Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026

Μενδώνη: «Κτήμα του Ελληνικού Δημοσίου οι φωτογραφίες των 200 εκτελεσμένων της Καισαριανής»


 Στο Ελληνικό Δημόσιο ανήκουν πλέον οι φωτογραφίες των 200 εκτελεσμένων στην Καισαιριανή, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της φωτογραφικής συλλογής που είχε αρχικά βγει προς πώληση μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δίνοντας τέλος στο «θρίλερ» που είχε προκαλέσει η αποκάλυψη των σημαντικών αυτών ντοκουμέντων από την ελληνική αντίσταση εναντίον των Ναζί.

Όπως ανέφερε η κυρία Μενδώνη, τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη συνδρομή της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο, παρέλαβαν τις 262 φωτογραφίες, τα 16 έγγραφα και τα 4 παλαιά χαρτονομίσματα, τα οποία είχε εκθέσει προς πώληση ο Βέλγος συλλέκτης στο διαδικτυακό τόπο δημοπρασιών, πριν από δύο εβδομάδες, ακριβώς.

Και προσέθεσε πως «το Υπουργείο Πολιτισμού αντέδρασε με εξαιρετική ταχύτητα και έφερε σε πέρας ένα δύσκολο έργο, το οποίο περιελάμβανε την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας της συλλογής, τον χαρακτηρισμό της ως μνημείο, την τεκμηρίωση της προέλευσής της, τη διαπραγμάτευση, ώστε αυτή να μην διασπασθεί και να μεταβιβασθεί εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο και, τέλος, την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε να γίνει η μεταβίβαση, όπως απαιτεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ευχαριστώ όλα τα στελέχη και τους εξωτερικούς συνεργάτες του Υπουργείου για την πλήρη ανταπόκρισή τους σ’ αυτό το σύνθετο εγχείρημα. Οι φωτογραφίες -τεκμήρια του ήθους και του πατριωτισμού των εκτελεσμένων Ελλήνων στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944- είναι πλέον κτήμα του Ελληνικού Δημοσίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις