Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Το «positioning» της Αθήνας στον Λευκό Οίκο και τα «χαρτιά» του Μ. Μαξίμου


 Αποφασισμένη να αποκτήσει πρόσβαση στον Λ. Οίκο είναι η Αθήνα καθώς ένας προσωπικός δίαυλος με τον απρόβλεπτο Τραμπ, κρίνεται πλέον απαραίτητος για τα γεωπολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα της χώρας.

Η Αθήνα εργάζεται πυρετωδώς στο παρασκήνιο (και στην Ουάσινγκτον και με παράγοντες εδώ) για να πέσουν γέφυρες με τον Τραμπ και για μία συνάντηση στον Λ.Οίκο «εν ευθέτω χρόνω». Κάποιοι απαραίτητοι δίαυλοι έχουν ενεργοποιηθεί ήδη προεκλογικά. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί μπροστά στο τζάκι του Οβάλ γραφείου για πρώτη φορά τον μακρινό Ιανουάριο του 2020, με βασικό θέμα συζήτησης και τότε τις εμπορικές σχέσεις, την στρατηγική σχέση των δύο χωρών αλλά και με πρώτες αναφορές για τα F 35.

«Είμαστε στο στάδιο των πολλαπλών διαβουλεύσεων για διάφορα ζητήματα. Όταν έρθει ο χρόνος, θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες» αποκάλυψε ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες από τους Δελφούς πως έχει μια εποικοδομητική και καλή σχέση με τον Ντ. Τραμπ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Αμερικανού Προέδρου.

Ανώτατοι αξιωματούχοι στο Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζουν σχετικά πως είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών θα υπάρξουν σύντομα σημαντικές διμερείς συναντήσεις και σε κορυφαίο επίπεδο.

«Περνάμε τα μηνύματά μας στην άλλη πλευρά, ξεκαθαρίζουμε πόσο σημαντική είναι η θέση της χώρας στην περιοχή και στην Ε.Ε.» έλεγε ανώτατος παράγοντας της Κυβέρνησης στο CNN Greece, λίγο μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στους Δελφούς.

Η «out of the box» στρατηγική Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου, με μία στρατηγική «out of the box» κατάφερε πάντως με την συνέντευξη που οργάνωσε στο Breitbart να τραβήξει το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής θύελλας, με τον Πρωθυπουργό να λειτουργεί ατύπως ως μπροστάρης της Ευρώπης στην διαπραγμάτευση Ε.Ε.-Η.Π.Α. για τους δασμούς.

Το αμφιλεγόμενο breitbart είναι η ιστοσελίδα που διαβάζει καθημερινά ο Πρόεδρος, ιδρυθέν το 2007 διοικείται από τον πρώην δεξί χέρι του Τραμπ, τον Στιβ Μπάνον. Έτσι, η συνέντευξη Μητσοτάκη «έπαιξε» ψηλά στην Αμερική με τις δηλώσεις Μητσοτάκη να φτάνουν εν είδη ερώτησης και στον Τραμπ.

«Συμφωνώ (με την πρόταση του Μητσοτάκη για win-win). Είναι καλός άνθρωπος» σχολίασε.

Τα «χαρτιά» της Αθήνας

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όταν συναλλάσσεται με τις ΗΠΑ, ο κάθε ευρωπαίος ηγέτης, φοράει δύο καπέλα» δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός από τους Δελφούς.

Ουσιαστικά το ένα καπέλο στο οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, αφορά στο πως συμπεριφέρεται η χώρα ως μέλος της Ε.Ε., έτσι για παράδειγμα συντάσσεται με τις Βρυξέλλες στο θέμα των δασμών.

Από την άλλη, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ασφάλειας, ο κάθε ηγέτης «παίζει» μόνος του. Η Αθήνα έχει ήδη χτίσει «portfolio» με όλα τα δυνατά της χαρτιά, με δεδομένα που ο Τραμπ ως επιχειρηματίας καταλαβαίνει...

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης στο Breibart, το οποίο δεν αναπαρήχθη μαζικά στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός αποκαλύπτει μέρος της ελληνικής επιχειρηματολογίας και ρίχνει το βάρος του στα project που αφορούν τον ίδιο τον Τραμπ, ενώ δεν διστάζει να προσφέρει υπηρεσίες διαμεσολάβησης της Ελλάδας για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

«Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση των συμφωνιών του Αβραάμ και στην ενίσχυση της οικονομικής σχέσης με τις ΗΠΑ» είναι ο τίτλος του άρθρου χαρακτηριστικά.

«Θεωρούμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές με όλες τις χώρες της περιοχής, έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, έχουμε ισχυρές σχέσεις με όλους τους σημαντικούς παίκτες, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Αίγυπτο, οπότε αν σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να παίξουμε βοηθητικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας, θα χαρούμε πολύ να το πράξουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός ως μέρος της στρατηγικής του Μαξίμου για το positioning στην Αμερικανική Πρωτεύουσα, υπογράμμισε την μεγάλη γεωπολιτική αξία της θέσης της Ελλάδας.

«Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και η στρατηγική θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι κρίσιμη για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα – είμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Με το Ισραήλ να ενδιαφέρεται επίσης να επενδύσει στην Ελλάδα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός και υπενθύμισε πως Αθήνα και Τελ Αβίβ «εξετάζουν από κοινού το αμυντικό οικοσύστημα και πώς θα μπορούσαν να σφυρηλατήσουν νέες συνεργασίες.

Η Αθήνα υπογραμμίζει και την ψήφο εμπιστοσύνης των Chevron και Exxon Mobil, έχοντας φυσικά στο μυαλό της και το «drill baby drill» του Αμερικανού Προέδρου, το οποίο σε αυτή τη φάση εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα πως ενώ η Ελλάδα είναι επί του παρόντος καθαρά εισαγωγέας φυσικού αερίου, μεγάλες εταιρείες όπως η Exxon-Mobil και η Chevron ξεκινούν υπεράκτιες έρευνες αναζητώντας φυσικούς πόρους στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης και σημειώνει την πλούσια παράδοση της χώρας στη ναυτιλία, η οποία είναι κρίσιμη για μεταφορά ενέργειας, καθώς οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες διαχειρίζονται επί του παρόντος το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ναυτιλίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Καταρρέει το αφήγημα περιθωριοποίησης»

Κυβερνητικές πηγές αργά χθες το βράδυ σχολίαζαν πως καταρρέει το αφήγημα περί «περιθωριοποίησης» της Ελλάδας.

Το τελευταίο διάστημα, με διάφορες αφορμές, καλλιεργούνταν αφήγημα περί περιθωριοποίησης της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο σημειώνουν και προσθέτουν πως κάτι τέτοιο διαψεύδεται απολύτως από σειρά πρόσφατων εξελίξεων.

«Από την αναγνώριση της πρότασης του Πρωθυπουργού για ευρω-αμερικανική συμφωνία στο εμπόριο από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, μέχρι τη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον αμερικανό ομόλογό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη στιγμή μάλιστα που που πολλές μεγάλες χώρες δυσκολεύονται να βρουν διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον. Από το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού Chevron για αναζήτηση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, σε θαλάσσια οικόπεδα που ευθυγραμμίζονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, έως την απόφαση της Λιβύης να μην αμφισβητήσει τη μέση γραμμή που χωρίζει τις ζώνες δικαιοδοσίας της από αυτές της Ελλάδας» τονίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις