Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται διώξεις για Έλληνες πολιτικούς από την Κοβέσι – Τι ισχύει με το άρθρο 86

 


Εξελίξεις δρομολογούνται στην υπόθεση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να ασκηθούν ποινικές διώξεις πολιτικών προσώπων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, παρακάμπτωντας το άρθρο 86 του Συντάγματος, που ορίζει ότι, μόνον η Βουλή έχει αυτή την εξουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πιθανό η Ευρωπαική Εισαγγελία, που συνεχίζει να διερευνά την υπόθεση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, να ασκήσει ποινικές διώξεις και να στείλει κατηγορητήρια απευθείας σε πολιτικά πρόσωπα, που βάσει στοιχείων της δικογραφίας έχουν εμπλακεί ποινικά στην υπόθεση, χωρίς να τηρήσει τη διαδικασία που εφάρμοσε στο πρώτο μέρος της ποινικής διερεύνησης, όπου έστειλε στη Βουλή δικογραφία για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.


Με βάση τα παραπάνω ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στη Βουλή δεύτερη δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων,, καθώς υπάρχει η πιθανότητα, το γραφείο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων εφαρμόζοντας την Αρχή της υπεροχής του ενωσιακού Δικαίου έναντι του εσωτερικού δικαίου, να προχωρήσει στην υπόθεση αναξάρτητα από τα κωλύματα του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Επισημαίνεται πως η η Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, κατά την επίσκεψή ης στην χώρα μας τον περασμένο Οκτώβριο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Πειραιά, στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 86, καθώς όπως είπε, η διάταξη έχει ήδη παρεμποδίσει δύο φορές την πορεία ερευνών, στην τραγωδία των Τεμπών και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τόνισε: «Το άρθρο 86 είναι αντίθετο με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εμείς δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το Σύνταγμα, αλλά η λύση είναι να αλλάξει».

Πηγές από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι, «οφείλουμε να σεβόμαστε την ισχύουσα εθνική νομοθεσία σε κάθε χώρα, αλλά δεν χρειάζεται να λάβουμε άδεια για να ασκήσουμε δίωξη. Μία από τις βασικές αρχές λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι η ανεξαρτησία της. Αυτό συνεπάγεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν θα ζητήσει ούτε θα λάβει οδηγίες από κανένα πρόσωπο εκτός αυτής, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αρχών. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί είτε να αναλάβει υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των εθνικών αρχών των συμμετεχόντων κρατών μελών (ανάκληση υπόθεσης) είτε μπορεί να κινήσει η ίδια μια υπόθεση».

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν αποκλείεται να παρακάμψει το άρθρο 86 και να ασκήσει πονικές διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα.

Τι προβλέπει απόφαση του ΣτΕ για το άρθρο 86

Μάλιστα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1918/2025) η άρση του κωλύματος που θέτει το άρθρο 86 του Συντάγματος στην άσκηση αρμοδιότητας της Ευρωπαικής Εισαγγελίας μπορεί να επιτευχθεί καθώς:

  • H υποχρέωση τήρησης του ενωσιακού δικαίου αφορά και διατάξεις συνταγματικού επιπέδου, καθως και ότι, οι εθνικές αρχές οφείλουν να εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των διατάεξων του ενωσιακού δικαίου, ακόμη και όταν αυτές προβαίνουν σε συνταγματική αναθεώρηση κατα τη νομολογία του ΔΕΕ (Δικαστηριο Ευρωπαικής Ενωσης).
  • Η επιταγή για διασφάλιση της πλήρους αποτελεσματικότητας του Δικαίου της Ενωσης περιλαμβάνει και την υποχ΄ρεωση των εθνικών δικαστηρίων να τροποποιούν, αν παρίσταται ανάγκη την πάγια νομολογία τους σε περίπτωση που αυτή στηρίζεται σε ερμηνεία του εσωτερικού δικαίου, η οποία δεν συμβιβάζεται με το δίκαιο της Ενωσης, καθώς
  • Η εφαρμογή του ενωσιακού διακίου στη εθνική έννομη τάξη επιδρά στην ερμηνεία ακόμη και συνταγματικών διατάξεων, οι οποίες έχουν ρητή το γράμμα τους δια μπορεί δεν και να αφορούν και ζητηματα εθνικής δημοκρατικής παράδοσης και τάξης,
  • Το διάγραμμα των εσωτερικών διαταξεων πρέπει να εμηνεύεται σε αρμονία με τους ενωσιακούς κανόνες.

Με δεδομένα τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι το κώλυμα που θέτει το άρθρο 86 Σ, στην άσκηση της αρμοδιότητας της Ευρωπαικής Εισαγγελίας, πρέπει να θεωρηθεί ότι αντιβαίνει το δίκαιο και για το λόγο αυτό είναι ανίσχυρο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις