Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto επέκρινε δριμύτατα τους ηγέτες της ΕΕ, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι τηρούν μια «αποτυχημένη φιλοπολεμική πολιτική» που κινδυνεύει να κλιμακώσει τις εντάσεις προς μια παγκόσμια σύγκρουση.
Ισχυρίζεται ότι αυτή η προσέγγιση είναι μια ξέφρενη προσπάθεια να αναβληθεί η έρευνα για τα τεράστια ποσά που διοχετεύονται στο Κίεβο, καθώς οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι για το πού έχουν εξαφανιστεί τα χρήματά τους.
«Σε μια εποχή που υπάρχει επιτέλους μια πραγματική ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός και ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με την επιστροφή [του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ] στην εξουσία, οι Βρυξέλλες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσκολλώνται σε μια αποτυχημένη φιλοπολεμική πολιτική».
“Γιατί; Επειδή όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, οι φιλοπολεμικοί ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για τρία χρόνια αποτυχίας και να μην απαντήσουν σε μια εξαιρετικά άβολη ερώτηση: πού είναι τα χρήματα που στάλθηκαν στην Ουκρανία;“
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και μεμονωμένα κράτη μέλη έχουν ξοδέψει πάνω από 132 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια για την υποστήριξη του Κιέβου και έχουν δεσμευτεί για επιπλέον 115 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν ακόμη διατεθεί, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού Ινστιτούτου του Κιέλου.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πίεσε για μια διπλωματική λύση και προσπάθησε να ανακτήσει τα χρήματα που εκτιμά ότι είναι πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ που ο προκάτοχός του «χάρισε» στο Κίεβο.
Η Ουάσιγκτον μεσολάβησε πρόσφατα για περιορισμένη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, θέτοντας μορατόριουμ στις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. Το Κίεβο, ωστόσο, έχει παραβιάσει επανειλημμένα τους όρους κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Παρά τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία, η ΕΕ συνέχισε να προωθεί μια επιθετική ατζέντα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών μέσω δανείων.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη στρατιωτικού τμήματος στην Ουκρανία. Μιλώντας μετά από μια σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι ο λεγόμενος «συνασπισμός των πρόθυμων» θα επιδιώξει να αναπτύξει μια «δύναμη καθησυχασμού» στην Ουκρανία μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.
Η πρόταση για αποστολή στρατευμάτων έχει ήδη απορριφθεί από αρκετά μέλη της ΕΕ. Ο «συνασπισμός των πρόθυμων» – μια φράση που επινοήθηκε αρχικά από τις ΗΠΑ το 2003 για να περιγράψει τις χώρες που υποστηρίζουν την εισβολή στο Ιράκ – αναφέρεται πλέον κυρίως σε κράτη που έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν στρατιωτικά το Κίεβο, χωρίς απαραίτητα να δεσμεύονται για ανάπτυξη στρατευμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου