Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 7 δισ. η ανοικοδόμηση του συστήματος Υγείας της Γάζας – «Καταστροφική η κατάσταση»

 


Τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια θα κοστίσει η ανοικοδόμηση μόνο του συστήματος Υγείας της Γάζας. Τα νοσοκομεία έγιναν επανειλημμένα στόχος των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του διετή πολέμου.

Υπολειτουργούν τα 14 από τα 36 νοσοκομεία

«Δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να λειτουργούν πλήρως στη Γάζα, και μόνο 14 από τα 36 λειτουργούν. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και βασικού υγειονομικού προσωπικού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας πως «το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης του συστήματος υγείας της Γάζας θα ανέλθει τουλάχιστον σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακα παραμένει «ανεπαρκής». «Ο λιμός εξακολουθεί να είναι υφίσταται, καθώς δεν εισέρχονται αρκετά τρόφιμα». Τόνισε δε ότι «η κατάσταση παραμένει καταστροφική» παρά την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. 

41 παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Γάζας

Υπό τον συντονισμό του ΠΟΥ 41 παιδιά με 145 συνοδούς, απομακρύνθηκαν από τη Γάζα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι λόγω των «επιχειρησιακών ανησυχιών», δεν μπορεί να αποκαλυφθεί ακόμη σε ποιές μεταφέρθηκαν οι νεαροί ασθενείς.

«Περίπου 150.000 ασθενείς περιμένουν ακόμη την έγκριση για να λάβουν ιατρική περίθαλψη έξω από τη Γάζα», τόνισε και απηύθυνε έκκληση «να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι για να επιταχυνθεί η μεταφορά των ασθενών».

Οι μεταφορές ασθενών απαιτούν την άδεια των ισραηλινών αρχών που ελέγχουν την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις