Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

NYT: Εμπορική συμφωνία-ορόσημο Βρετανίας με ΗΠΑ – Σήμερα οι ανακοινώσεις


 Ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια σημαντική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στους New York Times

Οπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ανακοινώσει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times την Τετάρτη, το οποίο επικαλείται τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχέδια.

Ο Τραμπ ανέφερε νωρίτερα στο Truth Social ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Οβάλ Γραφείο στις 10 π.μ. (τοπική ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ – 17:00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη σχετικά με μια «σημαντική εμπορική συμφωνία με εκπροσώπους μιας μεγάλης και ιδιαίτερα σεβαστής χώρας», χρησιμοποιώντας κεφαλαία γράμματα.


Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι αυτή θα είναι η «πρώτη από πολλές» τέτοιες συμφωνίες.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.

Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά μια εμπορική συμφωνία, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει χαμηλότερους δασμούς για τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα.

Σειρά συναντήσεων

Οι κορυφαίοι συνεργάτες του Τραμπ έχουν πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με εμπορικούς εταίρους μετά την απόφαση του προέδρου, στις 2 Απριλίου, να επιβάλει δασμούς 10% στις περισσότερες χώρες, καθώς και υψηλότερους «ανταποδοτικούς» δασμούς για πολλούς εμπορικούς εταίρους — αν και αυτοί οι δασμοί ανεστάλησαν για 90 ημέρες.

Η Βρετανία δεν ήταν ανάμεσα στις χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν επιπλέον δασμοί, καθώς εισάγει περισσότερα από τις ΗΠΑ απ’ ό,τι εξάγει σε αυτές.

Ο Τραμπ έχει επίσης επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο, 25% στον Καναδά και το Μεξικό και 145% στην Κίνα.

Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο ίδιος και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του θα εξετάσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ενδεχόμενες εμπορικές συμφωνίες, για να αποφασίσουν ποιες θα προχωρήσουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι υπάρχουν «εν δυνάμει» εμπορικές συμφωνίες με την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις