Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026

Αλλάζουν και πάλι οι δασμοί - Πότε θα εφαρμοστεί το 15% σε όλες τις εισαγωγές


 Κάποια στιγμή μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι οριζόντιοι δασμοί ύψους 15% που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόνταλντ Τραμπ στις 21/2, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει παράνομους τους δασμούς που εφαρμόστηκαν το 2025.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο τρέχον συντελεστής 10% του «παγκόσμιου δασμού» θα αυξηθεί σύντομα στο 15%.

«Αυτό πιθανότατα θα γίνει κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα», είπε ο Μπέσεντ.

Ο Μπέσεντ προέβλεψε επίσης ότι οι δασμολογικοί συντελεστές των ΗΠΑ θα επιστρέψουν, μέχρι τον Αύγουστο, στα επίπεδα που ίσχυαν πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει πρόσφατα τους συχνά υψηλότερους δασμούς που ο Τραμπ επέβαλε μονομερώς στις περισσότερες χώρες του κόσμου πέρυσι.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα δασμολογικά ποσοστά θα επιστρέψουν στα παλιά τους επίπεδα εντός πέντε μηνών», δήλωσε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα «Squawk Box» του CNBC.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι αυτοί οι δασμοί αντικατάστασης, οι οποίοι επιβάλλονται βάσει του Άρθρου 122 του Εμπορικού Νόμου του 1974, μπορούν να διαρκέσουν μόνο 150 ημέρες, εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει παράταση.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, το Γραφείο του Εμπορικού Εκπροσώπου των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εμπορίου θα ολοκληρώσουν μελέτες σχετικές με το εμπόριο που θα τους επιτρέψουν να επιβάλουν περισσότερους δασμούς, δήλωσε ο Μπέσεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις