Κυριακή 1 Μαρτίου 2026

Pωσικό ΥΠΕΞ: Το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανισορροπίες στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και αερίου

 


Προειδοποίηση για τον κίνδυνο ανισορροπιών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και αερίου, λόγω του κλεισίματος του Στενού του Ορμούζ στη ναυσιπλοΐα, απηύθυνε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Εμπορικές πηγές δήλωσαν χθες, Σάββατο, πως αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων, μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και εμπορικοί οίκοι ανέστειλαν τη μεταφορά αργού, καυσίμων και υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω του Στενού του Ορμούζ μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και η Τεχεράνη είπε ότι έχει κλείσει τη διέλευση των πλοίων.

Εκτιμάται ότι περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου από χώρες που παράγουν πετρέλαιο όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Ιράν, διέρχεται μέσω του Ορμούζ μαζί με τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η είδηση για τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και μελών της οικογένειάς του καθώς και ορισμένων υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων έγινε δεκτή με βαθιά λύπη στη Ρωσία.

Κάλεσμα για αποκλιμάκωση και τερματισμό των εχθροπραξιών

«Η Ρωσική Ομοσπονδία καταδικάζει αποφασιστικά και σταθερά την πρακτική των πολιτικών δολοφονιών και το “κυνήγι” ηγετών κυρίαρχων κρατών, που αντιβαίνει με τις θεμελιώδεις αρχές των πολιτισμένων διακρατικών σχέσεων και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης επειγόντως για αποκλιμάκωση, και τερματισμό των εχθροπραξιών και επιστροφή στις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις