Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025

Στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ ανοικτά της Βενεζουέλας - Ενισχύει την παρουσία της στην Καραϊβική

 


Σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τις ακτές της Βενεζουέλας βρέθηκε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.

Αυτό ανέφερε το Skynews, προσθέτοντας ότι πρόκειται για το USS Iwo Jima το οποίο εκτελούσε στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα άμυνας και πρώην στρατιωτικός συνταγματάρχης των ΗΠΑ, Μαρκ Καντσιάν, δήλωσε ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να θεωρηθεί από το καθεστώς της Βενεζουέλας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την αυταρχική διακυβέρνησή του υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ως τακτική εκφοβισμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή (31/10) ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επιθέσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο διέψευσε δημοσίευμα της Miami Herald που ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να πλήξουν τη Βενεζουέλα.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι εμπλέκεται άμεσα στη διακίνηση ναρκωτικών, κάτι που ο Νικολάς Μαδούρο διαψεύδει κατηγορηματικά. Σύμφωνα με το Καράκας, η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών ως πρόσχημα «για να επιβάλει αλλαγή του καθεστώτος» και να αρπάξει τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.

Το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα ενώ οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την στρατιωτική τους παρουσία στην Καραϊβική Θάλασσα και τον Ανατολικό Ειρηνικό, αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και χιλιάδες στρατιώτες.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, αλλά αυτό έχει προκαλέσει εικασίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προετοιμάζονται να επιτεθούν σε βασικούς στρατιωτικούς στόχους της Βενεζουέλας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Στις 24 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «τα ναρκωτικά που εισέρχονται από τη θάλασσα είναι 5% σε σχέση με αυτά που εισέρχονταν πριν από ένα χρόνο, οπότε τώρα εισέρχονται από την ξηρά, και ακόμη και η ξηρά ανησυχεί γιατί τους είπα ότι αυτό θα είναι το επόμενο».

Οι ανακοινώσεις του κ. Τραμπ και του Υπουργού Πολέμου των ΗΠΑ Πιτ Χέγκεθ στο Truth Social και το X δείχνουν ότι 61 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις σε σκάφη από τότε που ανακοινώθηκε η πρώτη επίθεση στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ενισχυσμένη η αμερικανική παρουσία

Το USS Iwo Jima είναι ένα αμφίβιο πλοίο εφόδου. Η άφιξη του πλοίου στην περιοχή, το οποίο συνοδευόταν από δύο άλλα αντιτορπιλικά, έρχεται μετά την ανακοίνωση ότι το αεροπλανοφόρο USS Gerald R Ford μετακινείται επίσης προς την Καραϊβική Θάλασσα, με τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά δίπλα του.

Ο Sean Parnell, βοηθός του Υπουργού Πολέμου για Δημόσιες Υποθέσεις, δήλωσε σε δήλωσή του στο X στις 24 Οκτωβρίου ότι οι δυνάμεις θα «ενισχύσουν και θα επεκτείνουν τις υπάρχουσες δυνατότητες για την παρεμπόδιση της διακίνησης ναρκωτικών και την αποικοδόμηση και εξάρθρωση» διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων.

Η ανάπτυξη σημαίνει ότι το 14% του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα βρίσκεται στην Καραϊβική, γεγονός που δείχνει σημαντική συσσώρευση δύναμης.

Στην περιοχή κατευθύνεται και το αεροπλάνο Gerald R Ford το μεγαλύτερο στον κόσμο το οποίο εντοπίστηκε ακριβώς στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας καθ' οδόν προς την Καραϊβική στις 29 Οκτωβρίου.

Σε επιφυλακή το Τρίνινταντ και Τομπάγκο

Το Τρίνινταντ και Τομπάγκο έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις του σε αυξημένη επιφυλακή, καλώντας όλους τους στρατιωτικούς να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους, με φόντο την κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας.

«Γενική επιφυλακή: Με άμεση ισχύ, οι ένοπλες δυνάμεις του Τρίνινταντ και Τομπάγκο (TTDF) τίθενται σε ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ ΕΝΑ. Όλα τα μέλη οφείλουν να παρουσιαστούν στις βάσεις τους», αναφέρει το μήνυμα που έστειλε στους ένστολους η στρατιωτική ηγεσία, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε «ανάκληση όλων των αδειών», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η κινητοποίηση σημειώνεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον σκαφών που φέρονται να διακινούν ναρκωτικά σε Καραϊβική και Ειρηνικό, ενώ αμερικανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα.

Η αυξημένη επιφυλακή στην οποία τέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις του Τρίνινταντ και Τομπάγκο προκάλεσε πανικό στην πρωτεύουσα Πορτ οφ Σπέιν, όπου πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να προμηθευτούν τρόφιμα και καύσιμα, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του AFP.

Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, δηλώνοντας ότι «βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πορτ οφ Σπέιν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Συνεπώς, όλοι οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ήρεμοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις