Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025

Κατάληψη στο 2ο Γυμνάσιο Νάξου – «Θέλουμε καθηγητές, γνώση και σεβασμό»

 


Μια ηχηρή φωνή μαθητών ακούστηκε σήμερα στη Νάξο. Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χώρας Νάξου προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους το πρωί της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχιζόμενα κενά σε διδακτικό προσωπικό και τις ελλείψεις σε βασικά μαθήματα.


Το ψήφισμα, που φέρει την υπογραφή του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, εκφράζει την αγωνία και τη διεκδίκηση των μαθητών για ένα δημόσιο σχολείο που να μορφώνει, να εμπνέει και να προσφέρει ίσες ευκαιρίες.

Η κατάληψη έρχεται σε μια ημέρα που σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια — περισσότερα από 40 σε όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία. Στις Κυκλάδες, κινητοποιήσεις σημειώνονται σε Σύρο, Μήλο, Σίφνο και Πάρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και ανισότητας στην εκπαίδευση.


Οι μαθητές της Νάξου, με λόγο ώριμο και δυναμικό, υπενθυμίζουν ότι «το δημόσιο σχολείο δεν είναι χώρος υποχρεώσεων, αλλά χώρος ελπίδας και ευθύνης».

Το ψήφισμα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Χώρας Νάξου:

«Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μιλούν για το μέλλον, για την πρόοδο, για τη γνώση.
Μας λένε πως το σχολείο είναι το δεύτερο μας “σπίτι”, το μέρος όπου διαμορφώνουμε τη σκέψη μας και τον χαρακτήρα μας.

Κι όμως, πως να το πιστέψουμε αυτό όταν το σχολείο μας δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό καθηγητών, όταν μαθήματα μένουν πίσω, ώρες χάνονται και η μόρφωση που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο για λίγους;

Κάνουμε κατάληψη όχι γιατί βαριόμαστε το σχολείο, αλλά γιατί αγαπάμε τη γνώση.
Γιατί νιώθουμε πως μας την στερούν.
Κάθε κενό μάθημα είναι ένα χαμένο βήμα προς τα όνειρά μας.
Κάθε ώρα χωρίς δάσκαλο είναι μία υπενθύμιση ότι το δημόσιο σχολείο εγκαταλείπεται σιγά-σιγά.

Εμείς, όμως, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί!
Βλέπουμε ιδιωτικά σχολεία που έχουν ό,τι χρειάζονται:
Καθηγητές, εργαστήρια, δραστηριότητες, ευκαιρίες.

Κι εμείς;
Εμείς που επιλέγουμε το δημόσιο σχολείο, γιατί πιστεύουμε στην ισότητα, νιώθουμε πως μας αφήνουν πίσω.
Είναι άδικο να προωθείται μια παιδεία δύο ταχυτήτων: μία για όσους μπορούν να πληρώσουν και μία για όσους απλώς πρέπει να αρκέσουν σε ό,τι τους δώσουν.

Η κατάληψή μας είναι μια κραυγή:
ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ.

Δεν διεκδικούμε πολυτέλειες αλλά τα αυτονόητα.
ΘΕΛΟΥΜΕ ένα σχολείο που να εμπνέει, να μας μορφώνει, να μας δίνει ευκαιρίες,
όχι ένα σχολείο που μας μαθαίνει να συμβιβαζόμαστε με την αδικία.

Δεν κάνουμε κατάληψη για να καταστρέψουμε αλλά για να ακουστούμε.
Γιατί, αν δεν υψώσουμε τη φωνή μας τώρα,
αύριο ίσως να μην έχουμε ούτε αυτή τη φωνή.

ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΩΡΑΣ ΝΑΞΟΥ»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις