Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

Τσεχία: 9/12 αναλαμβάνει ο δεξιός πρωθυπουργός – Τι έχει Yποσχεθεί σε σχέση με την Ουκρανία - Τι αναφέρεται για το θέμα


 Ο τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ πως έχει την πρόθεση να ονομάσει εκ νέου πρωθυπουργό της χώρας τον δεξιό δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις.

Ο κ. Μπάμπις, 71 ετών, που είχε ήδη ασκήσει το αξίωμα από το 2017 ως το 2021, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Πάβελ στις αρχές Νοεμβρίου, έναν μήνα μετά τη νίκη του κόμματός του ANO στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Αποφάσισα να τον ονομάσω πρωθυπουργό την Τρίτη 9η Δεκεμβρίου στις 09:00» (10:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο κ. Πάβελ μέσω X. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σέβομαι τα αποτελέσματα των εκλογών (…) και την πορεία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού», πρόσθεσε.


Το ANO κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές, αλλά δεν εξασφάλισε επαρκή αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που το ώθησε να κλείσει συμφωνία με τα δεξιά κόμματα SPD και Η Φωνή των Αυτοκινητιστών την 3η Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Πάβελ θα ονομάσει και θα ορκίσει την κυβέρνηση αργότερα, όπως προβλέπει το τσεχικό Σύνταγμα.

Ο Αντρέι Μπάμπις υποσχέθηκε προεκλογικά να αυξήσει τα κοινωνικά επιδόματα, να μειώσει την βοήθεια που χορηγεί η Πράγα στην Ουκρανία και να βάλει «πρώτα την Τσεχία».

Η επάνοδός του στην εξουσία ενδέχεται να σημάνει την ανασύσταση συμμαχίας με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, που αρνούνται να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κι εμποδίζουν τις κυρώσεις στην Ρωσία.

Ο κ. Μπάμπις υπήρξε συνιδρυτής, με τον Βίκτορ Όρμπαν, της ευρωσκεπτικιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» στο ΕΚ.

Μένει να φανεί πως θα μοιάζει η νέα εποχή στην Τσεχία.

Η πολιτική αυτή εξέλιξη είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις