δάνεια και δημοσιονομικές ευελιξίες που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζεται ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία ανέρχεται σε 52 δισ. ευρώ, ποσό που είναι παραπλήσιο με το αντίστοιχο που έχουν εκταμιεύσει οι ΗΠΑ.
Η συνεργασία με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
Για άλλη μια φορά στη συζήτηση μπαίνει η συνεργασία με χώρες που δεν βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχουν στενή σχέση και συνεργασία με το μπλοκ. Το σχέδιο των 800 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει θεμέλιο μια ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι είναι ευκαιρία συνεργασίας με τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τον Καναδά.
Πάντως, ερωτηματικό αποτελεί κατά πόσο αυτές οι τρεις χώρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αμυντικές συμβάσεις δισεκατομμυρίων. Ο Μακρόν ηγείται μιας πολιτικής που ο τίτλος της θα μπορούσε να ήταν «αγοράστε ευρωπαϊκά», όμως η Γερμανία με την Πολωνία έχουν κάνει διαφορετικές κινήσεις, με προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού από χώρες εκτός ΕΕ.
Η φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, αλλά φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά σε μια ανοικτή προσέγγιση. «Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό. Πρέπει να σκεφτούμε έναν έξυπνο μηχανισμό, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία που έχει ήδη καθιερωθεί σε υψηλό επίπεδο ποιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τόνισε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου, παρά τις δύο καθυστερήσεις σε ένα σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Δεσμεύομαι με σαφήνεια για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο», διευκρίνισε.
Το 2024 η Ευρώπη αγόρασε 18,8 εκατ. τόνους ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, σπάζοντας κάθε προηγούμενο… ρεκόρ, παρά την κατακόρυφη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από αγωγούς, άνθρακα και πετρελαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου