Σερβικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Επιτροπή Άμυνας του Κροατικού Κοινοβουλίου ενέκρινε την προμήθεια συστημάτων προστασίας από drones, 44 άρματα μάχης “Leopard 2A8”, 18 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων “Caesar MK2” και 420 βαρέων φορτηγών εκτός δρόμου TATRA αξίας 1,945 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως σημειώνεται: Ο Αντιπρόεδρος της Κροατικής Κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας Ιβάν Άνουσιτς δήλωσε μετά την κλειστή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι τα άρματα μάχης, τα οβιδοβόλα και τα φορτηγά θα χρηματοδοτηθούν με δάνεια από το μέσο SAFE της ΕΕ, ενώ το σύστημα προστασίας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, του οποίου η τιμή είναι 125 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ, θα πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό της Κροατίας.
Σύμφωνα με την κροατική «Sib», το σύστημα θα προστατεύει κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροδρομίων, και θα αναπτυχθεί από την κροατική εταιρεία «Končar» σε συνεργασία με μια πολωνική εταιρεία.
Τα φορτηγά TATRA , συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, αγοράζονται από την Τσεχική Δημοκρατία και η τελική συναρμολόγηση και συντήρηση θα γίνονται από το εργοστάσιο «Đuro Đaković» στο Slavonski Brod.
«Η Κροατία εξοπλίζεται σοβαρά: Τεράστια χρήματα επενδύθηκαν, ισχυρές πολεμικές μηχανές έρχονται, μια μεγάλη έκπληξη στη λίστα», γράφει η σερβική Telegraf.
Τα οβιδοβόλα «Caesar» διαμετρήματος 155 χιλιοστών, αξίας 320 εκατομμυρίων ευρώ, προέρχονται από τη Γαλλία στο πλαίσιο κοινής προμήθειας με την Εσθονία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία.
Τα άρματα μάχης «Leopard 2A8» συνολικής αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα παραδοθούν έως το 2030 και η Κροατία αναμένει τα πρώτα φορτηγά ήδη από το επόμενο έτος, συστήματα προστασίας από drones σε δύο χρόνια και άρματα μάχης και οβιδοβόλα «Caesar» σε τρία χρόνια.
Ο Άνουσιτς ανακοίνωσε επίσης την κροατική πρωτοβουλία για την παραγωγή FPV drones στην ΕΕ και τόνισε τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών Dok-Ing και της σλοβενικής «Valhalla» σε ένα μη επανδρωμένο όχημα μάχης με πυροβόλο τριάντα χιλιοστών που παρουσιάστηκε στο Τσέλιε στην έκθεση αμυντικής βιομηχανίας.
Το Κροατικό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα τροποποιήσεις στον Νόμο περί Άμυνας, οι οποίες επιβεβαίωσαν την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας , και οι πρώτες προσκλήσεις για νεοσύλλεκτους αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους. Η εισαγωγή δίμηνης εκπαίδευσης σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του επαγγελματικού στρατού.
Νεοσύλλεκτοι με 1.100 ευρώ
Οι νεοσύλλεκτοι θα λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 1.100 ευρώ, η θητεία τους θα περιλαμβάνεται στην αρχαιότητά τους και θα έχουν προτεραιότητα στην απασχόληση.
Η Κροατία στρατιωτικοποιείται, και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από την εισαγωγή της στρατιωτικής θητείας, αλλά και από τη σύναψη του στρατιωτικού συμφώνου μεταξύ Πρίστινας, Τιράνων και Ζάγκρεμπ.
—


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου