Σε κλίμα αυξημένης πολιτικής πίεσης και δυσμενών αποκαλύψεων κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για νέες αποκαλύψεις που ενδέχεται να πλήξουν περαιτέρω την κυβερνητική εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη προανάκριση για πιθανή νέα υπόθεση κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος, που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως «σοβαρότερη από εκείνη του ΟΠΕΚΕΠΕ», και ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές και θεσμικές εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, η αποδοχή της πρότασης της ανεξάρτητης βουλευτού Αγγελικής Καρυστιανού για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα στα κοινοβουλευτικά επιτελεία. Η πρόταση αναμένεται να στηριχθεί από το σύνολο της αντιπολίτευσης, κάτι που καθιστά την έκβασή της εξαιρετικά κρίσιμη για την κυβέρνηση.
Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για προβληματισμό σχετικά με την ενδεχόμενη στάση βουλευτών που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η φημολογούμενη δυσαρέσκεια ενδέχεται να οδηγήσει σε διαφοροποιήσεις, κάτι που θα είχε πολιτικά και θεσμικά αντίκτυπα.
Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες έναν εντατικό κύκλο θετικών εξαγγελιών και κινήσεων επικοινωνιακού χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται σε σειρά δημοσκοπήσεων.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί και η νέα τροπή στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη, μετά τις τελευταίες κινήσεις της λιβυκής πλευράς που ερμηνεύτηκαν από διπλωματικούς κύκλους ως αποστασιοποίηση από την προηγούμενη στρατηγική συνεργασία. Η αποστασιοποίηση του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που στο παρελθόν είχε στενές επαφές με την ελληνική πλευρά, ενισχύει την αίσθηση αυξημένων προκλήσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Στο εσωτερικό, καταγράφεται όξυνση του κοινωνικού κλίματος λόγω ακρίβειας, εγκληματικότητας και αβεβαιότητας για τη νεολαία, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να προβάλει θετικά αποτελέσματα, πολλοί πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από τις προοπτικές και το βιοτικό τους επίπεδο.
Έντονος προβληματισμός στο Μαξίμου και από τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων
Ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τη δημοσιοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τελευταίων δημοσκοπήσεων, παρά τη σχετική σταθερότητα που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία στα ποσοστά πρόθεσης ψήφου. Αν και η αναγωγή φέρνει την κυβερνητική παράταξη κοντά στο 30%, τα ευρήματα σε κρίσιμους τομείς πολιτικής – όπως η εξωτερική πολιτική, η ασφάλεια και το μεταναστευτικό – προκαλούν προβληματισμό.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το STAR, το 61,1% των πολιτών κρίνει αρνητικά την κυβερνητική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, ενώ το 59,4% εκφράζει δυσαρέσκεια για τα μέτρα περιορισμού των μεταναστευτικών ροών. Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό 86,9% που δηλώνει πως αισθάνεται αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα.
Η τάση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στο ζήτημα της Ουκρανίας και, προσφάτως, στην υπόθεση της Μονής Σινά, η οποία έχει αναδειχθεί σε σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Παραδοσιακά, η Νέα Δημοκρατία στήριζε μεγάλο μέρος της εκλογικής της δυναμικής στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας, με έντονη αναφορά στον «πατριωτικό χώρο». Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν μετατόπιση του εκλογικού σώματος και πιθανή αποδυνάμωση της απήχησης σε αυτή την κρίσιμη εκλογική βάση.
Σημαντική εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη από τη λίστα με τους δέκα δημοφιλέστερους υπουργούς, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Νίκο Δένδια, ο οποίος εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής. Αντίστοιχα, εκτός δεκάδας βρέθηκε και ο Υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης.
Στην κορυφή της λίστας δημοτικότητας των υπουργών βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας, ακολουθούμενος από τους: Κυριάκο Πιερρακάκη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κωστή Χατζηδάκη, Παύλο Μαρινάκη, Τάκη Θεοδωρικάκο, Δόμνα Μιχαηλίδου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλη Κικίλια. Στην τελευταία θέση κατατάσσεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Πηγές αναφέρουν πως το Υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει τις σημερινές δυσκολίες στην παραλαβή «βαριάς κληρονομιάς», κάτι που έμμεσα αφήνει αιχμές για τον πρώην Υπουργό Νίκο Δένδια. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Δένδια η κοινή γνώμη αξιολογούσε θετικά την εξωτερική πολιτική, με ποσοστά αποδοχής άνω του 70%.
Το πολιτικό θερμόμετρο στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται να ανεβαίνει, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να μεταφερθούν οι εντάσεις αυτές στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται το προσεχές διάστημα να διαχειριστεί τις προκλήσεις σε επίπεδο εξωτερικών σχέσεων, με την Αίγυπτο και τη Λιβύη να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, καθώς επίκειται επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών σε Τρίπολη και Κάιρο.
Καθώς η κυβέρνηση διανύει το δεύτερο έτος της δεύτερης θητείας της, πληθαίνουν τα ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα εν μέσω κρίσεων και ερευνών. Το Μέγαρο Μαξίμου επανεξετάζει τη στρατηγική του, ενόψει πιθανών ανατροπών, καθώς και ενδεχόμενων κινήσεων εντός του κυβερνώντος κόμματος.
Το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να παραμείνει ρευστό τις επόμενες εβδομάδες, καθώς διαμορφώνονται κρίσιμες ισορροπίες τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στο ευρύτερο εκλογικό σώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου