Τρίτη 3 Ιουνίου 2025

Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας για τη Μονή Σινά και το «χαρτί» της UNESCO


 Πυρετός διπλωματικών διεργασιών επικρατεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι την Τετάρτη στο Κάιρο για την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

Η συζήτηση για το ευαίσθητο θέμα αναβαθμίστηκε σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, με στόχο την εξεύρεση θεσμικής λύσης.

Την τήρηση των συμφωνηθέντων αναμένει η Αθήνα μετά και τις ρητές δεσμεύσεις από τα πιο επίσημα χείλη της Αιγύπτου, του Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Το κείμενο της συμφωνίας για τη λήξη της δικαστικής διαδικασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε ολοκληρωθεί από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου όπου στο 3ο άρθρο του διακανονισμού αναγνωριζόταν η ιδιοκτησία της Μονής.

Η Αθήνα προβάλει ως «κόκκινες γραμμές», ό,τι συμφωνήθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου στις 7 Μαΐου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δηλαδή να μην υπάρξει κανένα ζήτημα με τον χαρακτήρα της Μονής και όσα ισχύουν σε σχέση με το διαμορφωθέν πάγιο καθεστώς, το χαρακτήρα λειτουργίας της και όλους τους λατρευτικούς χώρους. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η λύση βρίσκεται στην ήδη καταγεγραμμένη κοινή κατανόηση των δύο πλευρών.

«Δεν έχουμε καμία αντίθετη ένδειξη. Οι ανακοινώσεις της αιγυπτιακής πλευράς την Πέμπτη δείχνουν και τη διάθεσή της», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τι λέει ο νομικός εκπρόσωπος της Μονής στο CNN Greece

Η απόφαση της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης για το καθεστώς της Μονή Σινά προκάλεσε ανησυχία στους εκκλησιαστικούς κύκλους και όχι μόνον.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Μονής, Χρήστος Κομπιλίρης, μιλώντας στο CNN Greece υπογραμμίζει πώς «εν αναμονή και της συνάντησης η οποία θα γίνει την Τετάρτη μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών και των σχετικών αντιπροσωπειών, η Μονή εμμένει στη θέση της να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να ληφθεί υπόψιν μεταξύ άλλων η αίτηση που είχε κάνει το αιγυπτιακό κράτος στην UNESCO καθώς και τα πρακτικά των συζητήσεων δυνάμει των οποίων εκδόθηκε η απόφαση».

Η θέση της Αθήνας και το εγγραφο της UNESCO

Για την Ελλάδα, προέχει η διατήρηση του ελληνορθόδοξου και προσκυνηματικού χαρακτήρα της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Πρόκειται για μία πάγια θέση την οποία επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η Αθήνα αναμένει άμεσα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί μεταξύ των μερών, μετά και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Αιγύπτου στον πρωθυπουργό.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να επικαλεστεί το έγγραφο της UNESCO, σύμφωνα με το οποίο η Αίγυπτος είχε αναγνωρίσει από το 2002, με επίσημη υπογραφή, ότι η κυριότητα των εδαφών και των κτηρίων της Μονής ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή του Σινά.

«Η Μονή αποτελεί ιδιοκτησία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή του Σινά. Υπό το ιεραρχικό σύστημα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι αυτοδιοικούμενη και ανεξάρτητη, υπό τη διοίκηση του Ηγουμένου, ο οποίος φέρει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου», αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο συμπερίληψης.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι «δεν προστατεύονται μόνο τα ίδια τα κτήρια, αλλά κυρίως , προστατεύεται η μοναστική ζωή εντός των τειχών της Μονής, ενώ η ζωή σε ολόκληρη την περιοχή αναπτύσσεται επίσης, όσο το δυνατόν περισσότερο, μέσω ενός αυστηρού σχεδίου διαχείρισης».

Τι προβλέπει η απόφαση

Η Αθήνα έχει πάρει την δικαστική απόφαση στα χέρια της από την Παρασκευή . Πρόκειται για 160 σελίδες στην αραβική γλώσσα όπου περιλαμβάνονται σύνθετα ζητήματα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απόφαση κάνει δεκτή την έφεση της Μονής σχετικά με τη νόμιμη κατοχή όλων των λατρευτικών χώρων από την Μονή και το ες αεί θρησκευτικό δικαίωμα εγκαταβίωσης των ελληνορθοδόξων μοναχών.

Ωστόσο δεν αναφέρει ιδιοκτησία της μονής επί των λατρευτικών χώρων. Αναφέρει επίσης ότι η Μονή δεν έχει ιδιοκτησία σε πέριξ μη λατρευτικούς χώρους.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα επαναλάβει τη βούληση της Ελλάδας να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι η ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η ελληνική αποστολή στο Κάιρο

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών είναι σε ανοιχτή γραμμή. Μετά την δικαστική απόφαση ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επικοινώνησε αμέσως με τον Αιγύπτιο ομολογό του (29.05.2025) καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από την κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, η οποία εκφράστηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών στο πλαίσιο του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα στις 7 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας , πρέσβης Μοχάμεντ Ελ Σενάγουι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επανέλαβε την πρόθεση του Καϊρου να διατηρηθεί η σημαντική δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίστηκε η ακλόνητη δέσμευση της Αιγύπτου να διατηρήσει το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, διασφαλίζοντας ότι αυτό το καθεστώς παραμένει ανέγγιχτο.

«Αυτή η δέσμευση ενισχύεται από την πρόσφατη δικαστική απόφαση που ευθυγραμμίζεται με την αφοσίωση της Αιγύπτου στην ιερότητα των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών χώρων και επιβεβαιώνει τη μοναδική κληρονομιά, την πνευματική και θρησκευτική θέση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης» σημειώνεται.

Υπό αυτό το κλίμα Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος σε τριμερή τους συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, συζήτησαν θέματα διασποράς ενώ το ζήτημα της Μονής Σινά απασχόλησε κατ' ιδίαν τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Λοβέρδο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη σημασία των αποτελεσμάτων των επαφών της Τετάρτης.

Τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη θα συνοδεύουν στο Κάιρο στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού.
Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχει επίσης και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο ευαίσθητο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις