Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025

Kάιρο: Τα «όπλα» της ελληνικής αποστολής στις διαπραγματεύσεις για τη Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά


 Η ελληνική αποστολή που αναμενόταν αρχικά να μεταβεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουνίου 2025, θα μεταβεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου στο Κάιρο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, συνοδευόμενος από στελέχη των υπουργείων Εξωτερικού, Παιδείας και Πολιτισμού θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Badr Abdelatty, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά. «Άσος στο μανίκι» της Αθήνας το έγγραφο της UNESCO, σύμφωνα με το οποίο η Αίγυπτος είχε αναγνωρίσει ήδη από το 2002, με επίσημη υπογραφή, ότι η κυριότητα των εδαφών και των κτηρίων της Μονής ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή του Σινά.

Οι διαβουλεύσεις έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης να κηρύξει την ιστορική Μονή ως κλειστή και να προχωρήσει σε δήμευση της περιουσίας της.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την εξεύρεση θεσμικής λύσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των μοναχών, τον λατρευτικό χαρακτήρα της Μονής και τη συνέχεια της λειτουργίας της.

Η ελληνική θέση ενισχύεται από έγγραφο της UNESCO, σύμφωνα με το οποίο η Αίγυπτος είχε αναγνωρίσει ήδη από το 2002, με επίσημη υπογραφή, ότι η κυριότητα των εδαφών και των κτηρίων της Μονής ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή του Σινά.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το έγγραφο της UNESCO που χρονολογείται από το 2002: «Η Μονή αποτελεί ιδιοκτησία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή του Σινά. Υπό το ιεραρχικό σύστημα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι αυτοδιοικούμενη και ανεξάρτητη, υπό τη διοίκηση του Ηγουμένου, ο οποίος φέρει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου».

Το παραπάνω αποτυπώνει τη δέσμευση του Καΐρου σε ό,τι αφορά την κυριότητα εδαφών και κτηρίων της Μονής.

Επαφές Μητσοτάκη με τον Αλ Σίσι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, συμφώνησα στη διατήρηση του μοναδικού θρησκευτικού καθεστώτος της Μονής.

Η προηγούμενη συμφωνία διακανονισμού του Δεκεμβρίου αναγνώριζε την ιδιοκτησία της Μονής στις αμφισβητούμενες εκτάσεις, και είχε συμφωνηθεί σε διακρατικό επίπεδο, με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού και της αιγυπτιακής πλευράς.

Όπως αναφέρει, άλλωστε και το έγγραφο: «το Μοναστήρι, τα κτίριά του, τα οικόπεδά του, οι εκκλησίες και τα συναφή κτίρια» αποτελούν ιδιοκτησία του Μοναστηριού που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Δόγμα, με βάση και την εγγραφή του στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η δικαστική απόφαση της Αιγύπτου, η οποία έθεσε υπό διαχείριση του Αιγυπτιακού Δημοσίου τη Μονή και τις εκτάσεις της, αναγνωρίζει ωστόσο το πλήρες δικαίωμα χρήσης των χώρων από τους μοναχούς για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, με δέσμευση του Προέδρου Σίσι για διατήρηση του θρησκευτικού της χαρακτήρα.

Διπλωματικές προσπάθειες

Οι ελληνικές διπλωματικές προσπάθειες επικεντρώνονται στη θεσμική επίλυση του ζητήματος, με στόχο να μην υπάρξει αλλοίωση του λατρευτικού και προσκυνηματικού χαρακτήρα της Μονής, αλλά και να διασφαλιστεί η συνέχεια της ιστορικής της παρουσίας στην περιοχή του Σινά.

Οι χειρισμοί της Αθήνας γίνονται με γνώμονα τη διατήρηση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, οι οποίες θεωρούνται υψηλής σημασίας και για τις δύο χώρες.

Από την πλευρά της Αθήνας επαναλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό τίποτα λιγότερο από τις δεσμεύσεις που αποτυπώθηκαν δημοσίως από τον Αιγύπτιο πρόεδρο στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Ως Ελλάδα παραμένουμε στη δέσμευση που έλαβε ο πρωθυπουργός στην επίσκεψη του προέδρου Σίσι στην Αθήνα στις 7 Μαΐου και δεν αναμένουμε την οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε όσα συμφωνήθηκαν», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις